Zaman Gazetesi yazarı ve Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mümtazer Türköne, bu hafta mahkemeye çıkacak olan Kenan Evren'in, "Beni darbe suçlamasıyla yargılayamazsınız." açıklamasının doğru olduğunu söyledi.
Türköne, "Kenan Evren, darbe suçundan değil, darbeden sonra insanlık suçu işlemekten yargılanacak. İşkence, adam öldürmek ve katliam yapmak gibi suçlardan yargılanacak." dedi.
Türköne, Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Eğitim Bir-Sen Balıkesir Şubesi tarafından düzenlenen, "Yeni Anayasa Nasıl Olmalı?" adlı konferansta konuştu.
Konferansa Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Balıkesir İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Ramazan Bahçavan, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker, Memur-Sen Balıkesir İl Temsilcisi Mustafa Erol, Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan ve çok sayıda davetli katıldı. Konferansın açılış konuşmasını, Eğitim Bir-Sen Balıkesir Şube Başkanı İbrahim Ethem Yılmaz yaptı.
12 Eylül 1980 askeri darbesini yapan Kenan Evren'in de bir dönem öğrenim gördüğü Balıkesir Lisesi'nde düzenlenen konferansta konuşan Türköne, Türkiye'nin yaşadığı darbelerden bahsetti. Yeni anayasa yapım süreci ve nasıl olması gerektiğini anlattı.
Türkiye'nin yaşadığı darbelerden bahseden Türköne, bu darbelerin ülkeye ve insanlara verdiği zararın tarifinin mümkün olmadığını kaydetti. 27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan askeri darbede, milleten sırtına ünifoma giydirip kendisini koruması için eline silah verdiği askerlerin silahlı bir gasp yaptığını ifade eden Türköne, "Tam bir eşkiyalık yaşadık. Silahla, eşkiyanın yaptığını yaptılar bu millete. Silahı millete çevirip canına kast ettiler. Bu eşkiyalığı kalıcı hale getirmek için bir anayasa yaptılar. Buna dayalı bir düzen tesis etiler. 1982 Anayasası'nı, aynı mecrada ikinci bir adım olarak görmek lazım. Bu düzen, 2007 yılına kadar anayasa olarak devam etti. 2010 yılında yapılan referandumda ilk defa halk, kendi egemenlik hakkını kullanarak, kendisine silah çevirme cüreti gösterenleri yargılayabilecek değişikliğe imza attı. 1960 ile 1982 anayasaları arasında bir değişiklik yok. Her anayasada elinde silahı olanlar, bu gücü bir ayrıcalığa dönüştürdü." dedi.
KENAN EVREN'İN OKUDUĞU OKULDA KONUŞTU
"Başımıza bela olan ve daha sonra düzeltmeye uğraştığımız hsyk, yök, Anayasa Mahkemesi ve Milli Güvenlik Kurulu gibi kurumlar, 1961 Anayasası ile birlikte geldi." diyen Mümtazer Türköne, bu kurumların 1921 Anayasası'nda olmadığını vurguladı.
Türköne, Kenan Evren'in bu hafta mahkeme karşısına çıkacağını hatırlattı. Kenan Evren'in, "Beni darbe suçlamasıyla yargılayamazsınız."' açıklamasının doğru olduğunu aktaran Türköne, "Evren, 'Ben darbe yaptım. Devleti ele geçirdim Kanun yaptım. Sizler halen bu anayasa ile yönetiliyorsunuz. Benim çıkardığım, altında imzam bulunan kanunlar hala geçerli. Beni darbecilikten yargıladığınızda bu Anayasa'yı ne yapacaksınız?' diyor. Kenan Evren, darbe suçundan değil, darbeden sonra insanlık suçu işlemekten yargılanacak. İşkence yapmak, adam öldürmek ve katliam yapmak gibi suçlardan yargılanacak. Türkiye, darbelerle çok zaman kaybetti. İdam cezasına karşıyım ama bana göre darbecileri kazığa oturtacaksın ki bir daha böyle bir şeye niyet eden olmasın." ifadesini kullandı.
'BEŞ TANE GENERALİN KURUCU İRADESİ VAR, YÜZDE 95'İN NEDEN YOK?'
Anayasa yapma kurucu iradesinin 1924 Anayasası'nda kendisini gösterdiğine dikkat çeken Türköne, kurucu irade meselesinin, anayasa yapım sürecine girildiğinde tekrar gündeme geleceği bilgisini verdi. Türköne, şöyle devam etti:
"Beş tane generalin kurucu iradesi var, yüzde 95'lik temsil kabiliyetine sahip TBMM'nin kurucu iradesi yok. Birilerinin bize bunu anlatması lazım. 2007 yılında Türkiye, en son bir askeri darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldı. 27 Nisan e-muhtırası ile Türkiye, darbeler tarihine nokta koydu, çünkü ertesi gün Bakanlar Kurulu, yaptığı açıklamada bunun gayrimeşru olduğunu açıkladı ve Türkiye'deki silahlı gasp dönemi sona erdi. 2007 tarihinde ayrıca Ergenekon davası başladı. Ayrıca Türkiye'nin 2007 tarihinden önce alışık olduğu faili meçhul olaylar bıçak gibi kesildi. O tarihten beri bir tek faili meçhul cinayet işlenmedi. Anayasal düzen dediğimiz bu. Kimse benim hakkıma, hukukuma ve hayatıma kast edemeyecek. Bu haklarım garanti altına alınacak. Bu ülkeyi biz yönetiriz. Birisi benim haklarıma göz diktiği zaman anayasa, bunu engelleyecek mekanizmaları harekete geçirecek."
Anayasa meselesine anayasa hukukçuları ve hukukçuların yakalaştırılmaması gerektiğini savunan Prof. Mümtazer Türköne, bu işi halkın yapması gerektiğini söyledi. Türköne, "Demokrasi dediğimiz şey bu zaten. Demokrasinin mümkün olabilmesi için anayasanın herkes tarafından anlaşılması ve bilinmesi lazım. Sadece hukukçuların üzerinde söz söyleyebildiği bir anayasa olmaz. Anayasa konusunda hepimizin bir fikri var, bunu mutlaka ifade etmemiz lazım. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin anayasası, yaklaşık 3, 5 milyon kişinin görüşü alınarak yapıldı." dedi.
Mayıs ayının başında anayasa yapım sürecinin başlayacağını hatırlatan Türköne, TBMM'nin ilan ettiği takvime göre eylül ve ekimde ya referanduma gidileceğini ya da Meclis'ten bir anayasa çıkacağını ifade etti. "Bana göre çıkmak zorunda." diyen Türköne, aksi takdirde hiçbir partinin, seçmenine hesap veremeyeceği uyarısında bulundu.