Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0751
EURO
38,0573
IMKB
9.976,000
ALTIN
2.834,320
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRK DENİZCİLER, KORSANLARLA ÇATIŞTI
TÜRK DENİZCİLER, KORSANLARLA ÇATIŞTI
 
Korsanlar tarafından kaçırılan Türk bayraklı Karagöl gemisinin kaptanı Uğur Mümtaz Temeltaş, korsan saldırısı esnasında NATO’ya ait savaş gemilerinden yardım istemelerine rağmen bölgede bulunan NATO gemilerinin kendilerine yardıma gelmediğini söyledi.
 
17.11.2008 - 07:33
12 Kasım 2008 tarihinde TSİ: 16.05’de Yemen’in 16 mil açıklarında korsan saldırısına uğrayan YDC Denizcilik Şirketine ait 105 metre boyundaki Türk bayraklı Karagöl isimli kimyasal tankerin kaptanı Uğur Mümtaz Temeltaş, INMARSAT uydu telefonu kanalıyla Deniz Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulundu.

Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat’ın ulaştığı kaptan Uğur Mümtaz Temeltaş, uydu kanalıyla yapılan telefon görüşmesinde korsanlarla 45 dakika mücadele ettiklerini, bu zaman sürecinde, korsanlara ait bir botun alabora olduğunu belirterek, bu esnada NATO gemilerinden yardım istediklerini ancak hiçbir NATO gemisinin yardıma gelmediğini söyledi.

Korsanlar ağır silahlar ile saldırdılar
Korsanların toplandıkları bir ana gemileri olduğunu ve bu gemiden ayrılan iki botun, saldırısına uğradıklarını söyleyen Karagöl gemisi kaptanı Uğur Mümtaz Temeltaş saldırı anını şöyle anlattı; “12 Kasım 2008 Çarşamba günü Yemen’in 16 mil açıklarında seyir halinde iken, Türkiye saati ile 16,04’de içinde ağır silahlar bulunan iki lastik bot içindeki korsanların saldırısına uğradık. İlk saldırı geminin sol baş tarafından (İskele baş omuzu) yapıldı. Biz Emercensi manevra yaparak korsanların gemiye çıkmasını engelledik. İlk saldırılarını püskürttükten sonra yine saldırıda bulundular. Bu esnada yaptığımız manevra sayesinde korsanların bir botu alabora oldu. Korsanlar denize düştü. Diğer ikinci bot denize düşen korsanları topladıktan sonra üçüncü saldırıya geçtiler amaçları gemiye çıkmak ve kontrolü ele geçirmekti. Tabi bir taraftan canla başla korsanları püskürtmeye çalışırken, diğer taraftan bölgede bulunan NATO’ya ait savaş gemilerinden yardım talebinden bulunuyorduk. VHF kanalıyla istediğimiz yardım taleplerimize maalesef cevap alamadık. NATO kuvvetleri o esnada bize yardımda bulunsalardı biz şu anda bu sorunu yaşamayacaktık. Ancak NATO kuvvetleri bize yardıma gelmediler. 45 dakikalık bir mücadele sonucu korsanlar gemiye çıktılar. Gemiyi durdurmak için yaşam mahallini ağır silahlar ile ateş altına aldılar. Korsanlarda ağır silahlarla donatılmış, Alman yapımı G-3 otomatik piyade tüfeği, Kaleşnikof diye tabir ettiğimiz otomatik piyade tüfekleri bulunmakla birlikte, ayrıca ellerinde G-4 diye bilinen roket ile atılan el bombası ve roketatarlar bulunuyordu. Bu taciz ateşi esnasında gemi iskele yaşam bölgesinde hasar oluştu. Bunun sonucunda teslim olmak zorunda kaldık” dedi.

Korsanların elinde 7 gemi var
Geminin korsanların kontrolüne geçtikten sonra, mürettebatın Türk ve Müslüman olmasından dolayı korsanlar tarafından iyi niyetli bir davranış sergilendiğini ifade eden Kaptan Temeltaş, şunları kaydetti; “ Geminin korsanların eline geçmesi ile birlikte iki gün seyir yaptıktan sonra Somali’nin Kuzey Doğusunda bulunan Ely Marina olarak bilinen bölgeye getirdikten sonra demirlettirdiler. Bölgede şu anda korsanlar tarafından kaçırılan 7 gemi bulunuyor. Yasa Denizcilik’e ait YASA Neslihan isimli dökme yük gemisi ise bizim hemen arkamızda demirli vaziyette. Korsanlarla yaptığımız görüşme sonucu kendilerine hiçbir şekilde müdahalede bulunmayacağımızı ve kendilerine sıkıntı verecek hiçbir hareketin içinde olmayacağımızı söyledik. Bu anlaşma çerçevesinde gemi personelinin aileleri ile görüşmelerine izin verdiler. Her gün gemi mürettebatı aileleri ile birkaç dakika görüşmelerini sağlıyoruz. Korsanlara şirketimizin telefonlarını vererek görüşmelerini istedik. Şu an itibariyle korsanlar ile şirket yetkilileri fidye görüşmelere başladılar” dedi.

Gemide 14 Türk personel bulunduğunu ve hiçbir sağlık probleminin olmadığını dile getiren Kaptan Temeltaş, gemide gündüz 24-25 korsan bulunduğunu gece ise bu rakamın ikiye katlandığını belirtti.

Gökova NATO’ya tepki için mi ayrıldı?
Biri Türk bayraklı iki Türk armatörüne ait geminin korsanların eline geçmesinden sonra bölgede bulunan ve NATO emrinde bölgede seyir yapan TCG Gökova Firkateyni, NATO emrinden ayrılarak Ulusal Komuta Merkezi’ne geçerek NATO’nun seyir hattından çekildi.
Deniz Haber Ajansı'nın askeri kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Karagöl isimli Türk bayraklı geminin korsan saldırıları esnasında yardım çağrılarına NATO’nun cevap vermemesi üzerine, TCG Gökova Firkateyni’nin tepki olarak NATO Emir komutasından çekilerek Ulusal Komuta Merkezi’nin emrine geçip, NATO seyir hattından ayrıldığı iddia edildi.

AKP İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı’nın ailesine ait YDC Denizcilik şirketinin filosunda bulunan Karagöl isimli Türk bayraklı ürün tankerinin saldırıya uğradığı bölgenin 20 mil açıklarında Alman RGS Rhön ve Yunan HS Themistokles isimli savaş gemilerinin olduğu, ancak Karagöl’ün yardım çağrısına destek olmadıkların gibi yardım çağrılarına cevap vermedikleri öğrenildi.

Bölgede 8 savaş gemisi bulunuyor
Geçen ay NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (SHAPE), üye ülkelerden 7 savaş gemisini Somali kıyılarında güvenliğe katkı amacıyla bulunuyordu. Diğer taraftan Rus Donanmasına ait Neustrashimy isimli savaş gemisi ise bölgede seyir yaptığı biliniyor.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, geçen ay, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yaptıkları toplantıda, Hint Okyanusu'nda, Somali kıyılarında faaliyet gösteren korsanlara karşı mücadeleye katkı amacıyla 7 savaş gemisini bölgeye göndermeyi kararlaştırmışlardı. NATO savaş gemilerinin, BM'nin talebi üzerine ve AB ile işbirliği içinde yapılacak operasyonlarda Somali sahillerinde devriye ve bazı gemilere refakat görevi üstleneceği bildirilmişti.

NATO Avrupa Kuvvetler Komutanlığı’nın resmi sitesinden yapılan açıklamada bölgede bulunan 7 geminin İtalya, Almanya, Yunanistan, Türkiye, İngiltere ve ABD silahlı kuvvetlerine ait olduğu belirtiliyor. Bu gemilerin, NATO Daimi Deniz Görev Grubu’nda görev yapan Alman donanmasına ait FGS Karlsrube ve RGS Rhön ile ABD Donanmasına ait USS Sullivans ve Türk firkateyni TCG Gökova isimli 4 savaş gemisinin dışında, görev gücüne geçen hafta içinde İtalyan ITS Durand de la Penne, Yunan HS Themistokles ve İngiliz HMS Cumberland katıldığı ifade ediliyor.

IMO Deniz Güvenliği Komitesi (MSC) toplanıyor
Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü, son günlerde deniz ticaretini tehdit eden deniz korsanları ile ilgili yapılması gereken çalışmaların tartışılacağı Deniz Güvenlik Komitesini 26 Kasım 2008 tarihinde 178 ülkenin katılımıyla Londra’da toplanacağı öğrenildi.

Merkezi Londra’da bulunan Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü Deniz Güvenliği Komitesi’nden alınan bilgiye göre, 2008 yılı içinde dünya denizlerinde 216 gemiye korsanlar tarafından saldırı düzenlenirken, bu saldırılarda 16 gemi mürettebatı hayatını kaybetti. 9 gemi adamının ise korsanlar tarafından kaçırıldığı akıbetlerinin ne olduğunun ise öğrenilemediği kaydedildi.

Şu anda Somali açıklarında 14 geminin korsanların elinde olduğu, Korsanların limanı olarak bilinen Ely Marina bölgesinde ise ikisi Türk armatörüne ait 7 geminin korsanların kontrolünde bulunduğu biliniyor. Korsanların elinde rehin durumda bulunan 246 gemi mürettebatının 34 ise Türk vatandaşı.

Korsanlar iki ana gemiden saldırıyor
Somali açıklarında ticari gemilere saldıran korsanlar bölgede seyir halinde bulunan iki ana gemide organize oluyor. Son teknoloji ile donatılmış teçhizat bulunan Burum Ocean ve Athena isimli bu ana gemiler, radar ve AIS kanalıyla bölgede seyir eden ticari gemileri belirledikten sonra botlarla bu ana gemiden ayrılıp, saldırılarını geçekleştiriyorlar.

(Denizhaber.com.tr)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ATATÜRK'TEN CAN DÜNDAR'A MEKTUP VAR!

KANI DURDURAN TÜRK MUCİT

"AKP'DEN DİLİMİZ YANDI" DEYİP CHP'YE GELDİLER
»  KÖŞK'E KURUMSAL KİMLİK ARANIYOR
»  ÇOCUK İSTİSMARI KOMİSYONU'NDAN DÜŞES MODELİ
»  BENZİN FİYATI DAHA DA İNECEK
»  ÖNDER SAV'DAN İDDİALI SÖZLER
»  "İNSANLARIN NEYE İNANACAĞINI DEVLET DAYATAMAZ"
»  ENDONEZYA'DA 7,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
»  AKP DOĞALGAZLI EVLERE KÖMÜR DAĞITIYOR
»  ABD'Lİ GÜVENLİK ŞİRKETİ "GLOCK"UN KAÇAKÇISI ÇIKTI
»  YAMAÇ PARAŞÜTÜYLE STAT'A İNDİ
»  "BAŞBAKAN ERDOĞAN'I ERGENEKONDAN İÇERİ ATABİLİRLER"
»  ATATÜRK'ÜN İLK KEZ ORTAYA ÇIKAN GÖRÜNTÜLERİ
»  ERDOĞAN: "BENDE PARA ALMAYA GELMİŞTİM"
»  DAMACANA SULARI TEHLİKELİ
»  ASTRONOTLAR İDRAR İÇECEK
»  "EŞİM HÜSEYİN ÜZMEZ MAĞDURU"
»  'ABARTIYORLAR DEYİNCE İMRALI'YA GİTMEKTEN VAZGEÇTİK'
»  DP TÜZÜĞÜ'NE ÇİLLER AYARI
»  “TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ İÇİN 10 YILI VAR”
»  ARINÇ,ANAYASA MAHKEMESİNİ ELEŞTİRDİ
»  YAZICIOĞLU:“BBP, YEREL SEÇİMLERE HAZIR”
»  OBAMA’YA TÜRKİYE ÖĞÜDÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.