T24 internet gazetesi, Sabah gazetesinde çıkan “Türkiye’de besledikleri medyayı açıkça yazdılar” başlıklı habere yanıt verdi.
Sabah gazetesinde Damla Kaya imzasıyla yayımlanan haberde "ABD'nin ünlü düşünce kuruluşu Center for American Progress'ın 'Türkiye'nin Değişen Medya Ortamı' ismiyle yayımladığı raporda, T24, Gazete Duvar, Medyascope, ve Bianet gibi haber sitelerinin yurt dışı kaynaklı fonlandığı belirtildi” iddiası yer aldı. Söz konusu haber, hükümete yakınlığıyla bilinen bazı gazetelerde de yayımlandı.
T24’ün genel yayın yönetmeni Doğan Akın da bugün kaleme aldığı köşe yazısında iddialara yanıt verdi.
Yazısında “T24, kurulduğundan bugüne kadar geçen yaklaşık 11 yılda; hiçbir şirket, kurum, kuruluş, kişi, dernek, vakıf, örgüt, oluşum, hareket ve yerli ya da yabancı herhangi bir fondan tek kuruş almadı, tek kuruş kabul etmedi” diyen Akın, kişisel mal varlığına da yer verdi.
Yıllar içinde T24'e çok sayıda fon desteği teklif edildiğini belirten Akın, “Bugüne kadar söz konusu etmeye değecek bir toplamı olmadığı için gündeme getirmeye gerek görmediğim kişisel mal varlığıma gelince... T24'ün kurucusu ve sahibi olarak, tamamını aşağıda paylaşıyorum” diye yazdı.
Akın, mal varlığını şöyle paylaştı:
- Ankara'da iki adet kooperatif evi. (İkisini toplam 400 bin liraya satmakta zorlanıyorum, talibi varsa daha altında bir fiyata devredebilirim).
- İstanbul Başakşehir'de bir kooperatif evi, kiracısı yok.
- İstanbul Taksim'de 70 metrekarelik bir evin üçte iki hissesi. Aylık kira geliri 1.800 TL.
- İstanbul/Silivri/ Çanta köyündeki 'Cumhuriyet Mahallesi' kooperatifinde, Cumhuriyet gazetesinde çalıştığım yıllarda alınmış, üzerine konut yapılamamış 544 metrekarelik bir arsa.
- Yıllardır kullanmadığım, 1999 model Opel marka otomobil.
- Günlük ihtiyaçlar dışında döviz/TL cinsinde nakit veya kıymetli maden vs. türünde herhangi bir varlığım bulunmuyor.
- Hiçbir kişi, şirket, kurum, kuruluş ve bankaya ya da herhangi bir yere borcum yok. T24'ün de herhangi bir vergi ve/veya prim, kredi vs. borcu bulunmuyor.
Akın ayrıca ilgili raporda T24’e dair bölümün hatalı çevrildiğini de ifade etti. Yazıda bu bölümün doğru çevirisinin şöyle olduğu aktarıldı:
Fon programları daha çok köşe yazarlığı yerine muhabirliğe fon sağlayarak kaynaklarını daha efektif olarak kullanabilir. T24 gibi birçok bağımsız yayın organı, çok fazla yorum üretiyor, çünkü yarı zamanlı köşe yazarı çalıştırmak, tam zamanlı profesyonel muhabirler çalıştırmaya kıyasla daha ucuz ve yasal olarak daha kolay. Türkiye medyasının aslında ihtiyacı olan ise muhabirler. Fonlar özellikle Kürt sorunu üzerine yapılacak tarafsız çalışmaları desteklemeli ve yerel muhabirleri de kullanmalı. Bunun için fon sağlayan kurumlar uygunluk kriterlerini gazetecilerin maaşlarını ödeyebilecek ve STK olmayan medya kuruluşlarını destekleyecek biçimde değiştirmeyi düşünebilir...
Yazının tamamını okumak için tıklayınız