Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaklaşık 1 ay önce kredi kartı kullanımı konusunda yaptığı uyarıları sonrasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu alanda borçların artmasını önleme adına ‘limit’ taslağı hazırladı. Bu çalışmanın bir diğer yanı da artan tüketici kredilerini aşağı doğru çekmek. BDDK’nın taslağı aylık geliri 1000 liranın altında olan kredi kartı sahiplerinin limitini 1000 TL ile sınırlamasına yol açacak.
Üzerinde çalışılan ve bankalardan görüş istenen yeni çalışmayla kart kullanıcılarının taksitli harcamaları büyük oranda kısıtlanmış olacak. Bundan da en çok aylık maaşı 1000 TL’nin altında olan asgari ücretliler etkilenecek.
Şu anda Türkiye’deki toplam kredi kartı sayısı 56.5 milyonu buluyor. Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre bu kart sahiplerinin yaklaşık yüzde 8’nin aylık geliri 1000 TL’nin altında kalıyor. Buna göre BDDK’nın yapacağı düzenlemeden 4.5 milyon kişi etkilenecek.
Türkiye’de aylık geliri 1000 TL’nin altında olanların büyük çoğunluğunu asgari ücretle çalışanlar ve emekliler oluşturuyor. Sektör yetkilileri, 1000 TL’nin altında geliri olan kredi kartı kullanıcılarının ayrıca ev kadını ve öğrencilerden oluştuğunu kaydediyor.
Taksiti durduracak
Türkiye’de şu anda kart müşterileri aylık gelirlerinin iki katı tutarında kredi kartı harcaması yapabiliyorlar. Yeni taslak uygulamaya girdiğinde bu hüküm geçerliliğini kaybedecek ve aylık geliri 1000 TL’nin altında olanlar bu tutar kadar aylık harcama yapabilecekler.
BDDK’nın yeni düzenlemesinde kredi kartlarında 15 bin TL’ye kadar olan limitlerde asgari ödeme tutarının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılması planlanıyor. 15 bin-20 bin TL arası limitlerde asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 30’undan yüzde 35‘ine yükseltilecek.
BDDK’nın yeni bir tebliğ ile getireceği kredi kartı kullanım sınırlaması bankaların kredi kartını teşvik etmelerini ve tüketicilerin taksitli harcamalarını olumsuz etkileyecek.
Aylık gelir nasıl hesaplanacak?
BDDK’nın tebliğinde üzerinde en çok tartışılan konunun gelir olduğu öğrenildi. Kredi kartı kullananların yüzde 60’nın serbest meslek sahipleri olduğunu belirten bankacılık yetkilileri, aylık gelirin nasıl hesaplanacağının bilinmediğini söylediler. Bankacılar, kredi kartı kullanıcılarının büyük bölümünün mobilyacı, kuaför, balıkçı, restoran sahibi gibi serbest meslek sahipleri olduğunu ifade ederek, “Bu kişilerin aylık gelirleri belli değildir. Bazen dönemsel olarak yüksek gelir elde ederler bazen de kazançları olmaz. Bunlara gelire göre sınırlama getirmek endişelendiriyor. Taksitli Türkiye’de bu olmaz” yorumunda bulundular.
Türkiye İngiltere’den sonra Avrupa’da en çok kredi kartı üzerinden taksitli harcama yapan ülke olarak öne çıkıyor.
KADİFE ŞAHİN / Milliyet -