Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TALABANİ NİHAYET GERÇEĞİ AÇIKLADI
TALABANİ NİHAYET GERÇEĞİ AÇIKLADI
 
Celal Talabani, Türkiye, İran ve Suriye'nin olası saldırı ve sınır kapatma önlemlerinin, Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını imkânsızlaştırdığını söyledi
 
2.2.2007 - 14:40
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, hiçbir gerçekçi Kürt liderinin bölgede bağımsız Kürdistan kurmayı düşünmeyeceğini, zira Türkiye, İran ve Suriye'nin olası saldırı ve önlemlerinin böyle bir devletin yaşamasını imkânsızlaştırdığını söyledi.
Talabani, bu açıklamasını, New Yorker dergisi yazarı Jon Lee Anderson'a yaptı.
Afganistan ve Irak üzerine kitapları olan Anderson, New Yorker'ın son sayısında, "Bay Büyük: Celal Talabani Irak'ı nereye götürüyor?" başlığıyla, Talabani'nin geçmişi, kişiliği ve siyasi görüşleri hakkında geniş bir makale kaleme aldı.

Petrolü ihraç edemeyiz
Anderson'a göre, Talabani, "Irak'ın Sonu" adlı kitabında, "Her Kürt bağımsız bir Kürdistan istiyor" diye yazan ve Kürt devleti hedefini savunan eski ABD'li diplomat Peter Galbraith'i gerçekçi bulmuyor.
Galbraith'ten, "Bazen gönlünden geçeni yazıyor" diye söz eden Talabani, "(Galbraith) bağımsız Kürdistan'ı görmek istemeyen tek bir Kürt bile olmadığını söylüyorsa, bu bir bakıma doğru. Ama bence 'Bağımsızlık istiyoruz' diyecek hiçbir gerçekçi Kürt lideri yok. Neden? Çünkü bu imkânsız" diyor.
Talabani, Kürt devletinin neden imkânsız olduğunu da şöyle açıklıyor:
"Irak Kürdistanı'nın bağımsızlık ilan ettiğini, İran, Suriye, Türkiye ve Irak'ın da bununla savaşmadıklarını, ama sadece sınırlarını kapattıklarını düşünelim. Nasıl yaşayabiliriz ki? Petrolümüz var diyelim. Bu petrolü nasıl ihraç edebiliriz? Ve emin olabilirsin ki, Kürdistan bağımsızlık ilan ederse, İran saldıracaktır, Türkiye saldıracaktır, Suriye saldıracaktır ve Irak da bunu kabul etmeyecektir. Bütün bu ülkelere direnemeyiz."

Yumurtalar üç ayrı sepete
Talabani'nin Rusya'nın Bağdat Büyükelçisi'ne, "Fransızlar Erbil'de ofis açacak, siz de açmalısınız" diyerek Rus yatırımcıları çağırdığı makalede yer alıyor. Talabani, bölgede hangi ülkelerin iktisadi açıdan aktif olmasını istediğini, Rusya lideri Putin'e söylediği, Rus Büyükelçisi'ne de yinelediği şu sözlerle anlatıyor: "Yumurtalarımızı bir sepete koymuyoruz; onları Amerikan, Rus ve Fransız sepetlerine bölüştürüyoruz."

Süleymaniye'de 20 milyarder var
Talabani'nin geçen kasımdaki Paris ziyaretini izleyen Anderson, eski Fransa cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın eşi, Kürtlere yakınlığı bilinen Danielle Mitterrand'la Talabani arasındaki görüşmeyi de aktarıyor. Talabani, 2002'de Erbil'de kocasının adını taşıyan meydanın açılışını yapan Danielle Mitterrand'a, Irak Kürdistanı'ndaki zenginleşmeyi, "Sadece Süleymaniye'de 20 adet milyarder ve 2 bin kadar milyoner var" diye anlatıyor.

Bıraksınlar, Kerkük'ü bir haftada temizleriz

Talabani ile Anderson arasındaki ilginç diyaloglardan biri de Kerkük'teki güvenlik durumuna ilişkin. Talabani, "Amerikalıların terörizmle mücadeledeki başlıca hatalarından biri, teröristler her istediklerini serbestçe yaparken, bizim elimizi ve Şiilerin elini bağlamaları oldu. İzin verseler, bütün Kerkük'ü ve çevresini bir haftada temizleriz" diyor.
Anderson'a göre, "Talabani'nin buradaki iması açık: 'Temizlemek,' muhaliflerini ortadan kaldırmak, düşmanlarını öldürmek ya da yakalamak anlamına geliyor."

Hille'de intihar saldırısı: 61 ölü

Irak'ın başkenti Bağdat'ın 100 km güneyindeki Şii yoğunluklu Hille kentinin bir pazar yerine dün akşam peş peşe düzenlenen iki intihar saldırısında ilk belirlemelere göre 61 kişi öldü, 150 kişi de yaralandı. Bir güvenlik yetkilisi, polisin ilk intihar bombacısından kuşkulandığını, arama yapmak istediği anda eylemcinin kendini havaya uçurduğunu, arkadan gelen ikinci intihar bombacısının da beline sardığı bombaları patlattığını belirtti.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BUSH'UN IRAK'A ASKER GÖNDERMESİNDE ANLAŞMA SAĞLANDI

STRİPTİZ OKULU!

ANNE 13 YAŞINDAKİ KIZINA CİNSEL İŞKENCE ÇETİRDİ
»  PUTİN'DEN ABD'YE MİSİLLEME
»  İRAN ATOM MÜFETTİŞLERİNİ ÇALIŞTIRMIYOR
»  SİBİRYA'YA SARI TURUNCU KAR YAĞDI
»  RUMLAR'DAN TEHDİT: GEREĞİNİ YAPARIZ
»  ABD, İRAN'IN KOMŞULARINI PATROİT FÜZELERİ İLE DONATIYOR
»  ERMENİ TASARISINDA HİTLER BİLE VAR
»  ABD İRANDAKİ AZERİLERİ KAŞIMAYA BAŞLADI
»  TÜRKİYE MÜDAHALE EDEMEZ
»  IRAKTA 36 MİLYON DOLARLIK SİLAH KAYIP
»  EYFEL KULESİ BEŞ DAKİKALIĞINA KARARTILACAK
»  TÜRKİYE KUZEY IRAK'A GİRERSE NASIL DURDURULUR
»  MALİKİ, BUSH'A VERDİĞİ SÖZÜ TUTMAMIŞ!
»  GÜNEYDOĞUNUZU KARIŞTIRIRIZ TEHDİTİ...
»  "PKK, MODEL UÇAK'LA TÜRKİYE'Yİ VURACAK"
»  CASTRO 3 AYLIK ARADAN SONRA YENİDEN EKRANLARDA
»  ABD'YE GÖRE, İRAN, IRAK'TAKİ MİLİSLERİ SİLAHLANDIRIYOR
»  ABD'Lİ SENATÖRLER İRAN KONUSUNDA KAYGILI
»  BERLUSCONİ'DEN KARISINI ÇILDIRTAN SÖZLER!
»  11 ERKEK TECAVÜZ EDİP KÖY İÇİNDE YARI ÇIPLAK DOLAŞTIRDI
»  IRAK'TAKİ KÜRT LİDERLERİ TÜRKİYE KORKUSU SARDI
»  AMERİKA'NIN EN YENİ SİLAHI "YAPAY BUZ"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.