Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1166
EURO
38,1174
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.878,960
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TANIK KORUMA TASARISI YASALAŞIYOR
TANIK KORUMA TASARISI YASALAŞIYOR
 
TBMM Genel Kurulu’nda, “Temel Kanun” olarak iki bölüm halinde görüşülen Tanık Koruma Kanunu Tasarısının 1. bölümü kabul edildi.
 
27.12.2007 - 04:08

Tasarının 1. bölümünde kabul edilen maddelere göre, koruma tedbirleri ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve alt sınırı 10 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen alt sınırı 2 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar ile terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda tanıklık yapanlar yönünden uygulanacak.

İşlenen suçun etkisiyle psikolojisi bozulmuş çocuk ve mağdurlar, mahkemede dinlenenlerin nişanlısı, evlilik bağı kalmasa bile eşi, kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üst soy veya alt soyu, ikinci derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları ve evlatlık bağı bulunanlar ile yakın ilişki içinde olduğu kişiler, tanık koruma kapsamına alınacak.

TANIK KORUMA TEDBİRLERİ

Tanık koruma tedbirleri kapsamında, kimlik ve adres bilgileri kayda alınarak gizli tutulacak ve tanıklara yapılacak tebligatlara ilişkin, ayrı bir adres tespit edilecek.

Tanık koruma programı kapsamında olan kişiler, duruşmada hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar olmadan ya da ses veya görüntüsü değiştirilerek özel ortamda dinlenilecek.

Tutuklu veya hükümlü olanlar, durumlarına uygun ceza infaz kurumu ve tutukevlerine yerleştirilecek.

Tanık koruma programındaki kişilere, fiziki koruma sağlanacak.

Adli sicil, askerlik, vergi, nüfus, diploma, pasaport, sosyal güvenlik gibi belgeler değiştirilecek ve yeniden düzenlenecek.

Koruma altına alınan kişilerin taşınır ve taşınmaz mal varlığıyla ilgili haklarını kullanmasına yönelik tedbirler alınacak.

Geçici olarak geçimini sağlaması amacıyla maddi yardımda bulunulacak; koruma altındaki kişi çalışıyorsa iş yeri ya da iş alanı değiştirilebilecek.

Öğrenim görenin devam etmekte olduğu her türlü eğitim ve öğretim kurumunu değiştirmesi sağlanacak.

Uluslararası anlaşmalara ve karşılıklılık ilkesine uygun şekilde, geçici olarak başka bir ülkeye yerleştirilebilecek.

Fizyolojik görünümünün estetik cerrahi yoluyla veya estetik cerrahi gerektirmeksizin değiştirilmesi ve buna uygun kimlik bilgilerinin yeniden düzenlenmesi sağlanacak.

KİMLER KARAR VERECEK

Tanık koruma tedbiri kararları, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından; kovuşturma evresinde ise mahkemece verilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, tanığın isteminin bulunması koşuluyla Cumhuriyet savcısından karar alıncaya kadar, kolluk amirinin yazılı emriyle de bu tedbirler alınabilecek.

Fizyolojik görünümün estetik cerrahi yoluyla veya estetik cerrahi gerektirmeksizin değiştirilmesine ilişkin karar; tanığın istemi halinde Tanık Koruma Kurulu tarafından verilecek.

Tanık koruma kararının alınmasında, korunan kişi veya yakınlarının karşı karşıya kaldığı tehlikenin ağırlığı ve ciddiliği, soruşturma ve kovuşturma konusu suçun önemi, tanığın yapacağı açıklamalar, alınacak tedbirin yaklaşık maliyeti, tanığın psikolojik durumu ve benzer mahiyetteki diğer özellikler de göz önünde bulundurulacak.

TANIK KORUMA TEDBİRİNİN KALDIRILACAĞI HALLER

Tanık koruma tedbirleri şu durumlarda kaldırılabilecek:

“Koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yanlış bilgi vermesi veya bildiği hususları açıklamaması, koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yalan tanıklık veya iftiradan mahkum olması, önceki kimlik bilgileriyle ilgili kendisinden talep edilen bilgiler hakkında yanlış beyanda bulunması, koruma kararında belirtilen tedbirlere aykırı bir davranış içine girmesi, koruma sebeplerinin ortadan kalkması.”

TANIKLARIN DİNLENMESİ

Tanık, olayı hangi sebeple öğrenmiş olduğunu açıklamakla yükümlü olacak.

Hazır bulunanların huzurunda dinlenmesi, tanık için ağır bir tehlike teşkil edecek ve bu tehlike başka türlü önlenemeyecekse ya da maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından tehlike oluşturacaksa; hakim, hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar olmadan da tanığı dinleyebilecek.

Tanığın dinlenmesi sırasında, ses ve görüntülü aktarma yapılacak.

Tanığın, duruşma salonunda fiziksel görünümünü engelleyecek tarzda mahkemece belirlenecek usule göre dinlenmesine de karar verilebilecek.

Koruma tedbirlerini uygulamak üzere, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nce tanık koruma birimleri kurulacak.

Kamu kurum ve kuruluşları ile diğer gerçek ve tüzel kişiler, koruma kararının uygulanmasıyla ilgili kendi görev alanına giren konularda, işbirliği ve yardımda bulunmakla yükümlü olacak.

TANIK KORUMA KURULU

Tanıkların kimliğinin saklı tutulması ve güvenliğinin sağlanması konusunda alınacak önlemlere ilişkin, İçişleri Bakanlığı’nda Tanık Koruma Kurulu oluşturulacak.

Kurul; mesleklerinde fiilen en az 15 yıl görev yapma şartıyla, Adalet Bakanlığı’nda idari görevde çalışan birinci sınıf hakimler arasından 2, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca Ankara’da görev yapan birinci sınıf adli yargı hakim veya Cumhuriyet savcıları arasından seçilecek 1, Milli Savunma Bakanlığında idari görevde çalışan birinci sınıf askeri hakimler arasından 1, İçişleri Bakanlığı merkez teşkilatından 1, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 1, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 1, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 3, Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nden 1 üye olmak üzere toplam 11 üyeden oluşacak.

Kurul, koruma kararını verirken, bu kararı uygulayacak koruma birimince düzenlenecek korumanın şekli, süresi ve diğer özelliklerine ilişkin ön değerlendirme raporunu dikkate alacak.

Tanık Koruma Kurulu ile hakkında koruma kararı verilen kişi arasında mutabakat metni hazırlanacak.

Kurul kararları, mutabakat metninin imzalanmasından sonra uygulanacak.

Kurul, koruma kararı verdiği kişilerle ilgili uygulanan önlemler hakkında hazırlayacağı faaliyet raporunu, her yıl Ocak ayı sonuna kadar İçişleri ve Adalet bakanlıklarına sunacak.

Genel Kurul’da, tasarının 17-27. maddelerini kapsayan ikinci bölümü üzerindeki görüşmelere başlandı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD'Lİ YÜZBAŞI'NIN YARGILANMASINA BAŞLANDI..

VALİ GÜLER: "GÖZALTINDAKİ ŞAHIS PKK'LI"

İÜ'DE FETULLAHÇILARLA TKP'LİLER KAVGA ETTİ 30 GÖZALTI
»  DİKMEN'DE CİNAYET
»  1 MAYIS EYLEMCİLERİNE ZAMAN AŞIMI PİYANGOSU
»  BOLU'DA KELLE OPERASYONU
»  "NERONLAR'"DAN 3'Ü MOBESE'DE BELİRLENDİ
»  METRO BOMBACISI ÖZEL EĞTİMLİ TERÖRİST
»  DURSUN UYAR, ARAZİYE UYMAZSA YAKALANACAK
»  ARAÇ KUNDAKLAMALARI YAYILIYOR..
»  KURUSIKI TABANCALARA YENİ DÜZENLEME
»  PİŞKİN SOYGUNCU:"BİZİM DE KARİYERİMİZ VAR"
»  YÜKSEKOVA'DA KUNDAKLAMA VE PATLAMA
»  NERON, ARAÇLARI YAKMAYA DEVAM EDİYOR
»  "KOCAM İÇ ÇAMAŞIRLARIMI ÇALDI"
»  TERÖRİST: ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ
»  ASELSAN MÜHENDİSLERİNİN ÖLÜMÜNDE CİNAYET ŞÜPHESİ
»  SAHTE SAVCI SUÇ ÜSTÜ YAKALANDI
»  ÜMRANİYE'DE BİR POLİS MEMURU İNTİHAR ETTİ
»  AKIL HASTASI HALA BEBEĞİNİ BALKONDAN ATTI
»  LİSE'DE AHLAKSIZLIK SUÇLAMASI
»  POLİS'E KIZDI KENDİNİ ATEŞE VERDİ
»  MALATYA KATLİAMININ SİLAH BİLMECESİ ÇÖZÜLDÜ
»  ASELSAN MÜHENDİSLERİ'NİN ÖLÜMÜNE "CİNAYET"ŞERHİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.