''Türkiye’nin tek özgür gazetesi Taraf’ı Ankara mahkemelerinden aldıkları kararlarla susturmaya çalışıyorlar'' denilen haber şöyle:
Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi, Taraf ’ta “Bakan oğluna fakirlik bursu” başlığıyla yayımlanan ve resmî belgeye dayanan haber hakkında tekzip yayımlanmasına karar verdi.
BAKANLIK DOĞRULAMIŞTI
Taraf, 11 Temmuz tarihli haberde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 12 yaşındaki oğlu Mehmet Davutoğlu’na, hakkı olmamasına rağmen, Türk Eğitim Derneği tarafından tam burs verildiğini ortaya çıkarmıştı. Haber, TED tarafından hazırlanan burs listesine dayanmasına ve bakanlık tarafından yapılan resmi açıklamada da bunun kabul edilmesine rağmen, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, tekzip için mahkeme başvurdu. Taraf’ın Avukatı Veysel Ok, Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi’ne tekzip için itirazda bulundu. Ancak Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi itirazı reddederek tekzip yayımlamasına karar verdi.
Haberin yayımlanmasından sonra, Dışişleri Bakanlığı resmî açıklama yapmıştı. Halen Bakanlığın resmî internet sitesinde yer alan 11 Temmuz tarihli açıklamada, Bakanlık burs verildiğini kabul etmişti. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Okul yönetimi herhangi bir burs talebi olmamasına rağmen, Mehmet Davutoğlu’nun gösterdiği başarı sebebiyle burs almaya hak kazandığını bildirmiş, ancak bununla ilgili bir gelir seviyesiyle ilgili bir şarttan bahsetmemiştir. Bu konuda okul tarafından nihai bir bildirimde ya da aile tarafından kabulde de bulunulmamıştır. Haberde geçen bursun kullanımı söz konusu değildir. Mehmet Davutoğlu’nun 2013-14 eğitim-öğretim yılı için de okul kaydı henüz yenilenmemiştir.”
BASIN KANUNU ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLIYOR
Taraf’ın Avukatı Veysel Ok, tekzip kararına tepki göstererek, gazetecilik mesleğinin özgürce yürütülebilmesi için Basın Kanunu ve tekziple ilgili hükümlerin değişmesi gerektiğini söyledi. Ok, “Basın Kanunu ve mahkemelerin durumu, bu hâliyle ifade özgürlüğünün önünde bir engel” dedi.
“İNCELEMESİZ KABUL EDİLİYOR”
Veysel Ok, şöyle konuştu: “Son dönemlerde Taraf’ın yayımladığı haberlerle ilgili, haber görünür, gerçeğe uygun da olsa da, belgeye de dayansa ve kamu yararını da gözetse, mahkemeler tüm bu durumları dikkate almaksızın özellikle siyasi kişiliklerin tekzip taleplerini inceleme yapmadan kabul ediyor. Siyasi kişiliklerin, görevleri gereği sıradan vatandaşa göre eleştirilebilirlik sınırı daha fazladır. Mahkemeler buna rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını çiğneyerek gazetecileri haber yapamaz duruma düşürüyor. Taraf’ın söz konusu haberinde Türk Eğitim Derneği’ne ait burs kazananlar listesini mahkemeye sunmasına rağmen, Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi Taraf’ın haberini ‘gerçeğe aykırı’ bulup itirazı reddetti ve Taraf’ın tekzip yayımlamasına karar verdi. Basın Kanunu’nda Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararlar kesin kararlardır. Öncelikle İfade Özgürlüğü ve gazetecilik mesleğini özgürce yürütmesi için kanunun tekziple ilgili hükümlerinin değiştirilmesi ve evrensel hukuk normlarına uygun hale getirilmesi gerekiyor.”