Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan bacak ve iki kol, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Atilla Kavdır'a nakledildi.
Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip, bugün Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştirdikten sonra, aynı anda başladığı diğer ameliyatı da tamamladı. Toplam 11 saat 45 dakika süren ameliyatın ardından Ahmet Kaya'dan alınan iki kol ve bir bacak Atilla Kavdır'a nakledildi. Ahmet Kaya'nın yüzü de sabah saatlerinde 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledilmişti.
AMELİYATIN MİMARLARI
Nakillerin mimarı olarak gösterilen Hacettepe Üniversitesi mezunu Prof. Dr. Ömer Özkan'ın en büyük yardımcısı ise aynı hastanede görev yapan AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı olan eşi Yrd. Doç. Özlenen Özkan. Türkiye'nin ilk çift kol nakli ve dünyada kadavradan ilk rahim nakli ameliyatlarını gerçekleştiren Ömer Özkan, geçen 27 Aralık'ta düzenlenen törenle 'Prof. Dr.' ünvanını alarak 'biniş' giydi.
Anabilim Dalı Başkanı olan Ömer Özkan, yeni ünvanıyla 'Öğretim Üyesi' olurken, ana bilim dalı başkanlığı görevini de o tarihten itibaren eşi Yrd.Doç. Özlenen Özkan üstlendi. Ömer- Özlenen Özkan çiftinin bir kız çocukları bulunuyor.
TAKMA KOL VE BACAK
Öte yandan Ahmet Kaya'nın cenazesine, yakınlarının isteği üzerine eksilen uzuvları yerine takma kol ve bacak monte edildiği ve silikondan yüz maskesi yapıldığı bildirildi.
Uşak İli Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, Ahmet Kaya'nın 2 kol, 1 bacak ve yüzünün, nakil için vücuttan alınmasının ardından Kaya'nın ailesinin isteği üzerine, cansız mankenden temin edilen bacak ve kollar Kaya'nın bedenine monte edildiğini söyledi.
Kaya'nın yüzüne ise özel bir slikondan maske yapıldığı kaydeden Aydın, “Yakınları, eksik vücut uzuvlarıyla defne razı olmadı ve bizden bu yönde bir talepleri oldu. Biz de bir cansız manken temin ettik ve onların isteklerini yerine getirdik” dedi.
Ahmet Kaya'nın ablası Fadime Çil de kardeşinin eksik vücut uzuvlarıyla toprağa verilmesine vicdanlarının razı olmadığını ifade ederek, bu nedenle böyle bir talepte bulunduklarını söyledi.
Uşak Müftüsü Fuat Altındaş ise Kaya'nın cesedine monte edilen parçalarla ilgili olarak, İslam dinine göre böyle bir zorunluluğun olmadığını, organ bağışının caiz olduğunu, kişinin eksik organlarla gömülmesinde de hiç bir sakınca bulunmadığını kaydetti.
Bununla birlikte ailenin isteğiyle böyle bir işlemin yapılmasında da bir sakınca olmadığını ifade eden Altındaş, organ bağışının teşvik edilmesi gereken bir davranış olduğunu sözlerine ekledi.
İÇ ORGANLAR İFLAS ETTİ
Kaya'nın operasyon sırasında kalbinin durması üzerine iç organları işlevini yitirdi. Bunun üzerine, göz korneaları ile birlikte iki kol, bir bacak ve yüzü nakil için alındı.
Yaklaşık 6 saat süren operasyonun ardından alınan kornealar, nakil için özel ambulans ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastahanesine gönderildi.
İki kol, sağ bacak ve yüz de Sağlık Bakanlığı'na ait özel ambulans uçakla Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastahanesine gönderildi.
Kadavradan organ alımı operasyonunu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi gerçekleştirdi. İki kol ve bir bacağın bir hastaya nakil edilmesine karar verildi. Bu düzeyde dünyada bir ilk olan operasyon için organlar Antalya'ya ulaştırıldı.
AMELİYAT 03.15'TE BAŞLADI
Uşak'tan havalandıktan 45 dakika sonra Antalya Havalimanına inen uçaktaki uzman ekip büyük bir heyecanla Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesine gitmek için kendilerini bekleyen araçlarla yola çıktı.
Kısa sürede hastaneye ulaşan Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip hiç vakit kaybetmeden ameliyata girdi. Ameliyata AÜ Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Serdar Tüzüner, Anesteziyoloji ve AÜ Reanimasyon Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Necmiye Hadimoğlu ile AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Özlenen Özkan ile çok sayıda asistan doktor katıldı.
Saat 03.15'te ameliyata başlayan ekip, yüz nakli ameliyatı ile aynı anda iki kol ve bacak nakli ameliyatını da gerçekleştirdi.
TÜRKİYE'NİN İLK YÜZ NAKLİ AMELİYATI
Ahmet Kaya'dan alınan yüz, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Gebece köyünde yaşayan 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledildi.
Acar'ın 40 günlükken beşiğinde uyuduğu sırada evlerinde çıkan yangında alev alan battaniyenin üzerine düşmesi sonucu yüzünün yüzde 90'ının yandığı belirtildi. Bir mermer atölyesinde çalıştığı öğrenilen Acar'ın uzun süredir yüz nakli ameliyatı için beklediği, bugüne kadar Şişli Etfal Hastanesi ile Çapa Tıp Fakültesinde çeşitli ameliyatlar geçirdiği bildirildi.
Acar'ın rutin kontrol için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelerek Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından muayene edildiği, kontrolün ardından otobüs ile Manavgat'a döndüğü öğrenildi. Acar'ın otobüsten indiği sırada Prof. Dr. Özkan'ın kendisini arayarak, yüz nakli için beklenen kadavranın çıktığını ve acilen hastaneye geri dönmesini istediği ortaya çıktı.
İLK KEZ İKİ KOL İLE BACAK AYNI KİŞİYE
Kaya'dan alınan iki kol ve sağ bacak ise Kepez ilçesine bağlı Varsak Altıayak Mahallesi'nde yaşayan 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a nakledildi.
Kepez Belediyesinde işçi olarak çalışan Kavdır'ın 11 yaşındayken evlerinin önündeki elektrik tellerine konan güvercinleri uçurtmak için demir sopa ile tellere vurduğu ve bu nedenle elektrik akımına kapıldığı öğrenildi.
Bu olaydan sonra hastaneye kaldırılan Kavdır'ın iki kolunun, dirseğin 7 santimetre altından, sağ bacağının da diz üstünden kesildiği ifade edildi. Kavdır da akşam saatlerinde hastaneye çağrılarak ameliyata alındı.
DÜNYADA İLK KADAVRADAN RAHİM NAKLİ
Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi Türkiye'nin ilk çift kol naklini ve dünyada ilk kadavradan rahim naklini de gerçekleştirmişti.
Trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki bir kişinin kollarını, mısır silaj makinesinde geçirdiği kaza sonucu iki kolunu dirsekten kaybeden Cihan Topal'a 25 Eylül 2010 tarihinde nakleden ekip, 9 Ağustos 2011'de de 21 yaşındaki Derya Sert'e dünyanın ilk kadavradan rahim naklini yapmıştı.
Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr/haber/74781/turkiye_nefesini_tuttu#ixzz1k8MQjb1t