2025 yılı bütçesi görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda 9 Aralık Pazartesi günü başlayacak. Kesintisiz 12 gün sürecek olan Genel Kurul bütçe görüşmeleri için cumartesi ve pazar günleri de mesai yapılacak.
Bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler, 9 Aralık Pazartesi günü yapılacak. Kamu idarelerinin bütçe ve kesin hesapları üzerindeki müzakereler 8 turda ele alınacak. Bütçenin tümü üzerindeki görüşmelerde yürütme adına yapılacak sunuş konuşması süreye tabi tutulmayacak, gruplar ve hükümet adına turlardaki konuşma süreleri ise 70'er dakika olacak. Bütçe görüşmelerinin ilk gününde Meclis'i Numan Kurtulmuş yönetecek. Siyasi parti grupları ve hükümet adına 70'er dakika konuşma yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yedinci bütçesini Cumhurbaşkanı adına Meclis’e Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sunacak. AKP grubu adına konuşmaları ise Grup Başkanı Abdullah Güler ve Genel Başkanvekili Efkan Ala yapacak.
Liderler kürsüde olacak
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan 2025 bütçesine ve güncel siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini Meclis kürsüsünden yapacak. Geçtiğimiz ay Saadet Partisi Genel Başkanı seçilen Arıkan'ın konuşması genel başkan sıfatıyla yaptığı ilk bütçe konuşması olacak. SAADET – Gelecek Grubu adına Gelecek Parti İstanbul Milletvekili Selim Temurci konuşacak.
Ziyaretçi girişi yasak olacak
12 gün sürecek görüşmeler boyunca Meclis'e ziyaretçi girişi yasak olacak. Görüşmeler boyunca grup toplantıları yapılmayacak. Bütçe maratonu, 20 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerinde siyasi parti gruplarının konuşmaları ve oylamayla tamamlanacak.
Daha sonra Meclis’te grubu bulunan siyasi parti temsilcileri bütçeye ilişkin görüşlerini açıklayacak. Meclis’in bütçe maratonu, 20 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerinde yapılacak konuşmalarla ve oylamayla tamamlanacak.
İKİ TORBA TEKLİF GÜNDEMDE
Bütçe görüşmelerinin hemen ardından ise 1 Ocak 2015 yılına kadar olan Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının affını içeren yasa teklifi gündeme alınacak.
Malul ve engellilerin araç alımlarındaki istisna kapsamına girecek araçları, yerli katkı oranı, motor silindir hacmi, emisyon türü ve değerine göre belirleme konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesine ilişkin diğer torba teklif de yasalaştırılacak. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu iki torba teklif yasalaştırıldıktan sonra TBMM Genel Kurulu 7 Ocak’a kadar tatile girecek.
DÜZENLEME YAPILACAK
3 Ocak’ta belli olacak 2024 enflasyon oranının hemen ardından ise en düşük emekli aylıklarında yapılacak artışla ilgili bir yasa teklifi Meclis gündemine gelecek.
12 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının yeniden belirlenmesi için TBMM’de yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Teklifin yasalaşması ocak maaşlarına yetişmezse, yapılacak artıştan kaynaklanacak farklar, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra hesaplara yatırılacak