Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,6904
EURO
36,7503
IMKB
9.652,000
ALTIN
2.961,830
 
Hava Durumu ANKARA
0 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TCMB RFaporunda Ortaya Çıkan Acı Gerçek!
TCMB RFaporunda Ortaya Çıkan Acı Gerçek!
 
TCMB’nin Finansal İstikrar Raporu’na yansıyan verilerde, vatandaşın borçlarındaki değişim dikkat çekti. Hanehalkı borçluluğunda milli gelire oranla azalma görülürken, alt detaylarda kredi kartları, ek hesaplar ve ödenemeyen borçlar ise artış gösterdi.
 
1.12.2024 - 08:14

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Raporda, ekonomiye yönelik önemli değerlendirmeler ve veriler de yer aldı.

Ekonomim'den Özder Şeyda Uyanık'ın haberine göre TCMB Başkanı Fatih Karahan raporda değerlendirmesinde, "Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, makroihtiyati politikalarla desteklemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı duruşumuzu makroihtiyati politikalarla desteklemeyi sürdüreceğiz
TCMB Başkanı Karahan: Sıkı duruşumuzu makroihtiyati politikalarla desteklemeyi sürdüreceğiz
Raporun detayları ise ilgi çekti.

Vatandaşın borçları
“Türkiye’de hanehalkı borçluluğu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etmektedir” denilen raporda, “Finansal koşulların sıkı olduğu bu dönemde bireysel borçluluğun diğer ülkelere kıyasla oldukça düşük olması hanehalkı borcu kaynaklı risklerin yönetilebilir olduğunu göstermektedir” diye de ifade edildi.

Detaylara bakıldığında, hanehalkının finansal yükümlülüklerinde geçen yılın aynı dönemine ve 2024 yılının ilk çeyreğine göre, 2024 Eylül sonunda toplam yükümlülükler, konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi, taksitli bireysel kredi kartlarının GSYİH oranında gerileme görüldü. Ancak Kredili Mevduat Hesabı (KMH/ek hesap) oranı artarken, taksitsiz yani temel ihtiyaçların ağırlıkta olduğu kredi kartları oranında da artış oldu.

Raporda, “Son yıllarda bakiyesi belirgin yükselen BKK’ya ilişkin reel kişi başı borç ve bu borcun kişi başı gelire oranı sınırlı düzeyde gerilemiştir” denilirken, kredi kartlarında payın artışı da grafikleri yansıdı.

İhtiyaç kredilerinde artış
İhtiyaç kredilerinde, “Yüksek seyrini koruyan ihtiyaç kredisi faiz oranı ve uygulanan makroihtiyati tedbirlerin belirleyici etkisiyle, kredi borcu bulunan kişi sayısında gerileme gözlenmektedir” denilirken, kullanılan miktarlardaki artış da grafiklerde görüldü.

0-50 bin TL’lik kredilerinin payı belirgin bir şekilde azalırken, 50-100 bin TL ve 100 bin -1 milyon TL’lik ihtiyaç kredilerini payının neredeyse eşit duruma geldiği görüldü.

Kredi kartlarında düşük limitler doluyor
Kredi kartı kullanımlarına yönelik verilerde, 2022’nin sonundan bu yana borçların azaldığı görülüyor. Limit kullanım oranlarında ise 100-500 bin TL arası limitli kartlarda 2022’nin ikinci yarısından itibaren ve 500 bin TL ve üstü limitli kartlarda da faiz artırım sürecinin başladığı 2023’ün ikinci yarısında itibaren kullanımların gerilediği, ancak 100 bin TL ve altında limitli kartlarda yükseliş seyrinin hiçbir dönemde hız kesmediği dikkat çekiyor.

Faize bırakılan borç tarihsel ortalamanın üzerine çıktı
Raporda, “Kredi kartında faize bırakılan borcun toplam kredi kartı borcuna oranı tarihsel ortalamanın üzerine çıkmıştır” değerlendirmesinin yapıldığı grafikler ise vatandaşın geçim derdini de ortaya koyuyor.

“Toplam ödenmeyen” borçların kart bakiyelerine oranı ile “asgari oran ve üzeri” ödenmeyen borçların kart bakiyelerine oranında 2023’ün ikinci yarısında itibaren yükseliş seyri dikkat çekici oluyor. 2012-2019 dönemi ortalamalarını çok üzerinde olan verilerde, “asgari oran altı” borçların da kart bakiyesine oranında yükseliş ise 2023 yılı başlarında yükselişe geçiyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


7 Bin Lira Limiti 30 Bin TL'ye Çıkarıldı

Asgari Ücrette Masada 3 Rakam Var

AltınYeniden Gaza Bastı
»  Sahte Dolar Üzerinden Akılalmaz Yöntem!
»  Akaryakıta Zam Geldi,Tabela Yine Değişti
»   MTV’de İndirimde Gözler Erdoğan'da:
»  Hamsinin Fiyatı 100 Liraya Düştü
»  Yeni Asgari Ücret Kaç TL Olacak?
»  İşte AK Parti'de Konuşulan Emekli Aylığı
»  Benzine Zam Geliyor!
»  Dolar/TL'de Hareketli Saatler
»  Asgari ücret için görüşmeler başlıyor
»  Kedi Kartı Kulananlara Kötü Haber
»  Şimşek Enflasyondaki Katılıklar Azalıyor
»  Gayrimenkul Alım Satımı Sil Baştan!'
»  Taşıt, Konut, İhtiyaç Kredilerinde Alarm
»  Motorine Zam Geliyor
»  Merkez'den Zorunlu Karşılık Ayarı
»  Yumurta Fiyatları Durdurulamıyor!
»  Tüketici Güveninde Düşüş
»  Bitcoin Rekora Doymuyor
»  Dolarda Gözler Faiz Kararında
»  Asgari Ücrette Her Gün Yeni Bir Senaryo!
»  Aydın Doğan'ın Şirketinin Satışına Onay
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.