Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılır açılmaz perakende yasasının bir an önce kanunlaşması gerektiğini belirterek “Yasanın geciktiği her hafta en az 5 esnaf işini kapatıyor, en az 10 aile aç kalıyor. 2012 yılı sonu itibariyle Ankara’daki AVM sayısının 40, İstanbul’da 120’ye ve ülke genelinde ise bu rakamın 350 çıkması bekleniyor. AVM’lerin bu kadar plansız artması Anadolu’daki esnafı bitirmiş durumda. Şuan Anadolu’da esnaf kalmayacak şekilde yok olma noktasına geldi” dedi.
-“ABD’DEKİ KANUN TÜRKİYE’DE DE UYGULANMALI”-
Tüm gelişmiş ülkelerde perakende sektörünün yasal bir düzenlemeyle disiplin altına alındığını belirten Palandöken, “ABD’de, küçüklerin korunması amacıyla toptancı ve dağıtımcıların tüm işletmelere aynı fiyattan satış yapmaları zorunludur. Bizde ise Anayasa gereği korunması gereken küçük esnafa daha pahalı, çoğu yabancı olan büyük firmalara ise daha ucuza ürün satılıyor. ABD’deki kanun bizde de uygulanmalıdır” diye konuştu.
-“YEŞİL ALANLARIMIZ AVM OLUYOR”-
Plansız ve hızlı büyüyen AVM’lerin şehrin fiziki dokusunu bozduğunu da ifade eden Palandöken, “Gökdelenler şehri New York’ta kişi başına 29 metrekare yeşil alan düşerken İstanbul’da sadece 8 metrekare düşüyor. Oysa İstanbul’da her bin kişiye düşen AVM alanı AB ortalamasının üstünde. Çocuklarımızın koşup oynaması, halkımızın rahat bir nefes alması gereken alanlar maalesef AVM oluyor” dedi.
-“AVM’LER KENDİLERİNE ZARAR VERİR HALE GELDİ”-
Özellikle büyük şehirlerde mantar gibi çoğalan AVM’lerin sadece esnaf ve sanatkarı değil kendi kendilerini de bitirdiklerini söyleyen Palandöken, “Artık AVM’ler de yavaş yavaş kapanmaya başlıyor. Bu durumun en vahim tarafı ise AVM olarak yapılan binaların başka hiçbir amaçla kullanılamamasıdır. Kapanan AVM’lerden ne otel olur, ne hastane, ne de okul. Sonuçta plansız yapılan AVM’ler için milli servetimiz buhar olup uçuyor. AVM’lerin açılmasına içinde şehir planlamacıları ve ilgili meslek kuruluşlarının da olduğu bir komisyon karar vermeli” diye konuştu.
-“365 GÜN İNDİRİM OLMAZ”-
Bazı mağazaların vitrininde yılın 365 günü indirim tabelasının bulunduğunu söyleyen Palandöken, “Yılın 365 günü indirim olmaz. Ürünün normal fiyatına indirimli diye etiket koyanlar halkı yanlış yönlendiriyorlar. Bu da aşırı tüketime ve çok sayıda aile sorunlarına neden oluyor. Oysa ülkemizin tasarruf oranları tarihinin en düşük seviyelerine ulaştı. Bu nedenle indirimlerin tarihi belirlenmeli ve meslek odalarının izni alınarak, yaz ve kış sezonu olmak üzere yılda sadece iki kez indirim yapılmasına izin verilmelidir” dedi.(ANKA)