Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9428
EURO
37,4200
IMKB
9.786,000
ALTIN
3.303,100
 
Hava Durumu ANKARA
-2 / 3 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TRT, REKLAM PAZARINA ÇIKIYOR
TRT, REKLAM PAZARINA ÇIKIYOR
 
TRT reklam pazarından çıkıyor. İngiliz devlet kanalı BBC gibi reklam alınmayacak. Genel Müdür İbrahim Şahin'in önemli mesajları şöyle
 
7.12.2009 - 09:26

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT'nin İngiliz devlet kanalı BBC gibi reklam almadan, tamamen devlet yardımıyla yayıncılık modelini hedeflediğini açıkladı. Şahin, "Önümüzdeki süreçte reklam pazarından çıkmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Akşam gazetesinin haberine göre, TRT yönetimindeki ikinci yılını 22 Kasım'da dolduran Şahin ile bu süre içinde attıkları adımlar ile yeni projelerini konuştuk. Şahin'in verdiği mesajlar şunlar:

KAMU FİNANSMANI DOĞRU MODEL: TRT gelirlerini üç kaynaktan sağlar. Elektrik faturalarındaki kesintiler, bandrol ücretleri ve reklam gelirleri. TRT bütçesinin yüzde 60'ı elektrik faturalarından gelir. Dünyanın her yerinde kamu yayıncısının durumu buna benzer. Kamu tarafından finanse edilirler. Spor, müzik, çocuk kanalları, Arapça, Farsça yayın yapan kanallar isteniyor. Hepsi bu ülkenin, halkımızın yararınadır, çıkarınadır. Onun için de kamu tarafından finanse edilmeleri çok doğaldır.

BBC MODELİ: Biz televizyonları biraz yönlendiren, onlara çeki düzen veren bir kurum olmak zorundayız kamu yayıncısı olarak. İngiltere'de BBC, Almanya'da ZDF gibi. Onların mutlak surette gelirleri kamudandır. Örneğin BBC hiç reklam parası almıyor. Fransız kamu kanalında da reklam yasaktır. Önümüzdeki süreçte becerebilirsek biz de reklamdan çıkmayı düşünüyoruz. Benim fikrim de reklamları özel TV'lere bırakmaktan yana. Tabii bu açığın da bir şekilde karşılanması lazım. Bu yönde karar alınırsa şu anda elimizdeki üç yıllık reklam sözleşmelerinin bitiminde reklamsız yayıncılık başlayabilir.

GEREKSİZ REKABET BİTER: Gelirimizin yüzde 4'ünü reklamdan kazanıyoruz. 2008 yılında 780 milyon YTL'lik bütçenin 32 milyonu reklam geliridir. Reklamsız yayıncılık, rakiplerimizin reklam gelirlerinin düşmesini engelleyeceği için düşmanlığı da ortadan kaldırabilir. Bizim çok fazla para aldığımızı sanıyorlar. Onun için de gereksiz bir mücadele var.

ELEKTRİK FATURALARINDAKİ KESİNTİ: İnsanlar bilmedikleri için tepki gösteriyor. TRT'de yüzde 3.5 pay kesilirdi eskiden. Bu pay şimdi yüzde 2'ye indirildi. Geçen sene de brüt yüzde 2'den net yüzde 2'ye indirildi. Eskiden yüz lirada 2 lira alınırdı. Şimdi ise 100 TL'de 60 kuruşa denk geliyor. Başka kesintiler de var elektrik faturalarında. Ama iş TRT olunca gürültü çıkıyor. Türkiye'de hane başına düşen pay yıllık 4 TLdir. İngiltere'de yılda 180 Sterlin alınıyor. İtalya'da ise her ev 200 Euro ödüyor bunu.

İYİ YAPAN VARSA KÜRTÇE'DEN ÇEKİLİRİZ:

TRT-Şeş yayınlarının ne ölçüde izlendiğini matematiksel olarak bilebileceğimiz bir yöntem yok. Kuzey Irak'ta yüzde 60 izlendiği yorumu biraz abartılı. Ama izlendiğini gösteriyor. TRT'nin getirdiği birikimle son derece kaliteli yayın yapıyoruz. RTÜK'ün son kararıyla özel televizyonlara da 24 saat Kürtçe yayın hakkı verilmesinden hiç tedirgin değiliz. Biz kamu yayıncısıyız. Diğerleri ile yarışa kalkmak yanlış olur. Eğer bizden iyi yapan olursa biz sadece mutlu oluruz. Gerekirse o alandan çekiliriz. Böyle bir kaygımız hiç yok.

ARAP SUNUCU İTHAL ETTİK: Şu anda 10 kanala ulaştık. Yeni yılda Arapça kanalı açıyoruz. Yurtdışından Arap kökenli sunucular getirttik. Çalışma izinleri alınıyor. Açılış töreni hazırlıkları yapılıyor.

ELÇİLER İNGİLİZCE KANAL İSTİYOR: TRT-Türk de çok tuttu. Türk dünyasının CNN'i oldu. Avustralya'dan Güney Amerika'ya kadar izlenebilen onun dışında uluslararası kanal yok. Sırada Farsça ve İngilizce kanallar gelecek. İngilizce kanala büyükelçiliklerden ve yurtdışından çok yoğun talep var.

BANA HIRSIZ DENECEĞİNE TÜCCAR DENSİN: Tepebaşı'ndaki TRT binasının İnan Kıraç tarafından sanat merkezine çevrilmesini ben de çok istiyorum. Başbakan'ın yapmamı istediği ilk işlerden biri budur. Ama TRT özerk kuruluş ve mevzuatında hüküm yoksa KİT mevzuatı geçerlidir. Yani bedava arsa veremez. Bunu çözmenin iki yolu var. Ya bedelini ödeyip satın alacaklar. Proje için 200 milyon TL ayıran, arsa için de 25-30 milyon TL verebilir. Ya da biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bir stüdyo yeri karşılığı devredeceğiz, onlar da İnan Kıraç'a bedelsiz devredecek. Bunları söylüyorum diye bana 'tüccar bürokrat' diyorlar. 'Hırsız' deneceğine 'tüccar' densin razıyım.

PİYANİST İÇİN NİYE TEŞEKKÜR YOK: 'Ayrılık' dizisi ile ilgili tepkiler suni bir problemdi. Gereksiz yere abartıldı. Direnç gösterememiş olsak, diziyi kaldırsak hedeflerine ulaşacaklardı. TRT, Piyanist filmini de oynattı. O da Yahudilerin zulme uğradığını, ciddi sıkıntılarını anlatan bir film. Niye teşekkür eden çıkmadı?

FİLİSTİNLİLER DE RAHATSIZ: Müdahale edildi, yumuşatıldı, değiştirildi deniyor. Doğru değil. O bölüm 14. bölümdü. Ondan sonraki üç bölüm de elimizdeydi. Hiçbir şey değişmedi. Bir sonraki bölümde de Filistinliler rahatsız oldu. Ama onların büyükelçisi bunun bir film olduğunu anlıyor.

Kaymakamlıktan TRT Genel Müdürlüğüne

İbrahİm Şahin 22 yıllık bürokrat. Mesleğe 1987'de kaymakam olarak başlayan Şahin iki sene PTT Genel Müdürlüğü, iki sene Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerini yürüttü. Hükümetin Şahin'i TRT Genel Müdürlüğü'ne getirme talebi bir önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından ısrarla reddedildi. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesinin ardından 23 Kasım 2007'de TRT Genel Müdürlüğü'ne atandı.

EUROVISION'A HALKIN OYUNU ALAN GİTMELİ

EUROVISION'U çok abartıyor, gereğinden fazla gündemde tutuyoruz. Hiçbir ülkede bu kadar konuşulup tartışılmıyor. Bu sene yeni uygulamaya geçtik ve ilk defa web sayfamızda anket başlattık. Halka seçtireceğiz. Pop-Rock tarzı müzik yapanlar arasından kim daha çok oy alırsa onu göndereceğiz. Cuma gününe kadar oylama yapılacak. Birinci gelenle mutabakata varırsak ilan edeceğiz. Ben Tarkan olsun çok isterim. Çok sevdiğim bir sanatçı. Belki de çıkar bu anketten. Ama geçen sene teklifimizi kabul etmemişti. Halkın seçimi işimizi kolaylaştırır. Akıl akıldan üstündür. Bakarsınız halkımız bizim düşündüğümüzden çok daha başarılı bir isim çıkartır. Hem de bu sistem sayesinde daha az eleştiri alırız.

YILBAŞINDA STARA PARA VERMEYECEĞİZ

Yılbaşında TRT starlara para vermeyecek. Eskiden bunu yapmak zordu. Şimdi ise müzik kanalımız var. Oraya düzenli program yapan sanatçılarımız var. Onlar yılbaşında promosyon yapıp, para almayacaklar. Ferhat Göçer, Mustafa Keser program yapıyor. Emel Sayın yakında başlayacak. 400 tane de TRT sanatçısı var. Uygun olanlardan yılbaşı için böyle bir talebimiz var.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"DOĞRULARI YAZDIĞIM İÇİN KORKUYORLAR"

KANAL 7'NİN İNSANLIK AYIBI

İRAN'DA 4 GAZETEYE, 'AKILLI OLUN' UYARISI
»  YANDAŞ GAZETELER NE KADAR SATIYOR?
»  ALİ KIRCA, AŞI'DAN 3 GÜN SONRA DOMUZ GRİBİ OLDU
»  YILMAZ ÖZDİL, GÜNDEMDEKİ OLAYLARI YORUMLADI
»  ALİ KIRCA, DOMUZ GRİBİ OLDU
»  ÇÖLAŞAN: "AYDIN DOĞAN, GÜLEN'LE YAKIN İLİŞKİ İÇİNDE"
»  BU YAZI 30 DAKİKADA YAZILDI..!
»  MEDYA'NIN ÇÖKÜŞÜ YADA ÇÖKERTİLİŞİ!
»  GOOGLE, PARALI OLUYOR
»  ERDOĞAN'IN KIZDIĞI YAZAR YANIT VERDİ!
»  MECLİS'TE, HALKBANK HESAPLARINDA 'ÇALIK' TARTIŞMASI
»  DOĞAN GRUBU'NDAN SATIŞ İDDİALARINA YALANLAMA
»  ZAMAN ÖZGÜ NAMAL'DAN ÖZÜL DİLECEK Mİ?
»  STAR TV AKIN İPEK'A SATILDI İDİDASI
»  GAZETECİ ABDÜLKADİR YÜCELMAN HAYATINI KAYBETTİ!
»  "CİNSEL PROBLEMİM VAR REDDETMEM"
»  VATAN GAZETESİ'NİN NEW YORK TİMES SAZANLIĞI!
»  "TÜRKÜM, DOĞRUYUM AMA BEN KİMİM?"
»  GENÇ SİVİLLER KİME HİZMET EDİYOR?
»  İŞTE MİLLİYETİN SAKLADIĞI O SIR?
»  HÜRRİYETİN "DERİN MEHMET" SKANDALI
»  CEMAAT MEDYASI GENELKURMAY BAŞKANINI GÖREVDEN BÖYLE ALDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.