Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1917
EURO
37,5132
IMKB
8.964,000
ALTIN
2.892,380
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TSK HASTA ASKERE SİGARAYI KESTİ
TSK HASTA ASKERE SİGARAYI KESTİ
 
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), hasta askere reçeteyle sigara verilmesini kaldırdı.
 
23.11.2007 - 09:04

TBMM’de önceki gün kabul edilen yasayla "Sigara içen hastalara doktorun yazdığı sayıda sigara verilebileceğine" ilişkin uygulamayı içeren 1934 tarihli, "Askeri Hastaneler ile Hastane Gibi Kullanılacak Revirlerde Hastaların Beslenme ve Bakımları Hakkında Kanun" yürürlükten kaldırıldı. Yasanın önceki gün Genel Kurul’da yapılan görüşmelerinde söz alan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, askerin sigara karşıtı tutumunu övdü. Sigaranın uyuşturucu kullanımının da tetikleyicisi olduğuna dikkat çeken Erdöl, "Kapalı ortamlarda, Silahlı Kuvvetlerimizde şu anda sigara içilmemektedir. Darısı, Orman Kanunu’nun başına diyorum" dedi. 1954’de kabul edilen ve yürürlükte bulunan Orman Kanunu orman yangınını söndürmeye giden görevlilere ücretsiz sigara da verilmesini öngörüyor.

 “Asker”Sigarası marka olamadı

“Asker” ve “Silahlı Kuvvetler” bir marka olarak kabul edilebilir mi? Asker ocağında tüketilen bu iki sigaranın ismi, Türk Patent Enstitüsü’ne göre bir marka olarak kabul edilemez.
‘Sıcak baba ocağından kışlaya adımınızı atar atmaz derin bir hüzün kaplar içinizi. Aylarca süren askerlik hizmeti sırasında gurbetten, özlemden veya kahırdan sigaraya başlarsınız. Memleketinizden para gelmediği için önce ‘asker’ sigarasıyla başlar tiryakiliğiniz. Belinizi doğrulttukça ‘Silahlı Kuvvetler’ sigarasına terfi edersiniz.’ İstanbul Sultanhamam’da tekstil işiyle uğraşan Niyazi Mert gibi binlerce insanın o hiç bitmeyen askerlik hatıralarında küçük bir anı olarak yer bulan bu iki sigara markasının ismi artık hatıralarda kaldı. Piyasaya 1928 yılında sürülen “Asker” ile 1974 yılında sürülen “Silahlı Kuvvetler” sigaralarının üretimi iki sene önce durduruldu. Bu durdurma kararının hikâyesi ise son derece ilginç.

Öykümüz ülkemizde faaliyet gösteren çokuluslu sigara şirketlerinden birinin Tütün, tütün mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu’na (TAPDK) bir şikâyet yazısı yazmasıyla başlar. Söz konusu şirket Tekel tarafından üretilen iki markanın rekabeti olumsuz etkilediğini savunarak bu iki markanın piyasadan toplatılmasını talep eder. Tekel’in toplam satışları içinde sadece yüzde 1’lik paya sahip bu iki markanın toplatılmak istenmesinin temelinde başka sebepler yatıyor. Tekel’in TSK için ürettiği ve sadece askerî kantinlerde satılan bu iki marka, iki kamu kurumu arasında duygusal bir bağ oluşturuyor. Atatürk döneminde üretimine başlanan “Asker” markası bir kamu iktisadi kuruluşu olan Tekel’in piyasaya sürdüğü ilk ürünlerden biri. Yine Kıbrıs Barış Harekâtı münasebetiyle üretilen filtreli “Silahlı Kuvvetler” sigarası da özel bir anlam taşımakta.

Bu özel bağ Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Askerî Kantin Yönetmeliği” ile daha da anlam kazanıyor. Yönetmelikle “Silahlı Kuvvetler” markalı sigaranın satışından elde edilen kâr Mehmetçik Vakfı hesabına yatırılıyor. Görevi sırasında hayatını kaybeden veya sakat kalan erbaş ve erlerin eş, çocuk ve bakmakla yükümlü oldukları kimselere ekonomik destek sağlamak amacıyla kurulan Mehmetçik Vakfı’na direkt kaynak sağlayan Tekel bu yönüyle rakiplerine karşı askerî kantinlerde ciddi üstünlük sağlıyor.

Gelen şikâyeti değerlendiren TAPDK bu iki markanın marka tescilinin yapılmadığını belirterek, Türk Patent Enstitüsüne marka tescili için başvuru yapılmasını ister. Kendinden son derece emin bir şekilde patent başvurusu yapan Tekel yetkilileri, 2003 sonunda Patent Enstitüsü Markalar Dairesi’nden gelen cevapla şoke olur. “Marka tescil başvurunuz kamuyu ilgilendiren tarih, kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve yetkili mercilerin tescil izni vermediği diğer armalar, amblemler veya nişanları içren markaların tescil edilemeyeceği ve kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı markaların tescil edilemeyeceği hükümlerini içeren 7/1 (h) ve 7/1 (k) bentleri gereğince reddedilmiştir.”

Bundan kısa bir süre sonra benzer bir cevap “Asker” markası için de gelince TAPDK kurumdan bu iki markanın üretimine son vermesini ve stoklarını iki sene içinde tüketmesini ister. Marka tescili alınamadığı için üretimine son verilen markalar, Tekel’in askerî kantinlerdeki payını kaybetmesine sebep olur. Boşalan bu alan kısa zamanda yabancı sigara şirketleri tarafından doldurulur. Yılda 350 milyon dolarlık sigara satışının gerçekleştiği askerî kantinlerdeki etkinliğini kaybeden Tekel, şimdilerde bu pazarı yeniden ele geçirme savaşı veriyor. Bu savaşta ne ölçüde başarı sağlayacakları zaman içinde görülecek.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EMİNE ERDOĞAN, NEJAT UYGUR'U NEDEN GÖREMEDİ?

KARDEŞİ DAĞDA ÖLDÜRÜLEN VEKİL

POLİSTEN PARK'TA ÖLDÜREN TEKME
»  GAY BAŞKAN MUHABBETİ
»  DTP'Lİ DEMİRTAŞ'A BULGARİSTAN'DA VİZE ENGELİ
»  ERDOĞAN'DAN ALMAN BAKANA GÖÇ YASASI UYARISI
»  BEŞİR ATALAY :"BAYIK VE KARAYILAN'DAN HABERİMİZ YOK"
»  MOTORİN'E BİR ZAM DAHA
»  DÜN, 'PKK TERÖR ÖRGÜTÜ'DEDİ, BUGÜN ÇARK ETTİ!
»  İSTANBUL BELEDİYESİ'NDEN BÜLENT ECEVİT'E RET!
»  ''PKK TERÖRÜ BUGÜN İTİBARİYLE BİTTİ''
»  DTP'Lİ ÜÇ VEKİLİN FEZLEKESİ MECLİS'TE
»  LAGENDİJK'TEN DTP'YE PKK UYARISI
»  PKK SİYASAL BİR ORGANİZASYONMUŞ
»  İSTANBUL DEPREMİ ADIM ADIM GELİYOR
»  SINIRDA GÖREVLİ ASKERE "KÖSTEBEK"DAVASI
»  CAMİ UZAK DEDİLER KAHVENİN YANINA CAMİ YAPTILAR
»  "TÜRKİYE İSTİHBARAT YETENEĞİNİ SORGULAMALI"
»  PKK'LILARA GİZLİ AF
»  'CEMİL BAYIK YAKALANDI'HABERİNE BAKAN AÇIKLAMASI
»  ŞIRNAK'TA KAZA İLE EL BOMBASI PATLADI, 2 ŞEHİT
»  ESKİ MİT'ÇİDEN ŞOK AÇIKLAMA
»  AKP PKK'YI BİTİRMEK İÇİN ÖCALANLA GÖRÜŞTÜ MÜ?
»  DENİZ GEZMİŞ'İ ÖVME DAVASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.