Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Taşdelen:Hükümet Ankara'yı Sevmiyor
Taşdelen:Hükümet Ankara yı Sevmiyor
 
2014 seçimlerinde rekor kırarak yüzde 64.8’lik oy oranı yakalayan CHP’li Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen 31 Mart seçimleri için de iddialı açıklamalar yaptı...
 
14.2.2019 - 12:49

Yerel seçimlerde rekor oy alacaklarını vurgulayan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, internet medyası temsilcileri ile bir araya geldi.

Taşdelen, Çankaya’da beş yılda gerçekleştirilen projelerin yanı sıra önümüzdeki dönemdeki projelerini açıkladı.

Taşdelen’in açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

“Geçtiğimiz beş yılda Çankaya Belediyesi tarihinin en büyük yatırım programını hayata geçirdik.

Bir kuruş belediyeyi borçlandırmadık, bir kuruş kredi çekmedik.

Akp ranta ve kentleri yağmalayamaya dayalı olan akp belediyeciliğine karşı biz en kıymetli arsalarımıza bu tesisleri yaptık. Akp belediyeciğilinin tam zıttı olan kamu yararını, kamu çıkarını gözeten yerlere yaptık. En kıymetli arsalarını satmak yerine halk için tesisler yapan bir anlayışı hakim kıldık.

BİN KİŞİLİK KONSER SALONU

Dört yeni kültür merkezini hayata geçirdik. Zülfü Livaneli Kültür Merkezi, Yılmaz Güney ve Mülkiye Kültür Merkezi geçen hafta açtık. Mart başırda oran şehrinin girşinde açacağımız Nazım Hikmet Kültür Merkezi… İçinde konferans salonu, derslikleri, atölyeleri, en büyük kültür merkezi ve …Ankara’nın uluslararası standartlardaki en büyük kmültür merkezi olan Atatürk Kültür Merkezi bin kişilik konser salonu uluslararası standartlarda en büyük kültür merkezi olacak.

Ankara büyükşehir belediyesinin ya da hükümetin yapmadığı pek çok işi Çankaya belediyesi olarak bizim yapmamız… Hükümet veya Ankara Büyükşehir Belediyesi bir tane kültür merkezi kazandırmadılar Ankara’ya geçtiğimiz yirmi yılda. Biz ilçe belediyesi olarak dört tane kazandırdık.

‘OKULLARA 34 MİLYON HARCADIK’


Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in basın mensuplarıyla buluşmasına başkan yardımcısı Nafiz Kaya da katıldı.
Okullar milli eğitim bakanlığına bağlıdır devlet okulları ve okulların tadilatından MEB sorumludur. Biz, okullar oraya bağlıdır demeden geçtiğimiz beş yılda Çankaya’daki tüm okulların tadilatını, tamiratını biz yaptık. 34 milyon 600 bin lira harcadık buna. Bu ciddi bir tutardır.

‘SON BEŞ YILI ANKARA İÇİN KAYIPTIR’

Belediyeciliğe bakış açımız, geçtiğimiz beş yılda 600 bin metrekare yeni yeşil alan yaptık. Bu büyükşehir belediyesinin yaptığının iki katından daha fazladır. Bütün bunlar şunu gösteriyor; geçtiğimiz yıllarda AKP ile Ankara büyükşehir belediyesinin Ankara’ya özellikle de Çankaya’ya hizmet getirmediğinin, elindeki devasa bütçeyi doğru yönetemediğinin, halka götüremediğinin en büyük kanıtı. Çankaya’ya yapmadı da başka yere yaptı mı? Hayır! Geçtiğimiz son 20 yılı özellikle de son beş yıl Ankara için kayıptır.

‘TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KAMU KREŞİ İŞLETİCİSİYİZ’

14 tane yeni Çankaya evi açtık mahallelerde. Buranın önemi, özellikle kadınlarımızın sosyalleşmesini istiyoruz. Hobi kursları, yabancı dil, müzik, resim, meslek edindirme kursları ücretsiz veriliyor. Önceden de vardı TODAM adı altında. 3 bin kursiyeri vardı buraların. Bizimle beraber 32 bin kursiyeri var.

İddialı olduğumuz bir konu da kreşlerimizdir. 7 yeni kreş açtık 5 yılda. Toplam 12 kreş oldu. İddia ediyorum, türkiye’nin en güzel kreşleridir. Eğitimi de en iyi veren kreşlerdir. 1600 çocuğumuz var. Türkiye’nin en büyük kreş kamu işleticisi durumundayız.

Züyebde Hanım sosyal tesisini açtık. Düğün salonu vs. var içinde. Ankara’daki bir belediyeye ait en büyük sosyal tesistir.

6 yeni pazar yeri yaptık.

6 yeni bahar evi yaptık emeklilerimizin gitmesi için. Emekli lokali diyeceğimiz, millet kıraathanesi diyorlar, biz kek vermiyoruz sadece, zaten bunu yapmıştık.

Erdal İnönü kapalı yüzme havuzunu açtık, bu ilkti. Yeni dönem iki tane açacağız. Çigdem’deki havuzun inşaatı devam ediyor.

Bülent Ecevit, buz pateni sporları salonunu açtık. Bu da bir ilktir.


Alper Taşdelen, aralarında Düzgün Haber Genel Yayın Yönetmeni Hakan Tekin’in de bulunduğu internet medyası temsilcileri ile bir araya geldi.
‘FİNLANDİYA MODELİ’

Geçtiğimiz hafta meclisten kararı çıktı, protokolu imzalayacağız. Eğitimde Finlandiya modelini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Kreşlerimizde benzer şeyler yapıyoruz. Milli eğitim bakanlığı ile protomkol imzalıyoruz. İlkokul 4’üncü sınfıtaki çocuklarımızın beden eğitimi dersini bu yüzme havuzlarında yapacağız. Okullarından biz servizlerle alacağız. Havuzlarımıza götüreceğiz. Dersleri eğitmenlerimizle biz vereceğiz ve okullarına biz bırakacağız. Bu da Türkiye’de bir ilk olacak.

Önümüzdeki sene ikinci ve ardından üçüncü yüzme havuzumuzu açtığımızda buz patenini de buna dahil ettiğimizde bu dersi biz vereceğiz.

‘BELEDİYECİLİK İNSANA DOKUNMAKTIR’

İlk defa bir öğrenci yurdu, TED üniversitesi ile birlikte 425 kişilik bir yurdu hizmete açtık.

Bunları yapıyorsunuz ama belediyecimlik insandır, insana dokunmaktır. Sosyal belediyecilik anlamında da güzel işler yaptık. Halk Kart uygulamasına geçtik. 600 haneye halk kart veriyoruz. Aylık geliri asgari ücretin de altında olan en yoksul sınftır. Ev kadınının hesabına ayda 400 lira yatırmak suretiyle ATM kartıyla yapıyoruz bunu. Kendisi gidip çekiyor ve nereye isterse oraya harcıyor bunu. Bu yeni bir uygulama.

‘35 BİN KİŞİ GEZDİ’

En yoksul dediğimiz vatandaşlarımız, örneğin Türközünden Aşık Paşa’ya doğru uzanan hatta, ev kadının dolmuş otobüs parası yoktur ki Kızılay’a insin, bir yeri görsün. 35 bin kişi geçtiğimiz beş yılda; ağırlıklı kadınlar, kültür gezileriyle Konya Mevlana’ya, Çanakkale’ye, Safranbolu’ya, Eskişelir’e taşıdık.

5 yılda 1 milyon kişi bizim iftar çadırlarımızda orucunu açtı. Bu da bir ilk oldu.

‘CENAZE NAKLİ UÇAKLA’

Cenaze hizmetlerimiz zaten ücretsizdir. THY ile bir protokol imzaladık. Ankara dışına giden cenazelerimizi THY ile götürüyoruz, cenaze ücretini biz ödüyoruz. Cenazeye refakat eden kişinin de yüzde elli ücretini biz ödüyoruz. Dikmen’den Ordu’ya gidecek diyelim, Ordu Büyükşehir Belediyesini de arıyoruz. Ünye’ye kadar organizasyonu biz yapıyoruz. Her cenaze evine böreği, baklavası gider. Herkesin durumu taziyede ikram yapmaya elverişli olmayabilir.

Sosyal belediyecilik anlamında çankaya’da doğan her bebeğe hoş geldin bebek seti gönderiyoruz. İlk üç ay giyim ihtiyaçlarını karşıladığımız bir set bu. Herkesin maddi durumu o bebeği giydirmeye müsait değildir. Bunlar ilk defa hayata geçen projeler.

KOSGEB ile kadın girişimciliğine ve kadınlara meslek edindirmeye dair çalışmalarımız var.

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği ile protokol imzaladık. Biçki dikiş eğitimi veriyoruz 4 aylık ve 4 ayın sonunda bu dernek vasıtasıyla onları tekstil atölyelerinde iş sahibi yapıyoruz.

Geçtiğimiz beş yıl hayatın her alanında olmaya çalıştık. Bizim belediyecilik anlayışımız hayata bir pencereden bakan değil, hayatın kendisi olan anlayışı benimsiyoruz. Siyasi düşüncesi kökeni ne olursa olsun kimseyi ayrıştırmadan bu hizmetleri götürüyoruz, AKP’den ayrıştığımız yer de bu.

AKP Belediyesi olsaydı AVM’leri rezidansları görürdünüz bunların yerinde.

Kenti yağmalamaya dönük her türlü girişimle mücadele ettik.

Çıkan bütün kentsel dönüşüm kararlarına dava açtık ve yüzde 90’ın üzerindekini iptal ettirdik. Ya gecekondu ıslah bölgesi ya da afet bölgesi olacak kentsel dönüşüm için.

Emsal bazında imar artışlarına açtığımız dava sayısı 250’nin üzerindedir.

Eğer biz bu mücadeleyi yapmasaydık kentelere ihanet ettik diye şikayet ediyorlar ya, biz bu mücadeleyi vermeseydik ihanetleri katmerlenmiş olacaktı.


Taşdelen, Çukurambar’daki Uğur Mumcu Parkı içindeki tesislerde gazetecilere, “rekor oyla kazanacağız”dedi.
YENİ DÖNEM PROJELERİ

Bu beş yılda sayısız ödül aldık. İnsani gelişme vakfı BM ile ortak çalışan bu vakıfca insani gelişme düzeyi en yüksek belediye seçildik hemen hemen her yıl. Bu hizmetlerin karşılığnı seçimlerde iyi bir oy alarak karşılığını alacağımıza inanıyorum.

Önümüzdeki dönem büyük projelere imza atacağız.

‘ANKARA’NIN EN BÜYÜK PARKI’

Çankaya’ya belediyecilikte örnek olmaya devam ettireceğiz. Bademlidere’deki 750 dönüm büyüklüğündeki parkımız. Ankara’nın en büyük parklarından biri olacak burası.

Millet bahçeleri yapıyor hükümet Ankara’ya. Hepsinden büyük olduğunu düşünüyorum. 750 dönüm, burası yeni bir Atatörk Orman Çiftliği olacak. Amacımız; AOÇ yağmalandı, Ankara’nın ciğerlerinden biri söküldü. Buna karşın 750 dönümlük yeni bir AOÇ’yi Ankara’ya kazandıracağız. Oradaki işlevlerine bakarak bu parkı projelendiriyoruz. Etap etap önümüzdeki 5 yıl bu parkı yapacağız. Ankara’nın en büyük parkını yine Ankara Büyükşehir belediyesi değil biz yapacağız

Ankara’nın en büyük gençlik merkezi ve kütüphanesini yapacağız. Belediyenin AVM işletmek gibi bir görevi yoktur. 22 bin 600 metrekare kapalı alanı var bunun.

‘KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ’

Milli kütüphane o da gitti. O ihtiyacı biz karşılayacağız. İçinde sinema ….

Atatürk Kültür Merkezini hizmete açacağız. Buraya Viyana Filarmoni Orkestrası gelip konser verebilecek. Bir Brodway….

Kurtuluş Savaş Müzesi açacağız. Her kentte vardır ama Ankara’da bu yok. Biz istiyoruz ki teknolojiyi de kullanalım, 4 boyutlu, Kurtuluş Savaşını gercekten yaşayacağınız bir müze olacak. Hologram, koku vs. de olacak.

Hükümetin ya da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yapmadığı her şeyi Çankaya Belediyesi olarak biz yapacağız.

Mansur Bey Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni alacağı için o da Ankara’da geçen dönemlerde yapılmayanları yapacaktır.

‘5 BİN KİŞİYE YEMEK’

8 Yeni Çankaya evi açacağız. 5 tane bahar evi açacağız. 4 yeni kreş, iki yeni yüzme havuzu, iki yeni Pazar yeri açacağız.

Bir Engelli Sosyal Merkezi yapacağız Balgat’ta.

Bir ilktir; bir adak ve aşaevi tesisi yapacağız. Geliri düşük yurttaşlarımıza düzenli olarak yemek dağıtmak istiyoruz. Vatandaşlarımız adak adarlar, adadığı adağı nerede kesecek? Adak ve aşevi tesisi beraber. Yanına mescidini de yapacağız. Adağını kesecek, aşevine bağışlayacak. Günde 5 bin kişiye yemek dağıtmayı planlıyoruz. Belediye olarak biz de yemek konusunda malzemeleri karşılayacağız.

50 yeni park yapacağız.

BARSELONA MODELİ

Sosyal belediyeciliğe devam edeceğiz

Benden önceki dönemlerde yapılan ne varsa geçen dönem yeniledik. Babamın döneminde yapılan Vedat Dalokay Nikah Salonunu yeniledik örneğin. Tüm belediyeyi yeniledik. Geçen dönem 1 milyon ton asfalt döktük. Tarihte yapılmayan benden önceki iki dönem yapılmayan kadar kaldırım yaptık. Çankaya’nın üçte birinde Barselona modeli çöp sistemine geçtik. Geçen dönem Çankaya’yı yeniledik, muhtarlığını, taksi durağını, camisinin tadilatını yaptık. Çankaya’yı geçen dönem komple yeniledik. Camiler de diyanet’e bağlıdır. Ama yüze yakın caminin tadilatını biz yaptık. 150’ye yakın caminin…

Kamu yararını, çıkarını gözeten belediyecilik yapmaya devam edeceğiz. Bir ilçe belediyesinin üzerinde projelerdir bunlar.

Türkiye’de geçen dönem ve önümüzdeki dönem Çankaya Belediyesi ile yarışacak belediye yok. Biz kendimizle yarışıyoruz.

Bütün bu projeler geçmiş dönem yaptıklarımıza da bakın çoğu büyükşehir belediyesi düzeyinde projelerdir. Önümüzdeki dönemin şöyle bir farkı olacak, Ankara Büyükşehir belediyesini alacağız ve Çankaya yıllardır melih gökçek döneminde uğradığı mağduriyetleri yaşamayacak ve hizmet açısından geçmiş dönemden da alacaklarını alacak.

‘ANKARA’YI SEVMİYORLAR’

SORU: Saraçoğlu mahallesi? Yeni bir AOÇ? Okulları camileri …

Cemevleri de var. Cumhuriyet ile bir rövanş içinde oldukları ve Ankara’yı değil İstanbul’u sevdikleri için her yeri boşalttılar. Hükümet Ankara’yı sevmiyor. Onlar Ankara’nın İstanbul’a dönüşünü seviyor ve Ankara’nın içini boşalttılar. Ankara geçtiğimiz 25 yıl boyunca ve hükümetin 18 yılı boyunca hükümetin Ankara’ya yaptığı bir şeyi gösteremezsiniz. El insaf, biz 21’inci yüzyılda yaşıyoruz sen tamamladığın şu kısa Çayyolu metrosuyla yıllardır yılan hikayesine dönmüş iki metro hattını söylersen bu hizmet değil bu utançz! Bunu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tamamlamaması beceriksizliği, Gökçek döneminde bir metro yapılamaması utançtır! Bir fiyaskodur.

‘NAZIM DA BİZİM, NECİP FAZIL DA’

Hükümetin Ankara’ya yaptığı bir şey söylediler, bir stadı yok bu kentin. 19 Mayıs Stadını yıkıp yerine bir stat yapamadılar. CSO konser salonu 15 yıldır öyle duruyor. Çünkü ankara’yı çünkü cumhuriyeti sevmiyor. Bu yıkımları tabii bunun gün yüzüne çıkmış gerekçesi.

Dünyada hiçbir toplum kendi tarihsel kahramanlarını yarıştırmaz. Fatih Sultan Mehmet de bizim, Mustafa kemal Atatürk de bizim. Nazım Hikmet de bizim, Necip Fazıl da bizim. Bu ayrıştırıcı üslubu terk eümek gerekiyor.

‘SARAÇOĞLU’NU KORUYACAĞIZ’

Biz uluslar arası rekabet etmemiz gerekirken kendi içimizde polemiklerle zaman kaybettiriliyor.

Saraçoğlu mahallesinde biz Çankaya Belediyesi olarak şöyle bir talebimiz oldu, tutarlı ve kararlı. Biz göreve geldiğimizde Abdullah Gül cumluhrbaşkanı idi, bu mahalle için ona da gitmişim, dönemin bakanlarına da gittim, hep şunu söyledim. Saraçoğlu mahallesini yıktırtmayız, çünkü bu cumhuriyet mirası dedim. Saraçoğlu talebimiz bu oldu, tek bir bina yıkılmadan, tek bir ağaç kesmeden restore edilmeli diye talebimiz oldu,. Şu anda ihaleye çıktılar, Maliye ve Çevre Şehirçilikle beraber Emlak Konut da var, onun üzerinden kabul ettiği projede gerçekten hiçbir bina yıkılmıyor, hiçbir ağaç kesilmiyor ve Saraçoğlu mahallesi olduğu gibi restore ediliyor. Ama tabii bunu iyi takip etmek lazım. Saraçcoğlu’nu koruyacağız.

Soru: Mansur Yavaş ile ilgili ilk defa böyle iddialı konuşuyorsunuz?

Aday oluduğundan beri beraber çalışıyoruz zaten. Ben Mansur Bey’in Ankara’yı alacağına inanoyurm. Onun adaylığını kazanacağımıza inanıyordum. Ankara’yı en az 4 puan farkla kazanacağımıza inanıyorum.

‘DÜNYADA SES GETİRDİK’

Sosyal demokrat sol belediyecilği anlatan bir konferansa gittim Sol sosyal Londan School of Economis’in konferansına bir Barselona belediyesi bir de biz davet edildik. Bizim işlerimiz dünyada da ses getiren bir noktaya geldik. Örneğin biz İngiltere –AB ile birlikte Kızılay7ın yaya bölgelerinin iyileştirilmesini bir AB projesi kapsamında çalışıyoruz şimdi. En son Bükreş’in Sektör 1 belediyesiyle bir kardeş belediye anlaşması yaptık.

Soru: Bademlidere ne zaman açılacak?

Etap etap hizmete açacağız.

‘SEÇİMDE YENİ BİR REKOR KIRACAĞIZ’

Soru: Cumhurbaşkanının hedef gösteridği ilçelerden biri Çankaya idi. Hizmet almıyorlar gibi bir sözü var bir de AKP’nin burayı alma şansı var mı? Tanzim Satışlarla ilgili AKP‘den eleştiriler geliyor CHP’li lbelediyeler yapmıyor diye.

Siyasi polemikler olacaktır bu doğal zaten ama ben 2014 seçiminde yüzde 64 oy almıştık bu bir rekordu Çankaya’da. CHP’nin genelde ve yerelde aldığı en yüksek oydu. Ben bu seçimde yeni bir rekor kıracağımıza inanıyorum. Çünkü normalde bize oy vermeyen AK Parti ve MHP seçmeninden de oy alacağımızı, çok sayıda seçmeni hizmetlerimizle kazandığımızı görüyorum. Yeni bir rekor kıracağız.

‘TANZİM SATIŞI İLK CHP BAŞLATTI’

Tanzim satışlarla ilgili… Hükümet, AK Parti her şeyde geriden geliyor. 1980 öncesi İzmir’de ihsan alyanak, Çankaya belediyesi babamın döneminde yapmıştı. Tanzim satışlar CHP’li belediyeler tarfından yıllar önce yapıldı bunlar ancak hükümet tekrar ülkeyi tanzim satışlara muhtaç etti. Hükümetin ülkeyi buna muhtaç etmesinden dolayı bir ihtiyaç olarak gündeme gelmiştir. İzmir, aydın, Eskişehir büyükşyehir belediyelerimiz kooperatifler kanalıyla bunu zaten yapılor. Halktan koptukları için bıçak kemiğe dayandığınıda adım attıkları için hükümet geriden geliyor. Chp’li belediyeler bunu 80 öncesi yaptı, daha iyi uygulamaları da bugün yapıyor.

KAYMAK TABAKA TARTIŞMASI

Soru: Çankaya için kaymak tabakası demişti Cumhurbaşkanı?

Siyasi bir polemik olarak değerlendiriyorum bunu. İlk açıklanan belediye başkan adaylarından birisiniz. Ama İzmir, İstanbul ilçeleri çok tartışmka konusu oldu. Küsenler başka partilerden aday olanlar var. CHP’nin her seçim döneminde adaylarla ilgili iç tartışmasını…

Biz gerçekten tartışarak aday belirliyoruz. MYK’dan önerilen isim ne olursa olsun bu bir demokratik süreç. Diğer partilerde böyle bir tartışma ortamı yok. Kimsenin oyuna sunulmuyor ama bizde isimler PM’de oya sunuluyor. Bu bir tartışma değerlendirme ortamı yaratıyor, bu CHP’nin demokratik işleyişinin sonucu. Bu kadarını da fazla görmemek lazım. Bu olmalı. Her dönem yaşanır, önemli olan aday ilan edildikten sonra bu tartışmaları geride bırakıp o adayın etragında kenetlenmektir. Ben partimizin bu seçimde çok ciddi başarılar kazanacağımıza inanıyorum. Bizim yerel seçimde aldığımız oy genel seçimde aldığımız oydan 3.5-4 puan fazla olur. Halkımız sosyal belediyecilik yapan CHP’ye teveccüh ediyor. İyi parti ile ittifakın olumlu sonuçlarını da göreceğiz. Türkiye’de ortaya çıkan ikili sistem seçimlere de yansıyor. Partimiz de doğru hamleler yaptı diye düşünüyorum önümüzdeki sezim martın sonu bahar olacak diye inanıyorum.

‘TUZ DA KOKARSA’

SORU: HDP üzerinden yürüyen bir tartışma var. Ankara’da HDP henüz bir karar vermedi? HDP seçmenine yönelik bu tartışmayı… Onların oyuna talip misiniz?

Referandumndan başlayarak ve daha sonra zaten… Yeni dönem sandıkta seçmenin çok bilinçli oy kullandığı bir dönem. Belediye seçimyleri geçmiş tarihlere de bakın, sezmen her zaman kazanma ihtimali gördüğü adaya şyöneliyor,. İttifakı seçmlen zaten sandıkta yapıyor. Bakın geçmiş dönem belediye seçimlerine…

Biz müşahitlik ediyoruz. Mansur Bey de YSK’ya başvurdu, AİHM’e kadar gitti. O seçime dair hiçbir Ankaralı bu seçim yüzde yüz herkezsin içine sindi diyemez çünkü YSK’nın Ankara ile ilgili sistemi saat 02.30’a kadar dondu. Ne zaman dondu? Mansur Bey öne geçince dondu ve sabah Melih Gökçek bir basın toplantısı yaptı, ben öne geçtim dedi ve basın toplantısıyla sistem tekrar açıldı. Mansur Bey seçimi kazandık dediği zaman 18-20 binh farkla öndeydi. Önemli olan şu, balık kokarsa tuzlarsınız da tuz kokarsa ne yaparsınız bilmiyorum!

SANDIK GÜVENLİĞİ

Soru: Yeni dönemde sandık güvenliği endişeniz var mı?

Yerel yönetim seçzimleri farklı seçzimler. Belediye meclisi adaylıkları da olduğu için çok fazla insan sahip çıkıyor sandığa.

‘ÇEYREK ALTIN ALMADIM’

Soru: Kaynak?

Belediyeleri düzgün yönetirseniz kaynak var, yeter ki siz işin ehli olan, işinin ehli insanlarla çalışın. Biz Çankaya belediyesinde çok ciddi bir kadro kurduk. Çok disiplinli çalıştık. Bu dönem belediye hiç borçlanmadı. Buna mukabil benden önce yine belediye başkanı arkadaşlarımızın, 710 milyon lira borç ödedim benden önceki dönemlerden kalan, ki o arkadaşlarımız da belediye için harçadılar yine, belediyeyi kısa ve orta dönemde rahatlattık belediyeyi mali açıdan. Biz geldikten sonra belediyenin gelirlerini yüzde 35 arttırdık, giderlerini yüzde 28 azalttık. Bu çok ciddi saha denetimleriyle oldu, kaçakları keserek oldu ve belediyeyi disiplinli yönetmekle oldu.

Kendim belediye başkanı olarak özel kalem bütçesini beş yılda bu bütçeyi hiç kullanmadım. Temsil ödeneğini hiç kullanmadım. Belediye parasıyla hiç çeyrek altın almadım, yemeklerimi belediyeye ödetmedim. Başkandan başlayarak inin aşağı, dört, beş kere yurt dışına çıkmışım, yurt dışında kaldığım süre 5 yılda bir ay değil veya izinli gittiğim süre bir ayın üzerinde değil. başkanın kendisi masrafı kısmaya başladığında o belediyenin her yerine sirayet ediyor. Çankaya belediyesinde bir tane kiralık araç yoktur. 40-50 tane vardı, geldiğim gibi iptal ettim onu. Belediye kendi aracığıyla hizmet görecek. Benim dönemimde içzinde kamyon, silindir, otobüs , binek araç dahil 130 tane araç aldık.

Her yiğidin yoğurt yiyişi var ya, belediye başkanın felsefesine bürünen bir yapı. Yaşayan bir organizma. Başkan nasılsa belediye de öyle oluyor.

Soru: Çankaya ilçesinde yoksul nüfus ne kadar? Sokak köpekleri….

Soru: Tanzim satış ve geri dönüşüm?

Biz de üreticiden tüketiciye gidecek benzer bir projeyi hayata geçireceğiz ve kooperatifler eliyle biz de yapacağız bunu. Hem kooperatiflerle görüşecek tüketiciye daha ucuz gıda gelmesi için .

Geri dönüşüm,… Önümüzdeki dönem belediye olarak biz yapmıyoruz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı firmalar yapıyor bunu. Onlar topluyor geri dönüşümü. Sokak sokak ayrıştırma, evlerden ayrıştırma yapıp toplamak yerine çünkü o külfetli, AVM’lerden belli büyük sitelerden toplanan bir sistem var ama bu sistem yanlış. Biz belediye olarak ikinci dönem buna el atacağız. Ben geri dönüşüm konusunda Antalya Muratpaşa belediyesi bunu çok güzel uyguluyor. Biz bunu yapacağız.

Sokak köpekleri konusunda biz aşılamada, kısırlaştırma ve sahiplendirmede Türkiye’de birinci sıradayız. En büyük barınak bizde. Ama biliyorsunuz mevcut kanunda sokak köpeklerinde yetki ilçe belediyelerinde değil büyükşehir belediyelerinde. Büyük şehir belediyesi hiçbir şey yapmadığı için biz derde derman olamıyoruz, Mustafa tuna Mustafa başkan iki barınak yapılması için düğmeye bastı, onlar yapılıyor. Her çanlının yaşama hakkı var ama aynı zamanda saldırgan köpekler nedeniyle insanlar korkuyor. Her canlıyı koruyacaksınız ama insanlar da sokakta rahat gezecek. Büyükşehir belediyesinin bu işe el atması lazım.

Yoksullar… Çankaya aslında her Türkiye’nin her ilçesi gibi bir yer.Türkiye neyse Çankaya da o. Bizim Çankaya’ya yoksulluk sınırının altında yaşayan bir yüzde 24 oranımız var. Biz işte o yüzde 24’e el uzatıyoruz ve daha fazla el uzatacağız. Biz de belediye olarak yardım dağıtıyoruz. Ben bunu yanlış bulmuyoruz. Bu sosyal devlet olmanın gereğidir. İnsanlara iş verelim ama hükümetin politikaları insanları yoksulluk sınırının altına indirdiyse belediyeler insanlara el uzatmak zorundadır. Hele Türkiye gibi düzeni, ekonomisi çarpık olan, zenginin daha zengin fakirin daha fakirleştiği çarpık bir düzende devletin bu sosyal devlet olma özelliğini koruması bir zorunluluktur. O yüzden biz de gıda kolisi dağıtıyoruz. Biz 5 yıldır her sabah çorba dağıtıyoruz. Kızılay’da odtu girişinde Ankara siyasal girişinde cebecide hacettepede… İki yılda 700 bin kişiye çorba dağıttık. Bu belediyenin pratiğinde var zaten. Özhaseki de biz de sabah çorba dağıtacağız dedi ya, biz zaten yapıyoruz, şimdi amacımız hergün beş bin kişiye bu yemeği verebilmek.

MUHTAR ADAYLARININ ÇOK OLMASI

Soru: Çankaya’da son bir haftadır gözlemlediğimiz bir şey, muhtar aday sayısında ciddi bir artış var. Çankaya seçmeninin CHP’ye eğilimi ortada olduğu için muhtar adaylarının pek çoğu seçmene kendilerin CHP’li olarak tanıtıyor ama iddialar bunların AK Parti örgütlenmesinin parçası olduğu yönünde. Türkiye genelinde CHP’li seçmen tabanında bir rahatsızlık var. Belki bizler Çankaya’da gönül rahatlığıyla oy vereceğiz ama CHP’li seçmenler

Biz Türkiye konusunda karalı olmak zorundayız. Biz demokrasi özgürlük hakça düzen istiyor muyuz? Bu konularda, ülkenin gidişatının ne olduğu konusunda kararlı olmak zorundayız. Ben geldiğimiz noktanın bir siyasi partinin iç işleyişinden kaynaklanan veya bir şeyleri eksik ya da fazla yaptığınhdan kaynaklanan bir argümanla yaklaşılacam dönemi geçtiğmiz kanaatindeyim. Biz özgür demokratik bir ülkede mi yaşamak istiyoruz buna karar vereceğiz. Kentlere ihanet edilsin mi istiyoruz, birileri kent rantından köşeyi dönsün mü istiyoruz yoksa o rant halka dönsün insanca yaşayalım lmı diyoruz. Kararlar bunun kararlarıdır. Bu konuda kararlı isek eğer ben gerisinin teferruat olduğuna inanoyurm.

Muhtarlar… Muhtarlığa adaylığın … Mali açıdan, özlük hakları açısından düzeltmeler yapıldığı için muhtarlık popülerlik kazandı. Çankaya’da yeni bir uygulama, biz muhtarlarımızın 300 liraya kadar olan faturalarını biz ödüyoruz. Bu da Çankaya’ya muhtar olmayı özendirdi. Altyapılarını da muhtarlıkların yeniledik. Diğer konuda ise kimsenin kimseyi kandırması öyle kolay değil. Bizim 124 mahallemiz var, en büyük mahallemizde bile örneğin Birlik’te Yaşamkent’te insanlar birbirini gayet iyi tanır, öyle bir iletişim vardır. Kimse seçmeni yanıltamaz. Her mahallede örgütlü yapılar var.

Köylerde tam sosyal demokrat bir projeyi hayata geçirdik. Bir kooperatif kurdurduk köylüyere. Onlara 450 küçük büş hayvan verdik. Onlar iki bine yaklaştı sayıları. Kooperatif yoluyla hayvançılık yaptırmayı Ankara büyükşehir belediyesi bir türlü başaramadı. Biz yapıyoruz.

‘ANKARA’DA EN SEVMEDİĞİM ŞEY’

Ankara’da en sevmediğim şey hayatın AVM’lere sıkışmış olması. Çağdaş ülkelerde hayat sokaktadır. Yaya bölgeleri vardır. Dükkanlar, kitabevleri kafeler vardır. Bir anne bebek arabasıyla çok rahat gezebilir hedefes alır Ankara’da. Çağdaş bölgeler de böyleidr. Ankara bu anlamda gercekten çok geride kaldı. Çoğu ilde bunlar var. Düzce’ye gidin. Gezersiniz, yaya bölgeleri var. Ordu’da var. Her ilde var ama Ankara’da yok. Neden? Çünkü Ankara geçtiğimiz 25 yıl yönetilmedi. Çağdaş bir kent olmaktan uzaklaştık. İzmir caddebi konur karanfil yüksel caddesi yayalaştırılmış, CHP‘li belediyeler varken. Bunlar kırk sene önce uygulanmış. Eskiden bulvarda yürürdünüz. Şimdi kent kültüründen uzsaklaşıldı, yollar otoban, nefes alacak yürünecek yer yok. Tunalı Hilmi normalde yaya bölgesi olması gerekirken gitti Kuğulu Park’a alttan yol verdi, GOP’tan bütün trafiği oraya verdi. 7’inci caddenin yayalaştırılması, onu ben gündeme getirdim. Mustafa Tuna’ya gittim. O da iyi yaklaştı, ama süreç akamete uğradı onun aday gösterilmemesiyle. Biz çağdaş bir kent yaratmak istiyoruz. Onun için 600 bin metrekare park yaptık dedim ya. Bunlar kentin ciğerleri. 66 dönüm.

Dünyanın hiçbir yerinde AVM kent merkezinde olmaz kentin dışında olur. Kent merkezindeki esnafı bitirirsiniz çünkü merkezde olursa. AVM’yi kent merkezine yaptığında trafiği dağıtmanız gerekirken o trafiği kent mertezinde yoğunlaştırmış oluyorsunuz.

ŞEHİR HASTANELERİ

Mansur Bey geldiğinde bu kentin artık bir planı, kent anayasası olacak. 2050 yılında Ankara nereye doğru büyüyecek, sanayisi yerleşim anlanları nerede olacak bunları bileceğiz.

Plansızlığın çok açık örneği şehir hastaneleri. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar büyük hastaneler, kentin içinde yapılmaz. 700 yatağın üzerine çıkmıyor dünyada hastaneler bizdekiler 3 bin yataklı.

Millet bahçeleri ilan edilince baktım, artık statlar kullanılımıyor diye onları yıkıyorlardı. Yıkım kararı olan artık statiğinin sağlıklı olmadığı yönünde raporlar olan bizim Cebeci (İnönü) Stadımız var biliyorsunuz. Miadını doldurduğu için yıkılması gerekiyor. Oranın da herhalde orayı atlamışlar, Millet Bahçesi yapılması için Sayın Murat Kurum’a gittim ve Ankara’nın özellikle Cebeci bölgesinin buna ihtiyacı olduğunu anlattım, orayı da kapsama aldılar, onun izin Sayın Bakana teşekkür ediyorum.

Sakarya, Konur, Yüksel, Karanfil’i yenileyeceğiz.

Eski valiyi ziyaret ettim karakolu kaldırılması için. Kendisinin de bu yönde bir iradesi vardır. Hatta bu bölgede bir ihtiyaçz varsba buna yer bulmak konusunda da yardımcı olacağımı söyledim. O bölgede daha ferah bir mekanı bulacağımız konusunda yardımcı olacağımızı söylemiştim ama o vali görevden ayrıldıktan sonra o iş kaldı.

‘EN AZ DÖRT PUANLA ALACAĞIZ BÜYÜKŞEHİRİ’

Babam borçsuz bırakmış, babamdan sonra olmuş…

Soru: İlçelere ilişkin öngörünüz nedir/ Ve metrobüs?

En az dört puanla büyükşehiri alacağız. Geçen dönem iki belediyeydik, önümüzdeki dönem en az 6 belediye olacağız.

Ankara’nın en büyük ihtiyaçı toplu taşımadır. Yapılan metro güzergahlarının yanlış olduğunu düşünüyorum. Çayyolu metrosu yerin altından gider, Eskişehir yolunun altından gider. Hiçbir kent merkezinin içine çıkmaz. Bir metro hattı madem ana bulvarı takip ediyorsa onun yer üstendre yapılması lazım, niye yerin altına iniyor. Yerin altına iniyorsa onun ODTÜ’nün, Bilkent’in, Hacekkepe’nin içine çıkması lazım. İnince yürüyerek gitmeniz gerekiyor. O metro projesi yanlış! İlk metronun Batıkent’e yapılması da yanlıştır. Çünkü Ankara’nın aksı Kuzey-Güney aksıdır. Yapılacak ilk metronun Çankaya-Keçiören aksına yapılması gereklidir. Türkiye’nin en büyük iki ilçesidir bunlar. Eskişehir trafiğinin en büyük sebebi Çayyolu metrosundaki bu arızadır. Metro transfer için kullanılıyor. Oradan inip başka bir vasıtayla gideceği yere gidiyor. Gökçek o projeyi bir de şöyle katletti, bugün Gordion AVM’nin yeri otoparktı aslında. İnsanlar oraya arabasını bırakacak metroya binecekti. Orası AVM oldu.

Soru: Alkollü mekanlara denetim ?

Biz Ankara’da üç büyük terör saldırısı yaşadık. Bu tedbirlerin gerekli olduğunu düşünüyorum alkollü olmasıyla alakası yok. O bir terör saldırılarına karşı bir önlem olarak düşünüldü.. Silahlı çatışma genelde alkollü yerlerde daha fazla oluyor. Aynı karar kapsamında AVM’lerde polis var artık.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Eski Zaman Çalışanından Fetö İtirafları

"HDP'nin Özerklik Paradigması Çöktü"

Öğrenciye Kıbrıs'ta Hayaller Kabus Oldu
»  Kılıçdaroğlu: ‘Listelere Dokunmayın’
»  Eski Bakan İyi Parti'nin Ordu Adayı
»  20 İlde FETÖ Operasyonu,32 Gözaltı
»  Kritik isim Zahide Öner Yakalandı
»  KPSS Sorularını Çalanlar Hakkında Karar
»  Alanya'ta Rus Belediye Başkan Adayı
»  Millet İttifakında Ankara Krizi mi Var?
»  Mart Ayında 8 Bin Bekçi Alınacak
»  Erdoğan'dan Akşener'e 'Mermi' Yanıtı
»  Nedim Şener'den Çok Çarpıcı FETÖ Gerçeği
»  Cumhur İttifakı'nda Flaş Gelişme
»  Demirören İstifa Edecek mi?
»  Ankara'da ByLock Operasyonu
»  Eski Futbolcular Hakkında Karar
»  Ozan Arif Hayatını Kaybetti
»  Binali Yıldırım:Eşimle Akrabayız
»  AK Parti'den kritik yasa teklifi...
»  Çankırı'da 4,7 Büyüklüğünde Deprem
»  'Yalancı' Polemiği Tam Gaz Sürüyor
»  Erdoğan: Bize Düşman Oldular
»  Akşener: Bu Adan İyice Şaşırmış
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.