Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,3382
EURO
36,5957
IMKB
9.972,000
ALTIN
3.008,420
 
Hava Durumu ANKARA
4 / 11 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜKETİCİLERİN KART BORCU 45 MİLYAR LİRA!
TÜKETİCİLERİN KART BORCU 45 MİLYAR LİRA!
 
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, kredi kartı borçlarıyla ilgili olarak, "Bankaların tutumları nedeniyle tüketicinin biriken kredi kartı borcu 45 milyar lira olmuş, bunun yarıya yakını zorluklarla ödenmektedir" dedi.
 
14.12.2010 - 11:54

Kaya, , 2008 mali krizi nedeniyle ödenemeyen vergi, prim, aidat gibi birçok borca yapılandırma ve ödeme kolaylığı getirilmesi için çalışma yapıldığını ve tasarının TBMM’ye sunulduğunu anımsattı.Tasarıda, tüketicilerin talebi olmasına rağmen ödeme zorluğu çekilen kredi kartı ve kredi borçlarına yer verilmediğini belirten Kaya, şöyle devam etti: "2008 yılındaki mali krizin zorluklarını en çok tüketiciler yaşamıştır.

İşini kaybeden, geliri azalan tüketiciler, zamlarla hayatını sürdürmeye çalışmış, ancak bütçesinin yetersizliği nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartı kullanımına yönelmiştir. Ekonominin canlanmasıyla ödeme gücüne kavuşan iş yeri sahiplerine ödeme kolaylığı getirilirken, halen krizin etkisinden kurtulamayan geniş tüketici kitlesinin dikkate alınmaması tüketicilerin hayal kırıklığına neden olmaktadır. Halen 2 milyon tüketici kredi kartı borçlarından dolayı Merkez Bankası kayıtlarına girmiş, 10 milyona yakın tüketici ise kredi kartı borçlarını, diğer kartlarından nakit çekimle ödemeye ya da ihtiyaç kredisi kullanarak, birikimlerini elden çıkararak yüksek faiz kıskacından kurtulmaya çalışmaktadır."

-"BORÇLARA 36 AY VADEYLE TAKSİT VE DİĞER TALEPLER"-

Kredi kartı borçlarının ödenemez hale gelmesinin 3 temel nedeni bulunduğunu vurgulayan Kaya, "Bunlar, bankaların gelir sorgulaması yapmadan herkese kredi kartı vermesi, gelirin çok üstünde limitler tanımlaması, asgari ödeme tutarının yüzde 20 uygulanarak kredi kartının ödeme aracı değil, borçlanma aracı olarak kullandırılmasıdır" dedi.

Nazım Kaya, Tüketiciler Birliği’ne gelen şikayet ve taleplerin kredi kartı borçlarının yapılandırılması ve ödeme kolaylığı sağlanması halinde birçok tüketicinin borcunu ödeyebileceğini gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bankaların tutumları nedeniyle tüketicinin biriken kart borcu 45 milyar lira olmuş, bunun yarıya yakını zorluklarla ödenmektedir. Tüketicinin mağduriyetine karşılık bankaların 2009 yılında kredi kartı faizinden 5,7 milyar lira kazanç sağlaması, bankaların yapılandırmayı istememesinin temel nedenidir.

Yapılandırmanın kalıcı olması ve kart kabusunun son bulması için yapılandırmayla birlikte bazı uygulamaların da hayata geçirilmesi gerekir. Takipteki kredi kartı ve tüketici kredileri için borçların ana parası 5915 sayılı yasadaki gibi yeniden yapılandırılmalıdır. Borçlara düşük faizle ve 36 ay vadeyle taksitlendirme imkanı getirilmelidir. Faiz oranı piyasada uygulanan oranların altında olmalıdır." Kaya, takibe düşmese de kredi kartı borcunu ödemede güçlük çeken tüm tüketicilerin borç yapılandırma imkanından yararlanması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası’nın 9. maddesinde yer alan ’bir gerçek kişinin sahip olduğu tüm kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartları limiti, ilk yıl için, ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci yıl için ise dört katını aşamaz’ hükmü hayata geçirilmeli, aykırı davranışlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılacak etkin denetimle önlenmelidir. Kullanımda olan kredi kartlarının limitleri reel gelirlere uygun hale getirilmelidir. Limit düzenlemesi, yeniden yapılandırmanın bir önkoşulu olarak kabul edilebilir.

Halen yüzde 20 olarak uygulanan asgari ödeme tutarı BDDK tarafından yüzde 40’a çıkarılarak kredi kartının borçlanma aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir." 5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 8. maddesinde "Talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekil ve surette kart verilemez" hükmünün getirildiğini belirten Kaya, "Son yıllarda maaş ve kiraların bankalar aracılığıyla ödeme zorunluluğu getirilmesiyle de birlikte talep olmaksızın tüketiciye kredi kartı gönderilmektedir. Bu tür uygulamalara son verilmelidir" dedi.14 ARALIK 2010/MİLLİYET)

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MEMUR'A YÜZDE 13.7 ZAM!

BANKALARIN, YENİ YIL KREDİSİ VERME YARIŞI!

TÜRK ÇİÇEKLERİ 'ISLAH PATENTİ' ENGELİNE TAKILDI!
»  AĞAOĞLU, EN İDDİALI PROJESİNE HAZIRLANIYOR!
»  'EMEKLİNİN MAAŞI YÜKSEK DEMEMİŞ!'
»  BAKANLIK, BENZİN FİYATLARINA EL KOYUYOR!
»  NİHAT ÖZDEMİR, ARAP TURİSTLERDEN KAZANACAK!
»  İŞSİZLİK MAAŞI BİN 500 TL OLUYOR
»  YÜKSEK EMEKLİ MAAŞINA BAKAN TEPKİSİ
»  YUNAN ADALARINA EGE'Lİ OTELCİLER TALİP OLDU
»  BENZİN ZAMMINDAN KARLI ÇIKAN SURİYE OLDU!
»  KREDİ KARTI KULLANANLAR BUNU SAKIN YAPMAYIN..!
»  DİKKAT..! TOKİ ÖDEME ŞARTLARINI DEĞİŞTİRDİ.
»  ÖNÜNE GELEN MÜTEAHHİTLİK YAPAMAYACAK!
»  RAKI'DA BAŞ DÖNDÜREN TEKLİF!
»  TÜRKLER, IRAK'TA 75 BİN KONUT YAPACAK!
»  ÇALIŞANA DA SOSYAL YARDIM GELİYOR!
»  HANGİ ÜLKEDE BENZİN KAÇ LİRA?
»  BORSA'DA KAZANMANIN PÜF NOKTALARI!
»  FLAŞ.. CEZA VE HARÇLAR ZAMLANIYOR!
»  ENERJİ BAKANINDAN 4 LİRA'LIK BENZİN YORUMU!
»  MÜSRİFLER İÇİN AKILLI CÜZDANÜRETİLDİ
»  AKARYAKIT YİNE ZAMLANDI!
»  KARAMEHMET DEV BİR İHALE DAHA KAZANDI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.