Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRBAN'A VETO PAZARLIĞI
TÜRBAN A VETO PAZARLIĞI
 
Erdoğan'dan Baykal'a teklif: "Yargıya gitmeyin, ek 17'yi istediğiniz gibi değiştirelim
 
24.2.2008 - 10:42
Hisarcıklıoğlu liderleri buluşturmaya çalıştı. CHP lideri Baykal, 'Önce veto' dedi. Baykal: Bir de Erdoğan'ın teklifi geldi, 'Yargıya gitmeyin, ek 17'yi istediğiniz gibi değiştirelim' diye...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerde türban serbestisi için Anayasa değişikliklerini onaylamak için Türkiye ve dünyanın Irak'a kara harekâtını konuştuğu saatleri seçti. Ama konumuz Türkiye'de bütün gazete ve televizyonların kara harekâtından bahsetmesinin garanti olduğu bir vakit sessiz sedasız bu onayı açıklamaktaki zamanlama ustalığı değil.

Konumuz Cumhurbaşkanı Gül'ün onayı verdiğini açıklarken yaptığı açıklamada kullandığı bazı gerekçe ve ifadeler.

Örneğin Gül'ün neden onayı vermekte bu kadar geciktiğini, değişiklik üzerine görüşler alınıp incelenmesi dışında şu cümlelerle açıkladığını okuduk:

# "Ayrıca, sorunun çözümüne yönelik olarak bazı sivil toplum kuruluşlarınca getirilen alternatif öneriler değerlendirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız, meselenin Anayasa değişikliğine gerek kalmadan partiler arasında sağlanacak bir mutabakatla çözümü için sivil toplum örgütlerinin başlattıkları iyi niyetli girişimlere fırsat vermek amacıyla bir süre beklemeyi uygun bulmuşlar ve bu girişimlerin sonuçlanmasını beklemişlerdir.

Ancak, kanunların yayımlanması için Anayasa'nın 89'uncu maddesinde öngörülen süre içinde söz konusu girişimlerden bir sonuç alınamayacağı anlaşılmıştır."

Gül burada muhtemelen hemşerisi TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ve yeni anayasa çalışmalarında sivil toplumun sesinin duyurulmasına öncülük eden yedi büyük kitle örgütü adına çabasına atıfta bulunuyordu.

İşte önerilen formül

Hisarcıklıoğlu geçen cumartesiden bu yana toplumdaki gerilimi düşürmeyi ve üniversitelerde türban meselesine uzlaşma yoluyla çözümü hedefleyen bir girişim yürütüyordu. Gül'ün onayı ve Anayasa Mahkemesi'nin CHP-DSP başvurusu üzerine değişiklikleri iptali durumunda, yeni sıkıntıların ortaya çıkıp, yeniden uzlaşma bulmanın daha da zorlaşacağı görülüyordu.

Girişim, Hisarcıklıoğlu'nun konuyu Gül'e açıp, olumlu işaret alana dek bekleyeceğini söylemesiyle başlamıştı. Bu amaçla Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal, MHP lideri Devlet Bahçeli ve DSP lideri Zeki Sezer ile hemen temas kuruldu ve bir formül önerildi.

Formül ana hatlarıyla şuydu:

# Gül, siyasi parti liderlerini Çankaya'da üniversitelerde türban konusunu görüşmek üzere bir toplantıya davet edecekti.

Toplantı sonunda, yazılı, ya da sözlü olarak, ortaklaşa, ya da ayrı ayrı liderler üniversitelerde kıyafet konusunun Anayasa değişikliğine gerek kalmadan bu yasama yılı içinde çözümü için ortak çaba harcayacaklarını kamuoyuna ilan edecekler, Gül de Anayasa değişikliğini geri çevirecekti.

Girişim, Genelkurmay'ın Irak'a kara harekâtının 21 Şubat'taki MGK toplantısı ardından başladığını duyurduğu ve CHP lideri Baykal'ın da Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'i ziyarete gittiği 22 Şubat günü CHP'den gelen haberle çöktü.

CHP hükümete güvenmiyor, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişikliklerini iptalini istiyor, gerekirse sonra bir çalışma yapılabileceğini söylüyordu. Bunun üzerine Gül, aynı gün akşam saatlerinde 'YÖK Ek-17 madde gerekli' anlamına gelecek uyarılarla yüklü onay kararını ilan etti.

Baykal: Ortağını satanlara güvenemem

Baykal, konu üzerine sorumuzu şöyle yanıtladı:

# "Öncelikle bana Cumhurbaşkanı'ndan bir teklif getirilmedi. Cumhurbaşkanı'na böyle bir teklif götürüleceği ve ikna edilmeye çalışılacağı söylendi. Benim siyaseti kapalı kapılar ardında yürütme niyetim yok; ne düşünüyorsak açıkça söylüyoruz. Cumhurbaşkanını ikna etmek için bir ihtiyacım da yok, çabam da olamaz.

# "Cumhurbaşkanı eğer bizimle temas kurmak istiyorsa, aracıya ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerini geri çevirmek için gerekçe arıyor idiyse, çok gerekçe vardı. Cumhurbaşkanı'nın bu konuda daha net, daha açık olması gerekir.

# "Ayrıca bu teklifi getirenler bana Başbakan'ın bir önerisini de ilettiler. 'Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyin, Ek-17'yi sizin istediğiniz gibi çıkaralım' önerisiydi bu. Birlikte yola çıktığı ortaklarını satanlara nasıl güveneyim.Bizim bu pazarlıklarla işimiz yok."

Baykal'ın 'ortaklarını satanlar' ithamıyla üniversitelerde kıyafet için Anayasa değişiklikleri ve Ek-17 üzerine AK Parti ve MHP arasındaki işbirliğini kastettiğini söylemeye belki ihtiyaç yok. Gül'ün Anayasa değişikliklerini neden beklettiğini sorusuna yanıt olan üst düzey gizli siyasi pazarlıkların çökmesi, siyasette yeni yankılara yol açabilir.

Murat Yetkin / Radikal


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CHENEY, TÜRKİYE'YE NEDEN GELİYOR?

BARZANİ'DEN,'KARŞILIK VERİN' EMRİ

MHP'DE, 40 YIL ÖNCEKİ YOL AYRIMININ ÖYKÜSÜ
»  ALMAN SAVCI ERDOĞAN'I SORGULAMAK İSTEDİĞİNİ BİLDİRDİ
»  DENKTAŞ, ERDOĞAN VE TALAT'A YÜKLENDİ
»  "PKK'YA, 'ŞEHİTLER ÖLMEZ' MERMİSİ
»  BU KUYRUK BAKAN BEKLEME KUYRUĞU!
»  İŞTE KARA HAREKATINDAN EN SON FOTOĞRAFLAR..
»  ANKA AJANSI BİRİLERİNİN CANINI FENA ACITTI
»  2 ŞEHİT İMHA EDİLEN TERÖRİST SAYISI 79
»  SİVRİ ZEKALI BELEDİYECİ'NİN İLGİNÇ BULUŞU
»  KAÇIRILAN ASKERLERİN TESLİM EDİLDİĞİ KAMPA GİRİLDİ
»  TÜRBAN SERBESTLİĞİNE "ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YETMEZ"
»  AKP'YE TEPKİ İSTİFASI
»   VEKİLLER ASİLLERİ BÖYLE ÖPTÜLER
»  OPERASYON HABERİNİ GERİDE BIRAKAN HABER HANGİSİ?..
»  DTP'Lİ AKIN BİRDAL'DAN MÜTHİŞ İTİRAF
»  OPERASYON ÖNCESİ HELALLİK İSTEDİ, ŞEHİT OLDU
»  ASKER, TÜRBAN KAYGILARINI KÖŞK'E İLETTİ
»  5 BİN EURO'YU VEREN DÖVİZLE ASKERLİK YAPACAK
»  ŞEHİT AİLELERİNİN EVİNE ATEŞ DÜŞTÜ
»  YAZICIOĞLU: "IRAK SINIRI YENİDEN ÇİZİLMELİ"
»  4 ŞEHİT, VAN'DAN ANKARA'YA UĞURLANDI
»  ERDOĞAN, 55 YAŞINA GİRİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.