Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1866
EURO
37,8764
IMKB
9.351,000
ALTIN
2.925,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRBAN KARŞITLARINA ŞANS TANIMADI
TÜRBAN KARŞITLARINA ŞANS TANIMADI
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaptığı rektör atamaları üniversiteler başta olmak üzere her kesimde tepki yarattı. İTÜ başta olmak üzere şuana kadar 3 üniversitede istifalar yaşandı.
 
6.8.2008 - 18:50

EN SERT TEPKİ CHP'DEN

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, rektör atamalarına ilişkin olarak, “Türbana tavır alanlar ya YÖK düzeyinde elenmiş ya da burayı neredeyse usulen aşabilen adaylar bizzat Cumhurbaşkanı tarafından devre dışı bırakılmıştır” iddiasında bulundu.

Özyürek, yaptığı yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce, CHP'nin 'çoğunluğun onayını alan Cumhurbaşkanı adayı' çağrılarını eleştirdiğini” ifade ederek, şunları kaydetti:

“Sadece kendi politik hüviyetinin temsili üzerinden kamusal alanı düzenleme saikiyle hareket edilmesinin, gerek Başbakanın sadece türbana özgürlük gerekse Cumhurbaşkanının benim siyasi kavrayışım dışında ise temsil değeri yoktur anlayışı, altı yıllık AKP iktidarının siyasi kimliğini son derece açık biçimde ortaya koymaktadır.

Son rektör atamalarının bize gösterdiği AKP'li olmanın kamu görevlisi olmanın neredeyse aranan şartı haline gelmiş olmasıdır. Üniversitelerin yeterince özerk olmadığı iddiasını kamuoyu gündemine taşıyarak, yüksek öğrenim reformunu siyasi kutuplaşmanın en önemli girdisi haline getiren AKP'nin ve onun atadığı YÖK Başkanının seçimlerde en yüksek oyu alan adayları aşamalı olarak tasfiye etmesi, komplo teorisyenlerinin bile tahayyül dünyasını aşmış durumdadır. Türbana tavır alanlar ya YÖK düzeyinde elenmiş, ya da burayı neredeyse usulen aşabilen adaylar bizzat Cumhurbaşkanı tarafından devre dışı bırakılmıştır.”

“Atamaların, artık üniversitelerde öğretim üyelerinin hangi siyasi frekanstan konuşması gerektiği konusunda da bir mesaj niteliği taşıdığını” öne süren Özyürek, şöyle devam etti: “(Türbana karşıysan, üniversitede yerin yok. Üniversite yönetimine gelmek istiyorsan, türbana özgürlük kampanyasına katıl). Kendi gibi düşünmeyene tahammül edemeyecek kadar demokrat kavrayıştan uzağa düşenlerin, bugüne kadar yaptıkları bütün özgürlük içerikli konuşmalarının hiçbir gerçekçi temel taşımadığını, sadece Atatürkçü düşünceyi kendisine yol gösterici olarak alan Prof. Dr. Mustafa Akaydın'a ödettiği bedelden görmemek için sağduyu kaybıyla malul olunması gerekir.”

CHP’Lİ ÖYMEN: “GÜL SİYASİ TERCİHLERE GÖRE ATAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, üniversitelere “siyasi tercihlerine” göre rektör atadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 21 üniversitenin rektörlerini atamasının ardından bazı üniversitelerde başlayan istifalar ve tartışmalar muhalefetin de gündeminde. Rektör atamalarını eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Gül’ün atamalarının “siyasi” olduğunu öne sürdü. YÖK ve Cumhurbaşkanı Gül’ün yaptığı tercihlerin “objektif” kriterlerden uzak olduğunu belirten CHP’li Öymen, ANKA’ya şunları söyledi:
“Bütün olarak bakıldığında bu atamalarda belli siyasi tercihlerin yapıldığı görülüyor. Bazı istisnalar olsa da genelde YÖK’te yapılan sıralamalarda özel olarak da Cumhurbaşkanı’nın tercihlerinde tarafsızlık ilkesine uyulmadığı görülmektedir. Bu yaklaşımla üniversiteler siyasallaştırılmaktadır. Bilimsel ölçüden çok partisel tercihlerin ön plana çıkarıldığı görülüyor.”

'AKP'ye yakın isimler Rektör olarak atandı'

Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, dün atamasını yaptığı 21 rektörün anti-demokratik yollarla seçildiğini söyledi. Bozgeyik, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün 21 üniversitenin rektörlerini belirlemiş ve YÖK tarafından kendisine iletilen ve tamamen anti-demokratik yollarla hazırlanan rektör adayları listesi içerisinden yine AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve listenin ilk sırasında yer almayan kimi isimleri rektör olarak atamıştır” dedi. Bozgeyik, Yeni dönemin, üniversitelerde gerici ve piyasacı saldırıların daha artacağı bir dönem olacağını savundu.

Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, yaptığı yazılı açıklamada, 21 üniversitenin rektör adaylarının YÖK tarafından belirlenerek Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulduğunu hatırlattı. YÖK’ün bazı üniversitelerde en çok oy alan adayları liste dışı bıraktığına işaret eden Bozgeyik, “YÖK’ün son derece anti demokratik bir yöntemle rektör adaylarını belirlemesinin ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün 21 üniversitenin rektörlerini belirlemiş ve YÖK tarafından kendisine iletilen ve tamamen anti-demokratik yollarla hazırlanan rektör adayları listesi içerisinden yine AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve listenin ilk sırasında yer almayan kimi isimleri rektör olarak atamıştır” açıklamasında bulundu.

“ÜNİVERSİTELERDE GERİCİ SALDIRILAR ARTACAK”

Bozgeyik, “türbana özgürlük” bildirisine imza atan 3 öğretim üyesinin rektör olarak atandığına dikkat çekerek, üniversitelerde türbana geçit vermeyeceğini bildiren Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın ise YÖK’ün listesinde de birinci sırada yer almasına rağmen rektör olarak atanmadığına işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül’ün “herkesin cumhurbaşkanı” olacağını belirttiğine değinen Bozgeyik, rektör atamalarında en önemli kriterin ise AKP’ye bağlılık olduğunu ifade etti. Bozgeyik, AKP’nin daha önceki rektör atamalarına karşı çıkışının üniversitelerde yandaş yapıların tesis edilmesi olduğunu söyleyen Bozgeyik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Esasen, yeni atanan rektörlerin, üniversitelerin daha fazla ticarileştirilmesi ve üniversitenin piyasanın hizmetine sokulması konusunda, Cumhuriyeti ve onun üniversitelerini koruyup kolladığını belirtirken o Cumhuriyet’in öğrencilerini piyasa karşısında ezdirmekte engel görmemiş eski rektörlerin uygulamalarını aratmayacakları ve devraldıkları piyasacı bayrağı daha da ileri götürmek isteyecekleri bilinmektedir. Piyasacılık konusunda belirgin bir anlayış farkı yaşanmayacak olsa da, üniversitelerin giderek cemaatlerin ve gericiliğin hizmetinde birer siyasi iktidar aygıtına dönüşmesi noktasında yeni dönemde belirgin saldırıların olacağı da ortadadır. Yeni dönem, üniversitelerde gerici ve piyasacı saldırıların daha artacağı bir dönem olacaktır. Mücadele dolu günler bizi beklemektedir.”(

Atamalardaki değişiklikler Anayasa'ya dayanmalı

Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMOB) Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, bazı isimlerin inandırıcı olmayan gerekçelerle rektör olarak atanmadığını belirterek, “İsimlerdeki değişiklikler Anayasa ilkeleriyle çelişmeyen gerekçelere dayanmalıdır” dedi.

TÜMOD Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, ANKA’ya yaptığı açıklamada, üniversitelerde yapılan seçimler sonucunda oluşturulan sıralamanın değiştirilmesinin mevzuata göre mümkün olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Işıklı, “Ancak bu isimlerdeki değişiklikler makul ve Anayasa ilkeleriyle çelişmeyen gerekçelere dayanmalıdır. Öte yandan bir bayan adayın eşinden dolayı seçilmesi ne kadar hukuk dışı ise eşinden dolayı seçilmemesi de ondan daha fazla hukuk dışı bir durum oluşturur” dedi. Üniversitelerde seçimlerin gizli oyla yapıldığına işaret eden Prof. Dr. Işıklı, “gizli oyla yapılan seçimlerde üniversite hocalarını, rektörün baskısı ile rektörün eşine oy verdikleri ya da kendisine oy verilmesini istediği varsayımından yola çıkarak atamamak hiç de inandırıcı değildir” dedi.

Prof. Dr. Işıklı, Akdeniz Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın söz konusu kararı “siyasi” olarak değerlendirdiğinin hatırlatılması üzerine, “İnandırıcı gerekçeler olmadan bu atama yapılmıştır” diye konuştu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FENERBAHÇE'DEN ALONSO AÇIKLAMASI

HATAY'DA ORMAN YANGINI

MİNİBÜS DEVRİLDİ: 20 YARALI
»  KARTON KUTUDA TESLİM EDİLEN CENAZEYE SORUŞTURMA
»  CHP'DEN REKTÖR ATAMALARINA ELEŞTİRİ
»  GÖKÇEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
»  REKTÖRLER İSTİFA EDİYOR!
»  KAMER GENÇ'TEN MÜTHİŞ İDDİA
»  KEY'DE SUÇLU BULUNDU, ÇİLLER VE YILMAZ!
»  PROF. DR AKAYDIN ÜNİVERSİTEDEKİ GÖREVİNE DÖNDÜ
»  CHP'DEN GENELKURMAY'A BİLDİRİ YANITI
»  VELİ KÜÇÜK, NİHAYET KONUŞTU!
»  BÜYÜKANIT, 4 KEZ ÖLÜMDEN DÖNMÜŞ
»  ÇANKAYA KÖŞK'ÜNDEN 'YAŞ' AÇIKLAMASI
»  GÜL, ORTADAN KAYBOLDU
»  EMEKLİYE DE, MİRASCIYA DA KEY
»  BU PAZAR SEÇİM OLSA?
»  BAYKAL'IN ANLATTIĞI ÇİN HİYAYESİ
»  TÜRBAN MUHALİFİ AKAYDIN'A GÜL TIRPANI
»  "APO İÇİN MİTÇİLERİ TÜNELCİ YAPTIK"
»  VELİ KÜÇÜK'ÜN PARA BABASIBELLİ OLDU
»  BAŞSAVCI, İKİNCİ DAVAYA HAZIRLANIYOR
»  GÜLDAL MUMCU'NUN ZOR KARARI
»  GENELKURMAY'DAN "İHRAÇ" VE "MAKAM ARACI" AÇIKLAMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.