Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Çinli işçi çalıştıran firmalar işçilere niye izin vermiyorsunuz diyorlar. Çinli işçi benim işçimden daha mı vasıflı? Bu ülkede 20 bin Çinli işçi var, haberiniz var mı?” diye isyan etti. Türkiye’de ağırlıklı olarak inşaat ve tekstil sektörlerinde çalışan Çinli işçiler, ortalama 65 ile 100 dolar arasında maaş alıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bugünlerde Çinli işçi çalıştıran firmalardan çalışma izni konusunda çok fazla talep geldiğini ifade ederek, “İşçilere niye izin vermiyorsunuz” sorusuyla sıkça karşılaştıklarını söyledi. Dinçer, “Yabancı işçilere izin verirken o işin ülkemizdeki bir kişi tarafından yapılıp yapılamayacağını çok titiz bir şekilde analiz ediyoruz. Ülkemizdeki işsizlik öncelikli sorunlarımızdan biriyken aynı işi ülkemizdeki bir işçi yapabilecekken, yabancı bir işçiye izin vermek vatandaşlarımıza haksızlık olur” dedi.
Her başvuruya izin yok
Özellikle son günlerde Çinli işçi konusunda kendilerine talep geldiğini vurgulayan Dinçer, bazı çevrelerin kendilerine bu işçilere neden izin verilmediğini sorduklarını söyledi. Dinçer, bu şekilde gelen talepler karşılık, bu işlerin büyük çoğunun ülkedeki işçiler tarafından yapılabileceğini ifade ederek, bu nedenle izin verme konusundaki talepler yerine ülkedeki işsizlikle mücadele politikalarına öncelik verdiklerini belirtti. Çalışma izni başvurularını başından sonuna kadar bilgisayar ortamında sonuçlandırdıklarını anlatan Dinçer, işlemlerin bilişim ortamında yapıldığının tam olarak bilinmemesi ve sistemde yaşanan kimi tıkanmalar nedeniyle tam olarak arzuladıkları noktada olmadıklarını ifade etti. Her müracaat için izin vermek durumunda olmadıklarını vurgulayan, bakanlık çalışanlarının da uyarıldığını belirten Dinçer, şunları kaydetti: “İzin verme sürecini hızlandırmakla izin verme politikaları aynı şey değil. Bunlar ayrı ayrı şeyler. Başvuruları sonuçlandırma işlemlerini hızlandırırken şartları da tam tersine ağırlaştırdık. Hükümetimizin öncelikli konularının başında istihdamı artırmak ve işsizlikle mücadele etmek var. Vatandaşlarımız bizden çözüm bekliyor, böyle bir ortamda yabancı işçi çalıştırma konusunda gelen ayrıcalık taleplerinin hiçbirini karşılamıyoruz. Bugünlerde bana çokça Çinli işçi çalıştıran firmalardan talep geliyor. ’İşçilere niye izin vermiyorsunuz’ diyorlar. Ben de onlara diyorum ki, işsizlikte benden çözüm bekliyor musunuz, o zaman niye ayrıcalık bekliyorsunuz? Çinli işçi benim işçimden daha mı vasıflı? Bu ülkede 20 bin Çinli işçi var, bundan haberiniz var mı?”
Dünyada 1 milyon göçmen Çinli var
- Çin’in küresel krizden faydalanarak yurt dışı yatırımlarını artırması, Çinli işçilerin de yurt dışına akmasına yol açtı.
- Göçmen Çinliler’in özellikle inşaat projelerinde düşük maaşla çalıştığı biliniyor.
- Dünyada sayıları 1 milyonu aşan Çinli göçmen işçiler, Hollanda’da çiçek yetiştirmekten Afrika’da yol inşaatına, Dubai’de gazete dağıtmaya kadar birçok işte çalışıyor.
- Resmi rakamlara göre, Çinli şirketler 2009’da 60 milyar doların üzerindeyurt dışı inşaat projesini tamamladı.
- Çin’de 150 milyon işsiz var.
- 250 milyon insan ise günde 1 dolardan daha az, 700 milyon insan da 2 doların altındaki gelirle hayatını sürdürüyor.
- Çinli işçilerin Çin’deki üretim tesislerinde çok zor koşullarda üretime katıldığı biliniyor.
- Çoğu çocuk işçi olmak üzere birçoğu sigortasız çalışmak zorunda kalıyor.
Çinli işçileri kimse göremiyor!
- Çinli işçiler, Türkiye’de ağırlıklı olarak inşaat ve tekstil sektöründe çalışıyor.
- Türkiye’de 65 ile 100 dolar arasında maaş alıyor.
- Çinlilerin Türkiye’deki yabancı işçiler içindeki payı 2008’de yüzde 5’ken, bu rakam 2009’da yüzde 18’i aştı.
- Türkiye’de sayıları 20 bini bulan Çinliler’i ortalarda görmek pek mümkün olmuyor. Çünkü, çoğunlukla işyerlerinde yatıp, kalkıyorlar. Çoğunlukla dışarı çıkıp harcama yapmadıkları için onları görmek mümkün olmuyor.
- Çinli işçilerin Türklerden daha ucuza çalışmayı kabul etmeleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tercih edilmelerine neden oluyor.
Sigortalı sayısı 6 ayda 1 milyon arttı
EKONOMİK büyüme ve kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarıyla Şubat-Temmuz 2010 döneminde SGK’ya kayıtlı işçi sayısına 1 milyonun üzerinde artış yaşandı. SGK Alo 170 İletişim Merkezi’ne gelen ihbarların değerlendirilmesiyle kuruma kayıtlı işçi sigortalısı sayısında Şubat-Temmuz döneminde 1 milyon 63 bin artış kaydedildi. Şubat’ta 8 milyon 913 bin olan sigortalı sayısı, Mart’ta 9 milyon 136 bin 36’ya, Nisan’da 9 milyon 361 bin 665’e, Mayıs’ta 9 milyon 604 bin 589’a, Haziran’da 9 milyon 743 bin 72’ye ve Temmuz’da 9 milyon 976 bine ulaştı. Ağustos, Eylül ve Ekim de dikkate alında Şubat 2010’dan itibaren sigortalı sayısında 1 milyonun üzerinde artış yakalandı. Şubat-Temmuz döneminde kayıtlı iş yeri sayısında da ilerleme kaydedildi. Kayıtlı iş yeri sayısı Şubat 2010’da 1 milyon 203 bin 272 iken, Temmuz’da 1 milyon 267 bin 404’ü buldu. Aktif iş yeri sayısındaki artış 64 bini geçti. 21./10/2010