Yüksek faiz döneminde devlete yüksek faizle para satarak tatlı kar eden bankalar düşük faiz ve düşük enflasyon ortamında eski yüksek kar ortamını kaybedince vatandaşa yöneldi. Bankalar ücret, komisyon ve bankacılık hizmetleri adı altında 80 işlem için vatandaştan aldıkları yüksek miktarlarda komisyonla geçiniyorlar. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'e bir mektup göndererek, bankaların, hizmetlerinden aldığı ücretlerle ilgili rahatsızlıklarını iletti.
HESAP AÇMAK 5 YTL
Pek çok bankanın hesap açmak için bile 5 YTL ücret talep ettiğini belirtilen mektupta yer alan bilgilere göre, hesap açık olduğu süre boyunca da müşteriden hesap işletim ücreti alınıyor.
Ticari müşterilerden aylık ortalama 3 YTL hesap işletim ücreti talep edilirken, kendi hesabına para yatıran müşteriden 10 YTL, başka şubeden kendi hesabına para yatıran müşteri ile başkasının hesabına para yatıran müşteriden de 10-25 YTL ücret isteniyor.
Bankaların kredi kartı ve hesap ekstresi için de para aldıklarını, bireysel müşterilerin ekstre masrafı ortalama 2,5 YTL iken, ticari müşterilerde bu rakam 5 YTL'yi buluyor. İşlemlerini internet ya da ATM'den yapan bir müşterinin, banka şubesine gidip son 3 aylık hesap hareketlerinin dökümünü istemesi durumunda kendisinden sayfa başına 3 YTL 150 Kuruş alınıyor.
ATM'DEN ÇEKMEK DE PARAYLA
Müşterinin yaşamını kolaylaştırmak ve icat edilen kasa fişi ebadındaki ATM ekstresi için müşterinin hesabından 300 -500 YKr kesilirken, ATM ekstresi için 1 YTL talep eden bankalar da var. Düzenli ödeme talimatlı havalenin dekontu için 1,5, posta yoluyla gönderilen dekont için 2 YTL isteniyor.
YABANCI BANKALAR KÖRÜKLÜYOR
Bankaların ücret komisyon ve bankacılık hizmetleri adı altında elde ettikleri gelirin toplam gelirlerin yüzde 12,4'üne yükseldiğine işaret eden Sinan Aygün, "Bu oran 2004 yılında 10,4, 2003 yılında ise 7,5 idi. Bankalar işletme giderlerinin yarısından fazlasını ücret ve komisyonlarla karşılıyorlar. Bankacılık sektörü 2003 yılında ücret ve komisyon gelirleriyle işletme giderlerinin yüzde 46,2'sini, 2004 yılında 55,9'unu, geçen yıl ise yüzde 58,7'sini karşıladı. Banka komisyonlarını yabancı bankalar körüklüyor" dedi.