Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Türkiye için 3 Farklı Seçim Senaryosu
Türkiye için 3 Farklı Seçim Senaryosu
 
Morgan Stanley, Türkiye için 3 farklı seçim senaryosu yazdı. Ekonomistler, Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nın kazanması, muhalefet adayı ve millet ittifakının kazanması ve cumhurbaşkanlığı ile parlamentoyu farklı kanatların kazanması durumunda dolar ve enflasyonun hangi seviyelerde olabileceğini aktardı.
 
4.2.2023 - 00:48

Morgan Stanley ekonomistleri, Türkiye'de yapılacak seçimlerde 3 farklı senaryoyu değerlendirerek piyasalardaki olası ekonomik sonuçları paylaştı. Seçimleri muhalefetin kazanması durumunda Morgan Stanley regülasyonların yürürlükten kaldırılmasını bekliyor. İktidarın devamında ise kurum Türk lirasında kademeli değer kaybı ve sıradışı regülasyonlara daha fazla bağlılık öngördü.

Sözcü.com.tr'de yer alan habere göre  Morgan Stanley Türkiye’de yapılacak seçimlerin ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkilerini analiz eden 3 senaryolu bir araştırma yayımladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kesin zaferi durumunda lirada kademeli değer kaybı, düşük faizlerin devamı ve regülasyonların artırılmasını öngördü.

Muhalefetin zaferi durumunda ise beklenti regülasyonların yürürlükten kaldırılacağı, Merkez Bankası bağımsızlığının güçlendirileceği ve faizlerin sert bir şekilde yükseltilmesi yönünde.

Cumhurbaşkanlığını Erdoğan’ın, parlamentoyu muhalefetin kazandığı senaryoda ise belirsizliğin ve kurda oynaklığın artması öngörüldü.

İşte bankanın olası sonuçlarla ilgili dolar ve enflasyon senaryoları:

SENARYO 1: ERDOĞAN’IN ZAFERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesi ve Cumhur İttifakı’nın parlamentoda salt çoğunluğu elinde tutması halinde yaşanacaklar:

Düşük faiz tercihi devam eder. Geleneksel olmayan araçlara ve düzenlemelere daha çok yaslanılır. Döviz kurlarına ilişkin seçimden sonra makro ayarlamadan daha fazlası yapılabilir.

Düzenleyici kontroller ve aktif rezerv yönetimi, girişlerin sürekliliğine bağlı olarak dövizde kademeli bir ayarlamaya izin verebilir. Kalıcı yüksek enflasyon ve ortalamanın altında büyüme gerçekleşir.

Bu senaryoda 2024 yıllık enflasyon tahmini yaklaşık yüzde 35-40 seviyesinde. TL’nin, 2023’teki değer kaybı yüzde 20 seviyesinde. Dolar/TL içinse yıl sonu tahmini 23-24 civarında.

SENARYO 2: MUHALEFETİN ZAFERİ
Cumhurbaşkanlığını Millet İttifakı’nın ortak adayının kazanması ve Millet İttifakı’nın mecliste salt çoğunluk elde etmesi halinde yaşanacaklar:

Politika tersine çevrilerek istikrar hedeflenecek. Geleneksel politikalara dönüş ve güçlendirilmiş merkez bankası bağımsızlığı bu senaryoda kaçınılmaz. Regülasyonlar aşamalı olarak kaldırılacak.

Politika faizi, tam teşekküllü bir makro istikrar programının bir parçası olarak önemli ölçüde yükselecek. Talepte daralma ve daha yüksek yabancı girişleri gerçekleşecek. 2024’te enflasyonda anlamlı bir düşüş gerçekleşecek.

Üç çeyreklik bir durgunluğun ardından 2024’te hızlı bir toparlanma yaşanacak. Bu senaryoda 2024 yıllık enflasyon tahmini ise yüzde 15-20.

Bu senaryoda dolar/TL’de önce düşüş, yılın geri kalanında ise kademeli artış öngörülürken Dolar/TL’nin yılı 20-21’de kapatması öngörülüyor.

SENARYO 3: BÖLÜNMÜŞ SONUÇ
Görevdeki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesi, ancak Cumhur İttifakı’nın mecliste salt çoğunluğa ulaşamaması halinde yaşanacaklar:

Politika çerçevesi hakkındaki belirsizlik artacak. Artan siyasi belirsizlik nedeniyle düzenlemeler büyük ölçüde değişmeyecek. Politika faizi bir miktar ayarlama ile uzlaşmacı bir çözümle değişebilir. Bu da kurda büyük bir oynaklığa neden olabilir.

Başlangıçta daha yüksek enflasyon ve daha keskin durgunluk yaşanacak. Bir makro politika çerçevesi üzerinde anlaşma sağlanamazsa olası seçimler yeniden yapılabilir.

Bu senaryoda, dolar/TL yılı 25 civarında bitirebilir.

HİSSE SENEDİ YATIRIMI ZORLAŞTI
Raporda son olarak TL'nin orta vadede her türlü senaryoda değer kaybetmesinin muhtemel olduğu ancak geleneksel politikaların daha pozitif bir etki yaratacağını aktarıldı.

Farklı sonuçların hisse performanslarını da etkileyeceği, bu nedenle uzun vadede hisse yatırımının zorlaştırdığı belirtildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Konsolosluk Kapatmalara Tepki

Kılıçdaroğlu'ndan Net Adaylık Mesajı

Alevi-Bektaşi Başkanlığına Atama
»  EYT'lilerin Maaşları Belli Oldu
»  Kılıçdaroğlu’ndan Paçacı’ya Telefon
»  Zühtü Aslan Üçüncü Kez AYM Başkanı
»  Aykut Erdoğdu CHP'ye Geri Döndü
»  Kılıçdaroğlu’ndan SPK’ya Borsa Tepkisi
»  Karamollaoğlu Safını Belirledi
»  Erdğan: 'Faizi Daha da Düşüreceğiz'
»  CHP’den 2 Nisan'da Seçim Önerisi
»  İşte Erdoğan'ı Kızdıran AKP'liler
»  Demirtaş'tan'Mutabakat Metni Yorumu
»  Kılıçdaroğlu'ndan 'Bay Bay' Yanıtı
»  Erdoğan’dan AKP’li Vekillere Sert Sözler
»  Akşener’den Zor ‘Sinan Ateş’ Soruları
»  Gültekin Uysal Özür Diledi
»  Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na:Baybay Kemal
»  Özdağ ve Uysal Birbirine Girdi
»  Davtoğlu'ndan 'Lütfen Susun' Mesajı
»  Kılıçdaroğlu: 'Ben Kemal, Geliyorum'
»  Ortak Aday'da Tarih Karmaşası
»  Bahçeli: Alayınızı Çılgına Döndereceğiz
»  4 İlde 'Kökünü Kurutma 'Operasyonu
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.