Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
IMKB
9.771,000
ALTIN
2.727,450
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Türkiye'nin En Acı 1 Yılı
Türkiye nin En Acı 1 Yılı
 
Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin üzerinden 1 yıl geçti. 11 il 124 ilçe ve 6929 köy ve mahallede büyük yıkımlara neden olan depremde enkaz altında kalan 53 bin 537 yurttaş yaşamını yitirdi.
 
6.2.2024 - 07:24

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremde 35 binden fazla bina yıkıldı ve 300 bine yakın bina ağır hasar aldı. Deprem sonrası 2 milyon 275 bin kişi barınma sorunu yaşarken 5 milyon kişi farklı illere göç etti.

İlk depremin şokunu atlatanlar, soğuk havanın etkisiyle ikinci bir büyük depremin olmayacağını düşünerek evlerine, iş yerlerine girince saat 13.24’de ikinci bir depreme yakalandı. Bu depremlerin ardından can pazarı yaşandı.

Depremin ilk günlerinde enkaz altındaki yakınlarını kurtarmak isteyen depremzedelerin yardım çığlığı karşılık bulmadı. Depremin gerçekleştiği ilk iki gün, gerekli koordinasyon sağlanamadığı için AFAD bazı bölgelere hiç ulaşamadı. Eleman sayısının azlığı ve ekipman yetersizliği ile gözle görünür bir arama kurtarma çalışması da yapılmazken vatandaşlar kendi çabalarıyla enkaz çalışmalarına katıldı.

Enkazlara geç müdahale sonucu pek çok vatandaş enkaz altında ölüme terk edildi. Bölgede havanın soğuk olması da enkaz altında hala sağ olanların donmasına neden oldu

Cumhurbaşkanlığı raporuna göre 6 Şubat depremlerinde 11 ilde toplam 518 bin konut yıkıldı veya ağır hasar aldı.

Bunlara ek olarak 128 bin 778 konut da orta derecede hasar aldı. Seçim öncesi propaganda amacıyla böylesi büyük bir vaat verildiğini belirten Yüzgeç, son 20 yılda 700 bin civarında konut inşa eden TOKİ’nin, mevcut koşullarda bunun yarısı kadar konutu bir yılda inşa etmesinin mümkün olmadığını belirtiyor.

AFAD’a yatırılan 29 milyar lira nerede?
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta “Türkiye Tek Yürek” kampanyasında toplanan 128 milyar 949 milyon liranın 79 milyar 263 milyon lirasının harcandığını söylemişti.

Gürer, Bakan Yerlikaya’nın yanıtı sonrası yaptığı açıklamada AFAD hesaplarına yatırılan 29 milyar liralık bağışın bölgeye gönderilmediği belirterek “Bölgede ihtiyaç varken hesaplarda deprem yardımlarının tutulması anlaşılır bir durum değildir” Aradan geçen 1 yılda depremzedelerin yaşadığı sorunlar devam ediyorken 29 milyar liranın akıbeti merak ediliyor.

Binlerce kişi işsiz kaldı
Ekonominin durduğu bölgede yıkılan iş yerleri nedeniyle binlerce kişi işsiz kaldı. Tarım alanlarının imara açılmasıyla tarımcılar büyük darbe yaşadı. Bölgede depreme kaynak teşkil etmesi nedeniyle 7456 Sayılı Kanun esas alınarak vatandaşlardan ek Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) alınması kararlaştırıldı ve uygulandı. Deprem bölgesinde yaşayanlardan normalde MTV alınırken, ek MTV alınmadı. Deprem bölgesinde yaşadığı halde araç plakası başka illere kayıtlı olanlardan adaletsiz bir şekilde ek MTV tahsil edildi.

Depremin gölgesinde 2 seçim
Türkiye, 14 Mayıs genel seçimlerine depremlerin gölgesinde giderken bu kez de 31 Mart yerel seçimleri kapıya dayandı. Geçen 1 yıla rağmen sorunları çözülmeyen depremzedeler yardım beklerken Erdoğan ise depremlerden en çok etkilenen Hataylılara aba altından sopa gösteriyor.

1 yılda konut için verdiği sözün yüzde 8’ini tutan hükümet yerel seçimlere günler kala yerel seçime 2 aydan az bir zaman kala, ‘depreme karşı şehirleri güçlendirmekten’, ‘yıkılan şehirleri yıkılmayacak şekilde yapmaktan’ bahsediyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Erdoğan'dan 6 Şubat Paylaşımı

'Unutmak Yok,Affetmek Yok...'

İmamoğlu'ndan Erdoğan'a "Hatay" Tepkisi
»  'İstifaları Kılıçdaroğlu Önledi İddiası'
»  DEM Parti'den Bomba İmamoğlu Çıkışı
»  Enflasyon 14 Ayın Zirvesinde
»  Kılıçdaroğlu'ndan 'Orta Sınıf' Çıkışı
»  İstanbul'da İmamoğlu mu Murat Kurum mu?
»  CHP'yi Kahreden Ölüm
»  Bahçeli Dilber'e Ateş Püskürdü
»   Erdoğan’a Peş Peşe Hatay Tepkileri
»  Ümit Özdağ:Bu Misafirlik Çok Uzadı
»  Yeniden Refah'tan'Kendi Adayımız'Kararı
»  DEM Parti'den İstanbul Kararı
»  Saadet Partisi 339 Adayını Açıkladı
»  Nurdağı’nda Helikopter Düştü: 2 Şehit
»  Hakkari Yüksekova'da Korkutan Deprem
»  Akşener'in Acı Günü
»  Emekli Aylıklarına Ek Zam Resmî Gazetede
»  "Arap Parası için Kanun Çıkarılıyor
»  CHP'den Hafize Gaye Erkan Açıklaması
»  CHP 103 Adayını Daha Açıkladı
»  Memhet Şimşek: İstifa Kendi Takdiri
»  MİT'ten MOSSAD Operasyonu
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.