Buna göre, hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek gibi yasak fiilleri gerçekleştirenlere de 369 lira idari para cezası uygulanacak.
Kesin olarak öldüğü anlaşılmadan, hayvanların vücutlarına müdahalelerde bulunanlara da 369 lira idari para cezası verilecek.
Dini amaçla kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına, çevre temizliğine uygun, hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesmesini, kesim yerleri ve ehliyetli kesim yapacak kişilere ilişkin hususları düzenleyen Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere, hayvan başına bin 848 lira idari para cezası uygulanacak.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, kurban ibadetinin, hayvanlara eziyet etmeden usulünce yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda gereken özenin gösterilmesini istediler.
Yetkililer, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. maddesinin, "hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır" ifadesini içerdiğini belirterek, buna göre hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenliklerinin de dikkate alınması gerektiğini kaydettiler.
Genel Müdürlük yetkilileri, Kurban Bayramı öncesinde hayvanları satış ya da kesim yerlerine taşıyan ve taşıtanların, onları türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşıması, taşıma sırasında beslemesi ve bakımını yapması gerektiğini de ifade etti