Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2034
EURO
37,8318
IMKB
9.013,000
ALTIN
2.913,850
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
UZMANLAR: AKP'YE BİR ŞANS VERİLDİ
UZMANLAR: AKP YE BİR ŞANS VERİLDİ
 
NTV canlı yayınında Anayasa Mahkemesi kararını değerlendiren hukukçu ve siyaset bilimciler, kararın net olduğu görüşünde birleştiler: AKP kapatılmadı. Anayasa Mahkemesi siyasetin önünü açtı.
 
30.7.2008 - 22:45

Anayasa Mahkemesi’nden, 6 üyenin “Kapatılsın” talebine karşı, 4 üyenin “Hazine yardımı kesilsin” yönünde, bir üyenin de “Kapatılmasın” yönünde oy çıkması tartışma yarattı. Salt çoğunluğun oyu “Kapatılsın” yönünde olduğu halde, Anayasa uyarınca parti kapatmalarda nitelikli çoğunluk arandığı için kapatma kararı çıkmadı. Ancak “Hazine yardımı kesilsin” yönünde oy kullananların da sayısı da 4 olduğu halde, bu kararın nasıl çıktığı tartışma konusu oldu. Verilen bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi heyeti ilk oylamada “kapatma” için gereken çoğunluğa ulaşılmaması üzerine, Hazine yardımının kesilip kesilmemesini ayrıca oyladı ve 10 üye “Kesilsin” yönünde oy kullandı. Oy tablosundaki bu dengenin, kararı tartışmalı hale getirip getirmeyeceği NTV canlı yayınında hukukçular ve siyaset bilimciler tarafından tartışıldı. Ortaya çıkan görüş, Anayasa’nın ve Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş kanunun bu konuda net olduğu; 1 oy farkla da olsa, sonucun net olduğu yönünde.

NTV canlı yayınında ortaya çıkan görüşler şöyle:

DOÇ. SERAP YAZICI: KAPATILMAMIŞTIR

Kapatma davası reddedilmiştir. Çoğunluk oylarının kapatma yönünde olduğu şeklindeki değerlendirmeleri sakıncalı buluyorum. Çeşitli kurumlarla ilgili anayasaların, kanunların aradığı nitelikli çoğunluk vardır. O nitelikli çoğunluğu, 1 oyla dahi elde edemezseniz, mesela anayasa değişikliği yapılamaz. Dolayısıyla hiç şüphe yok ki; kapatılmamıştır. Salt çoğunluk dışında, sadece anayasa değişikliği ve parti kapatma konusunda nitelikli çoğunluk aranır. Anayasanın kuralı bu.

PROF. YILMAZ ESMER: LİDERLER EL SIKIŞMALI

AK Parti kapatılmamıştır. Yarım oy eksik bile olsa, kurala göre sonuç böyle. Karar açısından değil, ama yorumu açısından siyasi bir mesele var. Yani kapatılmadı, öyleyse aklandı mı? Bu tartışmada bir sakınca yok. Şimdi Başbakan’ın bir balkon konuşması yapmasını bekliyorum. Ama bu konuşma herkesi rahatlatmayacaktır. 22 Temmuz’da da dinlemiştik. İnanıyorum ki sayın Erdoğan ve sayın Baykal bir şekilde biraraya gelecektir. Konuştuklarının önemi yok ama el sıkışıp hal hatır sorsalar bile, yumuşama getirecektir.

PROF. MİTHAT SANCAR: SİYASETE MESAJ

Hukuksal açıdan bir tartışma yok. Bana göre karar pürüzsüz. 6 üyenin başka bir görüş belirtmesini öne çıkararak, bu açıdan yorumlamak bana göre doğru değil. Hukuku zaten zorlamış bir tartışma sürecinden geliyoruz. Yeniden aynı sürece girmeyi yararsız buluyorum. Kaldı ki, parti kapatmayı zorlaştıran Anayasa değişikliği, yani kararın salt çoğunlukla değil, nitelikli çoğunlukla alınması kararı vardır. Hazine yardımı müeyyidesinin de ne kadar hayırlı olduğunu görmüş olduk. İki ihtimal arasına sıkışmış bir karar baskısının sıkıntı yarattığını gördük. Üçüncü ihtimalin, hukuki açıdan anlamı nettir. Ortada kapatmayı gerektirecek fiiller, işaretler vardır ama kapatmayı gerektirecek ağırlıkta olmadığını gösterir. Dikkat etmeniz gerekir, bazı yaptıklarınız laikliğe karşı olmak anlamına geliyor, daha ileri giderseniz kapatma ihtimali ağırlık kazanacaktır, mesajı verilmiştir. Bir şeye dikkat etmek gerekecek, hukuk son bir iki yılda çok zorlandı. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın tesbiti bana anlamlı geliyor. Siyasi açıdan, hukuku devreye sokmak sıkıntı yaratır. Normalleşme açısından fırsat, siyasetin itibarını artıracak bir dönem. AKP’yle sorunu olanların, siyaset sahnesinde çözüm üretmesi gerekeceği dönem. Çok zor bir işten, normalleşme yönünde önemli bir fırsat çıktı. Demokrasi ve siyaset açısından ne anlama geldiğini, önümüzdeki dönemde anlayacağız.

MEHMET BEKAROĞLU: ADIM ATILMALI

Siyaset ve demokrasi açısından önemli bir fırsat ortaya çıktı. Çok olumlu bir karardır. Kim kazandı, kim kaybettiği diye bakmamalı. Demokrasi kazandı, demenin anlamı yok. O psikolojiyi, milletvekili olarak yaşadım. Böyle kısa da sürmedi, aylarca devam etti. Herhalde önce bir rahatlayacak, sonra da oturup mesaj çıkaracaklardır. 28 Şubat’ta siyasete ciddi bir müdahale olmuştur. Mevcut siyasi zemin, yerle bir edilmiştir. 99 seçimleri çok anlamlı sonuç vermedi, fakat 3 Kasım’da seçmen mevcut siyasileri tasfiye etmiştir. AKP, maalesef bir şekil alamadı, amorf kaldı, böyle olunca muhalefet de ileriye gidemedi. İktidar mücadelesi kimlikler üzerinde gitti. Kapatma davasına da bu yanlışlıklarla gelindi. Şimdi 27 Nisan’dan itibaren siyasete yeni bir müdahale vardı; e-muhtıra, hukuk darbesi falan... Bana göre, Anayasa Mahkemesi çok önemli bir karar aldı. Demokrasi açısından siyasete, “Siyasi konuları buraya getirmeyin. Siyaset kendisi çözsün” dedi, siyasetin önünü açtı, siyasi açıdan önemli bir şans yarattı. Bence, AKP de artık yerleşik iktidarla flört, anlaşma değil, demokratikleşme açısından adım atması gerekir.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ALTAYLI SORDU: BAŞBAKANLA 2 SAAT BU MU KONUŞULDU?

ONUN İÇİN MAHKEME ÖLDÜ,UZMANLAR YAŞIYOR DİYOR

" ERGENEKON DEĞİL,ÜMRANİYE SORUŞTURMASI DİYELİM"
»  ERDOĞAN'DAN ÜÇ ÖNEMLİ MESAJ
»  ERDOĞAN'DAN İLK YORUM..!
»  FETO DEDİ 109 GÜN İÇERİDE YATTI
»  DTP: AYNI KARAR İÇİN TÜM MALIMIZI VERİRİZ
»  "TSK'NIN LAİKLİK KONUSUNDAKİ KARARI HER ZAMAN BELLİDİR"
»  GÜL,KARARI NASIL KARŞILADI..!
»  YASAK'DA GETİRİLMELİYDİ
»  "AKP'NİN LAİKLİĞE KARŞI ODAK OLDUĞU TESBİT EDİLDİ"
»  İŞTE BAYKAL'IN KARAR HAKKINDAKİ YORUMU
»  AKP'DE BÜYÜK SEVİNÇ
»  LAGENDİJK BİZDEN DAHA FAZLA RAHATLADI
»  İŞTE AKP'YE KESİLEN CEZA
»  BAHÇELİ, KARARI NASIL DEĞERLENDİRDİ?
»  "HÜKÜMET KRİZİ BİTTİ"
»  CHP, KARAR İÇİN 'HAYIRLI OLSUN' DEMEKLE YETİNDİ
»  KARAR YAŞ ÖNCESİ ALINMASI GEREKİYORDU!
»  İŞTE KILIÇ'IN AÇIKLAMALARI
»  AKP'NİN HAZİNE YARDIMININ YARISI KESİLDİ
»  VE AKP KAPATILMADI...
»  HAŞİM KILIÇ KARARI AÇIKLIYOR
»  HEYECANLI DAKİKALARDA SONA DOĞRU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.