Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2535
EURO
37,3475
IMKB
8.695,000
ALTIN
2.920,570
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
VATAN GAZETESİ'NE GÖRE OPERASYON ŞÖYLE YAPILACAK
VATAN GAZETESİ NE GÖRE  OPERASYON ŞÖYLE YAPILACAK
 
Hükümet tezkere hazırlıklarına başladı. Peki olası bir sınır ötesi harekatın nasıl yapılacak? Baskınlar karadan mı havadan mı olacak?
 
11.10.2007 - 09:25

Hükümetin tezkere hazırlıklarına başlaması üzerine gözler olası bir sınır ötesi harekatın nasıl yapılacağına çevrildi. Planlar arasında Bordo Bereliler’in de katılacağı “uçarbirlik operasyonu” seçeneği öne çıkıyor.

1. PLAN: Önleri kesilecek

Uçarbirlik dünyanın sayılı orduları tarafından gerçekleştirilebilen bir harekat türüdür. 1 tabur, 1 tugay seviyesinde askeri birliğin helikopterler ile belirli bir noktaya taşınması ve o noktadan ani harekat yapılması ile tamamlanır. Özellikle dağlık bölgelerde ve ulaşımın güç olduğu bölgelere bir anda büyük birlik sevkiyatının gerektiği durumlarda vazgeçilmezdir. Gece yapılması çok önemlidir ancak büyük bilgi, deneyim ve teçhizat gerektirir. Bu harekat “bordo bereliler” olarak adlandırılan Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından icra edilebiliyor. Helikopterlerle sevk edilen birlikler Kandil’deki PKK’nın ana kampına farkettirmeden sızıp ve operasyonu tamamlayıp yine helikopterlerle dönebilir.

2. PLAN: Şok hava baskını

Askerlerin çok seçenekli sınırötesi operasyon planları bahar aylarından bu yana karargahta hazır tutuluyor. Seçeneklerden biri başta Kandil Dağı olmak üzere PKK kamplarına savaş uçaklarıyla hava saldırısı düzenlenmesi. Bu seçenek hayata geçirilirse, savaş uçakları PKK kamplarını bombalayıp üslerine geri dönecek. Hava harekatları şok baskınlar şeklinde kamplar temizleninceye kadar devam edecek.

 3.PLAN: Karadan riskli

Sınıra kuş uçuşu 100 kilometre mesafedeki Kandil Dağına kara birlikleriyle harekat düzenlenmesi riskli görülüyor. Birliklerin bu kadar derinlere inmesi halinde, peşmergeyle ve hatta Irak’taki koalisyon güçleriyle çatışması zorunlu hale gelebilir. Bu nedenle Irak’ın derinliklerine uzanan bir kara harekatı son seçenek olarak değerlendiriliyor.

 4. PLAN: Sınırda temizlik

Kara harekatını daha risksiz kılabilecek bir yöntem üzerinde de duruluyor. Sınırın hemen öte tarafına zırhlı araçlar ve komando birlikleriyle operasyonlar düzenlenerek, Türkiye’ye girip çıkan teröristlerin temizlenmesi düşünülüyor. Ancak yine de, zorlu kış koşulları nedeniyle bu tip kara operasyonlarının da yüksek risk taşıdığına dikkat çekiliyor.

Sakık’ı da onlar yakalamıştı

1998’de Şemdin Sakık’ı Irak’ın derinliklerinden alıp geldiklerinde ünlerine ün katan Bordo Bereliler, TSK’nın en seçkin birliği. Birlik, subay ve astsubaylardan oluşuyor. Personele 3 yıl süren ve her koşulda hayatta kalmayı, savaşmayı içeren ağır bir eğitim veriliyor. Bordo bereliler yurt içinde ihtisas, yurtdışında ABD komundolarının Ranger eğitimine gönderiliyor. Karargahları Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunuyor. Bordo Berelilerin 30 bin feetlik yüksek irtifa paraşütleri, 1200 derece sıcaklığa 60 saniye süreyle dayanıklı giysileri, bomba arama robotları, 2 bin 400 metreden nokta atış yapabilen silahları bulunuyor. Yüksek irtifadan paraşütle onlarca kilometre ötedeki bir noktaya sessizce süzülüp inebiliyorlar

Irak yönetimi: Habersiz sınırötesi olmaz

Irak İçişleri Bakanlığı ise Türkiye’nin Irak hükümetinden habersiz olarak Irak topraklarında PKK’ya karşı operasyon düzenleyemeyeceğini söyledi. Bakanlık yetkilisi Abdülkerim el-Kinani, Türk ordusunun Irak topraklarına girmesi durumunda bunun “Irak’ın egemenliğine yapılmış olan bir tecavüz” olacağını da belirtti.

"İş, çıkılmaz bir hal alır "

Kürt yönetimi, "denetimleri altındaki toprakların, üs olmasına izin vermeyeceklerini" açıkladı

IRAK Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani’nin danışmanı Fuad Hüseyin, denetimleri altındaki toprakların komşu ülkelere saldırılar için üs olmasına izin vermeyeceklerini belirtirken, Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyonunun her şeyi içinden çıkılmaz hale getireceğini öne sürdü. Hüseyin sorunun “Türkiye ile Irak Hükümeti ve Kürt yönetiminin masaya oturması ile sağlanabileceğini” iddia etti.

(Vatan)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKP'Lİ VEKİL'DEN İLGİNÇ UYARI

İNGİLİZ BAKAN MEHMET ŞİMŞEK NE YAPACAK?

GABAR'DA OPERASYON HIZ KESMİYOR
»  FİKRET OTYAM BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ
»  " HATAYI DÜZELTMEDE AMERİKALILARA GÖREV DÜŞMEKTE"
»  DİASPORA NEYİN PEŞİNDE
»  ''PROFOSYONEL OLMAYAN ASKER, TERÖRLE MÜCADELE EDEMEZ''
»  KÜBRA GÜL'ÜN DÜĞÜNÜNÜN FATURASI 107 BİN YTL
»  ERMENİ TASARISI OTURUMU SÜRÜYOR
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN CNN TÜRK'ÜN CANLI YAYININDA
»  ABD'DEN SINIR ÖTESİ AÇIKLAMASI
»  ERDOĞAN'DAN İÇİŞLERİ BAKANI'NA BAŞSAĞLIĞI MESAJI
»  ''SEÇİLEMEZSEM İNTİHAR EDECEĞİM''
»  ''TEZKERE YARIN MECLİS'TE''
»  DİYARBAKIR'DA POLİS ARACINA BOMBALI SALDIRI
»  GÜL FORMULÜ MECLİS'TEN GEÇTİ
»  PROFOSYONEL ORDU'YA 15 BİN BAŞVURU
»   "HALK OYLAMASINDA GÜL’Ü GEÇERİM"
»  CHP, TEZKEREYE DESTEK İÇİN DOYURUCU BİLGİ İSTİYOR
»  ANKARA BU DÜĞÜNDE BULUŞACAK
»  ŞEHİT VERİLİRKEN BORSA YÜKSELİYOR!
»  SEDAT PEKER, KARİZMAYI FENA ÇİZDİRDİ
»  KURTLAR VADİSİ'NİN BU BÖLÜMÜ OLAY YARATACAK
»  BU FOTOĞRAFLAR, HERKESİ AĞLATTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.