THY'nin Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya başlattığı ilk sefere katılan Şimşek, basın mensuplarının ekonomiye ilişkin çeşitli sorularını yanıtladı.
Dünya ekonomisinde bir toparlanma olduğunu belirten Şimşek, global ekonomide resesyonun yerini çıkışa bıraktığını, bunun, "dibi bulmanın da ötesine geçtik" şeklinde de algılanabileceğini söyledi.
Asya'da toparlanma bir yana Çin'in liderliğinde hızlı bir büyümenin dahi gündemde olduğuna işaret eden Şimşek, "Çin, yüksek dış ticaret fazlasıyla büyümesini finanse ediyor. Japonya'nın sağlığı, dünya ekonomisinin sağlığına bağlı. Avrupa'nın yapısal sıkıntıları var. Emtiya fiyatları sorunu da kökünden çözülmedi. Bana göre toparlanma yavaş ve potansiyel büyümeye erişim daha uzun zaman alabilir. Hiçbir şey olmamış gibi konuşamayız. Sorunlar kökünden çözülmedi." diye konuştu.
FAİZLER TEK HANEDE TUTULACAK
Şimşek, Türkiye'nin de bütçenin gelir-gider dengesinin rasyonel patikaya oturtulması için bazı tedbirler aldığını, yeni tedbirlerin de alınabileceğini bildirdi. Bunların hem gider, hem de gelir ayağıyla tartışılacak konular olduğunu ifade eden Şimşek, "Biz faizlerin tek hanede tutulması ve mali disiplin için gereken adımları atmakta kararlıyız.Türkiye'nin düşük büyüme ve yüksek işsizliği hak etmediğini düşünüyoruz, buna razı olamayız. Bunun için hükümet olarak gerekeni yapacağız. Peyderpey somut adımlar da ortaya konacak." dedi.
Kamuya çeki düzen verilmesinin bir zorunluluk olduğunu ve önümüzdeki dönem bunun hem finansman hem de yapısal olarak yapılacağını vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin büyümesi için de özel sektörün önünü açacaklarını anlattı. Şimşek, yüksek bütçe açıkları ve borçlanmayla özel sektörü sermayeye aç bırakmayacaklarını ifade etti.
SAĞLIKTA CİDDİ TASARRUF
Kamuda harcama verimliliğinin çok önemli olduğunun altını çizerek, yeni dönemde kamu harcamalarında önceliklerde direneceklerini bildiren Şimşek, yeni dönemde alınacak tedbirlerle ilgili şu bilgileri verdi:
"Sağlıkta çok ciddi tasarruflar yapacağız. Sağlık sektörü çalışmasını aşağı yukarı bitirdik sayılır.
Mahalli idareleri de kapsamlı değerlendirmeye aldık. Enerji sektörünü çalışıyoruz. Gelir İdaresinin yeniden yapılandırılması, vergi denetim sistemi, denetim standartları... Bunların hepsi peyderpey masaya yatırılacak. Bu konularda bir yol planı, bir tedbirler seti ortaya konulacak ve bunlar uygulanacak."
Şimşek, bu çerçevede, belediyelerin, mizan hesaplarını artık 3 ayda bir değil, aylık olarak Maliye Bakanlığına göndereceğini kaydetti.
VARLIK BARIŞINDA SÜRE UZAYABİLİR
Başvuruları 30 Eylül'de sona erecek varlık barışına da değinen Maliye Bakanı, yurt içi ve yurt dışında varlığı olanları varlık barışından yararlanmaya da çağırdı.
Şimşek, Bakanlar Kuruluna süreyi 3 ay uzatma imkanı tanındığını anımsatarak, "Uzatılma ihtimali var." dedi.
YURT DIŞINDAKİ HESAPLAR
Uluslararası alanda bilgi değişimiyle ilgili politikalarda çok önemli değişiklikler olduğunu, daha önce bilgi verme konusunda isteksiz davranan bazı ülkelerin, bilgi değişim anlaşmalarıyla bilgi vermeye başladıklarını anlatan Şimşek, "Çember daralıyor. Varlık barışı bir fırsat." uyarısıyla şunları söyledi:
"Mali şeffaflık anlamında uluslararası işbirliğine yanaşmayan ülkelere karşı ciddi müeyyideler gündemde. Bana kalırsa banka gizliliği çağı geride kaldı. Şimdi tabii ki biz de bu ülkeler nezdinde çeşitli girişimlerde bulunacağız. Buna ilişkin hazırlıklarımızı yapıyoruz. Biz de girişimde bulunacağız.
Vatandaşı korkutma niyetim yok ama bu varlık barışı çok önemli bir fırsattır. Biz bunları bulursak ne yapacağız? Vergisini alacağız, gecikme faizini alacağız, kaçakçılık cezası söz konusu olacak. 3 boyutlu bir riskle karşı karşıyalar. Buraya getirirlerse yüzde 2 ile kurtulacaklar. Öncelikle bilgi istenecek ülkeler İsviçre ve Avusturya. Diğer bazı ülkelerde de yeni gelişmeler olmasını bekliyoruz.
VERGİ KAÇIRAN HAPİSTEN KAÇAMAYACAK
Şimşek, geçtiğimiz günlerde açıklanan vergi borçluları listesiyle ilgili olarak da, "Gönüllü uyum olursa harika olur. Fakat vergiye uyum için caydırıcı müeyyideler lazım" açıklamasında bulundu.
Vergi kaçakçılığı suçu işleyenlerin daha önce ufak bir para cezasıyla kurtulduklarını belirten Şimşek, şöyle devam etti:
"Bunlar 1 yıl hapis cezası alıyor, ama bu paraya çevriliyordu. Ben gelir gelmez para cezasına çevrilme hükmünü kaldırdık. Ama ertelenebiliyor. Şimdi Adalet Bakanlığımızla bir noktaya varırsak, belki vergi cezalarında ertelemeyi de kaldırırız. Biz hiçbir vatandaşımızın vergi suçundan hapse girmesini istemiyoruz ama kamu düzenine karşı bir suç işleniyorsa onun da sonuçlarına vatandaşın katlanması lazım."(SANSÜRSÜZ.COM