Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2057
EURO
37,4931
IMKB
8.964,000
ALTIN
2.886,810
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YARGITAY'DAN SÜRPRİZ YASAK
YARGITAY DAN SÜRPRİZ YASAK
 
YARGITAY Başsavcılığı'nın "DTP'ye kapatma" iddianamesinde sürpriz yasak çıktı. Tedbir istemine göre, dava açılırsa, bitene kadar DTP'li yönetici, vekil ve belediye başkanları seçime giremeyecek.
 
23.11.2007 - 12:26
Sürpriz yasak istemi

Söz Yüce Mahkeme'nin

PARTİ değiştirmeden, istifaya DTP'nin planlarını alt üst edecek istem kabul edilirse, bölücü kadro, ilk yerel seçimde at koşturamayacak. Anayasa Mahkemesi talebi, kapatma davasından önce karara bağlayacak.

Önce tedbir, sonra kapatma

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan seçimlere katılacak DTP’li yöneticilere tedbir istemi... DTP’nin planlarını bozacak olan istek kabul edilirse partili tüm yöneticilerin yerel seçimlere katılmasının önüne geçilecek. Söz konusu tedbir istemi kapatılma davasından önce karara bağlanacak.

“Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı” olduğu gerekçesiyle hakkında kapatma davası açılan DTP’nin tüm yöneticileri, yerel seçimlere girmeyebilir.

HEP, DEP ve HADEP’in, kapatılması sürecinde olduğu gibi DTP’nin kurulduğu gün kapatılma tehlikesine karşı Özgür Toplum Partisi (ÖTP) kuruldu. DTP’ye yönelik kapatma davası açıldığında partinin tüm yöneticileri ve milletvekilleri, DEHAP için açılan kapatma davası sürecinde olduğu gibi ÖTP’ye geçip, DTP’yi fesh edecekler. Ancak Başsavcılık, DTP’nin bu adımını daha önceden görerek, iddianamede bir tedbir isteminde bulundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinin sonuç ve istem bölümünde yer alan 4’üncü maddede şöyle deniliyor:

“Dava tarihinde parti bünyesinde üye, yönetici, belediye başkanı ve milletvekili olarak görev alanların bir başka siyasi parti listesinden veya bağımsız olarak dava süresince seçimlere katılamayacağına...”

Seçilme yasağı

Başsavcılığın bu tedbir talebi Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilirse DTP’ye üye, yönetici, belediye başkanı ve milletvekili olarak görev alanlar seçime girmeyecek.

Anayasa Mahkemesi heyeti partinin kapatılması isteminden önce Başsavcılığın tedbir taleplerini karara bağlayacak. Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda kendisinin yetkisinin bulunup bulunmadığını belirleyecek. Mahkeme kendisini bu konuda yetkili bulması durumunda kapatmadan önce seçim yasağı talebini değerlendirecek. Başsavcılığın isteminin kabul edilmesi durumunda da DTP’liler dava süresince yapılacak hiçbir seçime katılamayacak.

Hem yerel, hem genel seçimler

Yasak getirilmesi durumunda DTP’li yöneticiler, partiden ayrılarak başka bir isimdeki partiye geçmeleri halinde de sonuç alamayacaklar. Çünkü Başsavcılık DTP’lilerin başka bir partinin listesinden seçime girmelerini istemiyor. Bu çerçevede talep kabul edilirse, DTP’nin herhangi bir yöneticisi veya üyesi 2009’da yapılması planlanan yerel seçimlere giremeyecekler. Bu noktada 22 Temmuz’da yapılan seçimlerde DTP’lilerin seçime bağımsız olarak girmeleri akıllara geliyor. Ancak başsavcılığın isteminde bu da hesaplanarak, DTP yöneticilerinin herhangi bir partiye bağlı olmadan bağımsız olarak bile seçime girmelerinin önüne geçilmeleri isteniyor. DEHAP için 2003 yılında kapatma davası açıldı.


Şehit ailelerinin sorularına cevap veremedi

TÜRKİYE-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, TBMM’de, Şehit Aileleri Federasyonu ve Terör Mağdurları Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hamit Köse ve beraberindeki heyet ile görüştü. Köse, görüşmede yaptığı konuşmada, “Eğer derneğimize gelseydiniz, şehit verdiğimiz yüzlerce gencin, evladımızın, duvarlarımızda bulunan resimlerini görecek ve bir şehit evinde neler hissedildiğini yaşayacaktınız” diye konuştu.

“Gene de, terör başladıktan 20 sene ve 30 bin insanı şehit verdikten sonra sizinle görüşmekten memnunuz” diyen Köse, “Sık sık gittiğiniz Diyarbakır’da, görüştüğünüz malum kişiler dışında, bizimle görüşmüş olmanız da bir kazançtır” ifadesini kullandı.

Terörist vekiliniz var mı?

Lagendijk’e, “Vatan görevi için askere yolladığı evladınızı, bayrağa sarılı tabutuyla karşılamanın ne demek olduğunu bilir misiniz?” diye soran Köse, “Hangi ülkede teröristlere, insanları öldürme ve özgürlüğü yok etme hakkı tanınmaktadır?” dedi. İsrail’in 2 askeri kaçırıldı diye Lübnan’ı, ABD’nin ise ikiz kuleleri bombalandı diye El Kaide Terör örgütü için Afganistan ve Irak’ı işgal ettiğini ve kimsenin sesinin çıkmadığını kaydetti.

Köse, Lagendijk’e, “Sizin ülkenizde suçu ve suçluyu öven bir parti var mı? Binlerce insanı öldürdüğü için ömür boyu hapse mahkum olan bir katili lider kabul eden bir parti var mı? Terörizm’den mahkum olan bir milletvekiliniz var mı?” diye sordu.

Joost Lagendijk de heyet üyelerine “AB’nin terörizme karşı yaklaşımı değişti. 10 yıl önce daha az bilgi sahibiydik ve saçmalıyorduk. Ama son yıllarda Madrid’de, Londra’da meydana gelen olaylar terörle ilgili algımızı değiştirdi. PKK saldırılarına sempati duyan kimse yok”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERİŞİLEMEYEN YSK'YA ÖDÜL VERİLDİ

DTP'YE KAPATILMA YOLU AÇILDI

İŞTE PKK'YA KARŞI KURULAN ÖKK
»  VALİ AVUÇ, FACEBOOK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU YAPTI
»  PAMUKOĞLU PAŞA: TERÖRÜ NİYE BİTİRMİYORLAR
»  ERDOĞAN VE BÜYÜKANIT NE KONUŞTULAR?
»  BAYKAL, GÜVERCİN Mİ, ŞAHİN Mİ?
»  SANAL TAKİP BUGÜN BAŞLADI
»  YAZICIOĞLU: KARAYILANI ALMAYIN DİYEN KİM?
»  ERDOĞAN VE BÜYÜKANIT NE KONUŞTU?
»  TSK HASTA ASKERE SİGARAYI KESTİ
»  EMİNE ERDOĞAN, NEJAT UYGUR'U NEDEN GÖREMEDİ?
»  KARDEŞİ DAĞDA ÖLDÜRÜLEN VEKİL
»  POLİSTEN PARK'TA ÖLDÜREN TEKME
»  GAY BAŞKAN MUHABBETİ
»  DTP'Lİ DEMİRTAŞ'A BULGARİSTAN'DA VİZE ENGELİ
»  ERDOĞAN'DAN ALMAN BAKANA GÖÇ YASASI UYARISI
»  BEŞİR ATALAY :"BAYIK VE KARAYILAN'DAN HABERİMİZ YOK"
»  MOTORİN'E BİR ZAM DAHA
»  DÜN, 'PKK TERÖR ÖRGÜTÜ'DEDİ, BUGÜN ÇARK ETTİ!
»  İSTANBUL BELEDİYESİ'NDEN BÜLENT ECEVİT'E RET!
»  ''PKK TERÖRÜ BUGÜN İTİBARİYLE BİTTİ''
»  DTP'Lİ ÜÇ VEKİLİN FEZLEKESİ MECLİS'TE
»  LAGENDİJK'TEN DTP'YE PKK UYARISI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.