Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2248
EURO
37,5185
IMKB
9.132,000
ALTIN
2.878,380
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YAYIN YASAĞI VAR AMA ALDIRAN KİMSE YOK!
YAYIN YASAĞI VAR AMA ALDIRAN KİMSE YOK!
 
Ergenekoncularla ilgili yayın yasağı konulmuştu yasak, iki gündür yayımlanan haber ve yorumlarla tam anlamıyla komediye dönüştü.Yasağıda yasaklayanı da takan yok.
 
25.1.2008 - 16:45
ÜMRANİYE’DE geçen yıl ele geçirilen bombalarla ilgili soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan çok sayıda kişinin sorgulamaları devam ediyor. Konuyla ilgili haber ve yorumlara yayın yasağı getirilmişti. Ancak yasak, iki gündür yayımlanan haber ve yorumlarla tam anlamıyla komediye dönüştü. Ortaya atılan iddialar, soruşturma tutanağı olduğu öne sürülen bazı belgeler, konuşma kayıtları, eleştiriler çarşaf çarşaf bazı basın ve yayın kuruluşlarınca gündeme taşındı. Yorumla verilen haberlerle gözaltındaki “zanlı”lardan kimi terör örgütüne üyelikle suçlandı, kimi de tetikçilikle... Yasağa aykırı yayınlar konusunda yargı ise şimdilik sessiz. Yargıçların, haber ve yorumları dikkatle izledikleri belirtiliyor.

Başlatılan soruşturmayı yürüten İstanbul C. Savcısı Zekeriya Öz, bazı basın yayın organlarında soruşturmanın içeriğine ilişkin bilgi ve ifadelerin yayınlanması üzerine, yayın yasağı konulması talebiyle nöbetçi mahkemeye başvurmuştu. Talebi değerlendiren 9. Ağır Ceza Mahkemesi de yayın yasağı kararı almıştı.

Yasak da dinlemediler

Ancak konulan yasak, uygulamaktan çok sadece haberlerin bir unsuru olarak kaldı. Pekçok gazete ve televizyon soruşturmaya ilişkin bilgi ve ifadeleri, kendi yorumlarını da katarak yasağı deldi. Gözaltına alınan isimlerin ‘zanlı’ olduğu değerlendirmeye dahi alınmazken, kişilik haklarına yönelik saldırılar da dikkat çekti. Üstelik “vatanseverlik” kavramı da “çete” ifadesiyle yan yana kullanılarak, milli duyguları yoğun insanlar hedef seçildi. Daha önce de Eryaman’da benzer bir oluşumdan söz edilmiş, hatta Başbakan Erdoğan’ın evinin krokisinin de bulunduğu öne sürülerek çeteleşme iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak daha sonra yürütülen soruşturmalarla pekçok kişi suçsuz olduğu anlaşılarak serbest bırakıldı. Kendisine “büyük” diyen birçok gazete, gözaltıyla ilgili haber ve yorumları da geçerek, bilgi, belge, telefon kayıtları ve bunlarla ilgili yönlendirme yazılarını kaleme aldı.

Bu manşetler yasağa girmiyor mu?

Yasak delen haberleri yargının da mercek altına aldığı öğrenildi. İşte bilgi vermenin dışına çıkarak, kişileri ve kurumları hedef alan, kamuoyunu yönlendirme amacı taşıyan, vatanseverlere saldırı unsurlarını da içeren o haberlerden bazıları:

Milliyet Gazetesi, gözaltındaki isimleri Ergenekon adını verdiği çetenin içinde gösterirken, aralarında Yazar Orhan Pamuk’un da olduğu bazı isimlere suikast düzenleyecekleri iddiasını ortaya attı. Bu eylem için grubun, 2 milyon YTL ve Glock marka silah aradığını öne sürdü. Haberde Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile bazı emekli askerlerin adı da verilirken, iddialar telefon kayıtlarına bağlandı. Gelişmeler, ‘Bir Tetikçi Bir Glock’ manşetiyle verildi.

Hürriyet, “Suikast İçin 2 Milyon YTL” manşetiyle yasağa rağmen soruşturma bilgilerini gündeme taşırken, telefon konuşmalarına dikkati çekti. Hürriyet’in haberine göre, Orhan Pamuk suikastı için 2 milyon YTL arayan örgüt suikast silahı olarak Glock’u seçmiş.

Sabah Gazetesi, “Hedef Darbeydi” başlığıyla sürmanşetten yasak konulan soruşturma haberlerini sürdürdü. Sabah’a göre, savcı, Ergenekon oluşumu için ‘terör örgütü’ derken, gözaltındakilerin 2009’da darbeye hazırlandıkları iddiasını dosyaya koydu.

Yeni Şafak Gazetesi, “Kaos ve Darbe Planları Yattı” sürmanşetini kullanırken, gözaltında bulunanlarca oluşturulduğu iddia edilen grup ‘terör örgütü’ olarak nitelendirildi. Haberde, bazı isimler hakkında suikast düzenleneceği iddiasına yer verilirken, Veli Küçük’ün de oluşumun lideri olarak tanıtılması dikkat çekti.

Benzer iddia ve yorumlar Zaman Gazetesi’nin manşetinde “Ergenekon’un Hedefi Kaos”; Posta’nın manşetinde “Tetikçiye 2 Trilyon”; Taraf’ta “Aranan Savcı Bulundu” başlıklarıyla yer aldı. Ayrıca diğer birçok gazete de birinci sayfalarında çeşitli iddialara yer verdi.

Savcının, soruşturmanın selameti, kamuoyunun yanlış yönlendirilmemesi ve henüz “zanlı” olan isimlerin haklarını da korumak için çıkarttığı yayın yasağı kararı böylece dün de bir kez daha delinmiş oldu. Gözler ise bu yayınlara karşı yargının vereceği kararda. Tercüman, yargının aldığı kararlara, devlet kurumlarına, henüz suçu kesinleşmemiş kişilerin haklarına saygılı yayın politikasını bundan sonra da sürdürecek.

  • Sorgusu biten 5 kişi serbest bırakıldı

    ÜMRANİYE’DE bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ve patlayıcılara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 5’i dün serbest kaldı. Gözaltındaki 35 kişiden 5’inin sorguları dün tamamlandı. Sorguları tamamlanan beş kişiden C.Y., Adliye’ye bile sevk edilmeye gerek görülmeden Emniyet Müdürlüğü tarafından salıverildi.

    Savcılığa çıkarılan 4 kişi, Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulandı. Üç kişiyi sorgu sonunda serbest bırakan Savcı, Satılmış B’yi tutuklanma talebiyle nöbetçi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk etti.

    Mahkeme, Satılmış B’nin serbest bırakılmasına karar verdi.

    Satılmış B’nin de serbest bırakılmasıyla dün sorgusu biten 5 kişi arasında tutuklanan olmadı.


  • Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
      Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


    Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
     

    Bu haber henüz yorumlanmamış...

      Bu kategorideki diğer haberler


    SÜREYYA'YI BİTİRDİLER..!

    KANADOĞLU'DAN "KAPATILMA" UYARISI

    CHP'YE GÖRE TÜRBAN YASAĞI NİYE KALKMAZ?
    »  "TÜRBANDA ÜNİVERSİTE İŞİ BİTSİN SIRA KAMUYA GELECEK""
    »  ANKARA'DA CANLI BOMBA ŞÜPHELİSİNE GÖZALTI
    »  MHP'NİN TÜRBAN TİMİ
    »  "MHP, AKP'YE YEDEKLENECEK"
    »  TÜRBAN AİHM'DEN GEÇMEZ. ÇÜNKÜ.!
    »  TÜRBANA KARŞI DON EYLEMCİLERİ!
    »  MALİYE BİR TUŞLA 20 MİLYAR YTL'Yİ UÇURDU
    »  AVRUPA'NIN EN BÜYÜK AKVARYUMU ANKARA'DA AÇILIYOR!
    »  "ÖCALAN SÜREKLİ TALİMAT YAĞDIRIYOR"
    »  YALÇIN KÜÇÜK: "İÇ SAVAŞ BAŞLADI"
    »  BATININ AHLAKSIZLIĞINI ALDIYSAK NİYE AB'YE GİRİYORUZ?
    »  ERGENEKON'A DANIŞTAY SÜRPRİZİ
    »  PAMUK'UN 4 YILDIR UYUYAN TETİKÇİSİ
    »  VELİ KÜÇÜK'E DOKUNMAYA ASKERDEN YEŞİL IŞIK
    »  ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ
    »  İSTANBUL BELEDİYESİ'NİN VAR DEDİĞİ HAYALET BARAJLARI
    »  HASAN CEMAL NEDEN ENDİŞELİ?
    »  İRTEMÇELİK'İN YERİNE ACET GELİYOR
    »  ''EN KIYMETLİ PASAPORT'A SAHİP OLACAĞIZ''
    »  İNTERNET ÜZERİNDEN MÜZİK SATIŞINDA PATLAMA
    »  ÇOCUĞUNU ISIRARAK ÖLDÜREN CANAVAR BABA
     
      ÇOK OKUNANLAR
      YAZARLAR

     
    EMİN VAROL
     
    GAZETEC? ACI S?YLER !

     
    Ercan Deva
     
    Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

     
    MURAT ŞAHİN
     
    Matematik Ucuzlugu

     
    Cahit Saraçoğlu
     
    100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
      ÇOK YORUMLANANLAR
      ANKET
    Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
    Evet
    Hayır
    İlgilenmiyorum
     Sonuçları göster   
     
     
    RSS

    Add to Google
    Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.