Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5622
EURO
34,9852
IMKB
9.717,000
ALTIN
2.450,370
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Yabancı Basından Naci Ağbal Yorumu
Yabancı Basından Naci Ağbal Yorumu
 
İngiliz Financial Times gazetesi, Naci Ağbal'ın görevden alınmasını "şok adım" başlığıyla dünyaya duyurdu, yatırımcılar arasında yeni doğan umutların sarsılacağını yazdı.
 
20.3.2021 - 09:59

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın gece saatlerinde Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alınması uluslararası basında da yankı buldu.

İngiliz Financial Times gazetesi kararı “şok adım” olarak duyururken, Ağbal'ın TL'yi kurtarmak için göreve geldiği kasım ayından bu yana politika faizini toplamda 875 baz puan artırdığı ve Türkiye'yi geleneksel para politikalarına döndürme sözü vererek yatırımcıların takdirini kazandığı hatırlatıldı.

‘SADECE 4 AY KALABİLDİ’
Ağbal'ın normal görev süresinin dört yıl olduğu ancak sadece dört ay görevde kalabildiğine dikkat çeken FT, bankanın iki gün önce enflasyonu dizginlemek için 200 baz puanlık faiz artışına gittiğini, bu rakamın piyasa beklentilerinin iki katı olduğunu anımsattı.

Ağbal'dan önce görev alan başkanın faizleri, çift haneli enflasyona rağmen düşük tuttuğunu ve yatırımcıların Türk varlıklarından çıkarak TL'yi rekor düşük seviyeye düşürdüğünü belirten FT, Ağbal'ın attığı faiz artışı adımlarının TL'yi güçlendirdiğini ancak şubat ortasından sonra ABD tahvil faizlerindeki artışın etkisiyle TL'de tekrar değer kaybı yaşanmaya başladığına işaret etti.

‘YENİ DOĞAN UMUTLAR SARSILACAK’
Ağbal'ın yerine atanan Şahap Kavcıoğlu'nun eski AKP milletvekili ve İslamcı gazete Yeni Şafak'ın köşe yazarı olduğunu aktaran FT, “Gece yarısı yapılan atamanın yatırımcıların yeni doğan umutlarını sarsması muhtemel” dedi.


Kavcıoğlu'nun 2019 sonrasındaki dördüncü başkan olduğunu ve Kavcıoğlu'ndan önceki üç başkanın dört yıllık görev süreleri dolmadan kovulduğunu hatırlatan FT, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir faizlerin düşük kalmasını istediğini ve faizin sebep enflasyonun netice olduğu yönünde alışılmamış bir teoriyi savunduğunu ifade etti.

BLOOMBERG: YENİ BAŞKAN ERDOĞAN GİBİ DÜŞÜNÜYOR
ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, Erdoğan'ın düşük faiz savunucusu bir ismi TCMB Başkanı olarak atadığına işaret etti.


Beklentilerin üzerinde gelen faiz artışından iki gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Naci Ağbal'ı görevden aldığına dikkat çeken Bloomberg, Erdoğan'ın enflasyonun nedeni olarak yüksek faize işaret eden alışılmadık teorisini hatırlattı.

Yeni atanan başkan Şahap Kavcıoğlu'nun hükümet yanlısı gazete Yeni Şafak'ta köşe yazarı olduğunu hatırlatan Bloomberg, söz konusu gazetenin cuma günü manşetten son faiz kararını hedef alarak Ağbal'ın 83 milyon insana kulağını tıkadığını ve ekonomik büyümenin zararına ancak Londra merkezli sıcak para sahiplerinin yararına adım attığını yazdığını hatırlattı.

Bloomberg ayrıca, Kavcıoğlu'nun 9 Şubat tarihli yazısında, “Diğer ülkeler negatif faize sahipken Türkiye'de istikrarı yüksek faizde arayan köşe yazarları, bankacılar ve iş dünyası örgütlerini görmek üzücü” ifadelerini kullandığını ve Erdoğan gibi yüksek faizin enflasyona neden olacağı tezini savunduğunu aktardı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Merkez Bankası'ndan Faiz Sürprizi

FED Kararı Sonrası Altında Hareketlilik

İşte Reform Paketi'nin Detayları
»  İşte 4 Kişilik Ailenin Beslenme Masrafı
»  Otomobi Satışına 60 Ay Vade Düzenlemesi
»  Kuyumcuları Ayaklandıran İddia
»  Konut Satışlarında Keskin Düşüş
»  Tarım Ürünlerinde Enflasyon Düşmüyor
»  Bitcoin'in Başdöndürücü Yükselişi
»  6 Ay Ödemesiz 100 Bin TL Kredi Müjdesi
»  Cari Açık Beklentiyi Aştı
»  Dolarda Düşüş Hızlandı
»  Bitcoin’de Düşüş Trendi Başladı mı?
»  Gözler Ekonomik Reform Paketinde
»  Hakan Atila istifa Etti
»  TÜİK İşsizlik Rakamlarını Açıklandı
»  Fitch'ten Dikkat Çeken Dğerlendirme
»  Varlık Fonu'na Yeni Genel Müdür
»  Türkiye'nin Risk Primi Zirve Yaptı
»  Doların Gözü ABD Tahvillerinde
»  Hakan Atila İstifa mı Etti?
»  İş Dünyasından İ'şsizlik' Uyarısı
»  Memur ve Emekli Zammı 2 Ayda Eridi
»  Ziraat Bankası'ndan Büyük Kampanya!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.