Alican Uludağ/CUMHURİYET- FETÖ soruşturmaları kapsamında ByLock sunucusuna bağlandığı tespit edilen 111 bin 634 kişiden bugüne kadar 76 bin 354 kullanıcıya operasyon düzenlendi.
Operasyon yapılmayı bekleyen ByLock kullanıcısı sayısı 35 bin 280. Özellikle emniyetin, geriye kalan bu sayı üzerinde titiz çalışma yürüttüğü ‘ortak Wi-Fi’ ve ‘IP çakışması’ olanları ayırmaya başladığı ve ikinci bir ‘Mor Beyin’ mağduriyetine yol açmak istemediği öğrenildi.
FETÖ/PDY terör örgütü ile mücadelede en önemli delillerin başında kabul edilen ByLock ile ilgili çarpıcı veriler ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan sunumuna yansıyan bilgilere göre, FETÖ’ye 15 Temmuz’dan bu yana 62 bin 730 operasyonda 217 bin 971 kişi gözaltına alındı. Bu kapsamda FETÖ’nün devletteki yapılanmalarına yönelik 19 bin 636, mahrem imamlara yönelik 12 bin 863, ardışık arama yöntemini kullananlara 433, gaybubet evlerine ise 59 operasyon yapıldı. Sınav usulsüzlükleriyle ilgili ise bugüne kadar 12 sınava yönelik 18 bin kopyacı tespit edildi ve haklarında işlem yapıldı. 33 sınavla ilgili araştırmaların da devam ettiği bildirildi.
ByLock kapsamında FETÖ’ye 29 bin 739 operasyon gerçekleştirildi. Bugüne kadar 76 bin 354 ByLock kullanıcısına işlem yapıldı. MİT’in Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği ilk ByLock Teknik Raporu’nda 215 bin ByLock kullancısı olduğu ifade edilmişti. Bu kullanıcılara ait 17 milyon 169 bin 632 adet mesaj içeriğinin tamamının kriptolu olarak veri tabanında saklandığı ifade edilen raporda, gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde bunlardan 15 milyon 520 bin 552 adedinin çözümlendiği kaydedilmişti. Bu kapsamda 3 milyon 158 bin 388 de e-posta tespit edildi.
35 bin kişi bekletiliyor
MİT, emniyet ve BTK’nin daha sonra yaptığı çalışmalar sonucunda kullanıcı sayısı 123 bin 114 olarak belirlendi. 11 bin 480 kullanıcının ‘Mor Beyin’ mağduru olduğunun tespit edilmesi üzerine ise sayı 111 bin 634’e düştü. Operasyon yapılanların düşülmesinin ardından savcılığın önünde 35 bin 280 ByLock kullanıcısı var.
Ancak emniyet ve savcılığın, bu aşamadan sonra titiz davrandığı öğrenildi. Emniyet KOM Daire Başkanlığı’nın ortak ‘Wi-Fi’ ve ‘IP çakışması’ olanları ayırmaya başladığı, ikinci bir ‘Mor Beyin’ vakasının yaşanmasının istenmediği bildirildi. Ortak ‘Wi-Fi’ sorunu; ByLock kullanıcılarının mobil iletişim araçlarıyla ortak kullanım ağı Wi-Fi’ye bağlanmaları nedeniyle o hattın kayıtlı gözüktüğü kişinin şüpheli konumuna düşmesiyle yaşanıyor. “IP numarası çakışması”na ise GSM operatörlerinin, aynı IP numarasını birden çok kullanıcıya tahsis etmesi yol açtı. Bu nedenle o kişi de ByLock kullanıcısı olarak görülüyor. Özellikle AVEA kullananların bu tür mağduriyetler yaşadığı ifade ediliyor. 35 bin kişi içinde kalan isimlere yönelik operasyonların önümüzdeki dönemde süreceği belirtildi. Emniyetin yaptığı çalışmalarda, kullanıcıları gruplandırdığı, özellikle devlette görev alanların öncelikle temizlenmeye çalışıldığı ifade edildi. Geçen hafta Sincan Cezaevi’nde veri girişi sisteminde çalışan bir memurun, bu kapsamda ByLock nedeniyle gözaltına alındığı öğrenildi. Devlet yapılanması içinde çalışanların ardından, operasyonların sıradan ByLock kullanıcılarına yöneleceği bildirildi.