Son dakika: Yunanistan'a kaçan sekiz darbecinin tamamının iadesi reddedildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye oldukları ve 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynadıkları gerekçesiyle Türkiye'ye iadeleri istenen askerler, Yunan polisi eşliğinde birbirlerine kelepçeli olarak mahkemeye getirildi.
Yüksek mahkeme hakimleri, FETÖ mensubu askerleri gruplar halinde salona çağırarak haklarındaki kararları yüzlerine okudu.
Mahkeme, darbe girişiminin ardından TSK'ya ait helikopterle Yunanistan'a kaçan askerler için Türkiye'nin iade talebinin reddedildiğini bildirdi.
Duruşma için Atina Yüksek Mahkemesi'ne getirilen darbeci subayların kelepçesiz olması dikkat çekti.
Yunanistan'In iade etmeyi reddettiği askerlerin isimleri şöyle:
Binbaşı Ahmet Güzel, Binbaşı Gencay Böyük, Yüzbaşı Abdullah Yetik, Yüzbaşı Uğur Uçan, Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, Yüzbaşı Feridun Çoban, Başçavuş Bilal Kurugül ve Başçavuş Mesut Fırat.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan ve iltica talebinde bulunan sekiz darbeci asker, bugün bir kez daha hakim karşısına çıkarılmıştı. Darbeci askerler hakkındaki nihai kararın 23 Ocak’ta açıklanması bekleniyordu. Ancak bir hakimin kaza geçirmesi, diğer iki hakimin de kesin görüş bildirmemeleri nedeniyle duruşma bugüne ertelenmişti.
TÜRKİYE'DEN GIYABİ TUTUKLAMA KARARI
Bu arada 8 askerin iade edilmeyeceğine yönelik bugün çıkan karardan salonda Türk adli makamları harekete geçti.
İstanbul Cumhuriyeti Başsavcılığı Yunanistan adli makamlarına ulaştırılmak için Adalet Bakanlığı'na yeniden yazı yazdı.
Yazıda 8 şüpheli hakkına "cebir ve şiddet kullanarak Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" , "cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "gece yağma" suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.
Tutuklama kararının ardından ayrıca 8 darbeci askerin, yeniden Yunanistan’dan iadeleri istendi. Ayrıca, şüphelilerin kırmızı bültenle aranması için Adalet Bakanlığı aracılığıyla İnterpole yazı yazılmasına da karar verildi.
"SİYASİ KARAR ALINABİLİR"
Yunanistan'daki darbeci askerlerin dosyasını takip eden İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat Zeki Arıtürk, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Bu karar, hukuken nihai bir karardır. Ancak siyasi olarak nihai değildir. Son sözü Yunan Adalet Bakanlığı söyleyecek. İsterse Adalet Bakanlığı, bu askerleri iade edebilir" dedi.
Arıtürk, “Hain FETÖ’cülerin iadesi için henüz bitmiş bir şey yoktur… Yunanistan, siyasi ve hukuki olarak ikili oynamakta ve bizlere verdiği sözü tutmamaktadır. Yunanistan’ın iade etme kararı vermesi gerekirken, hainler için verilen ret kararı taraf olduğumuz ‘Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ne göre yanlış bir karardır. Hukuki olarak adaletin yer almadığı bir süreç yaşandığı aşikardır” açıklamasında bulundu.
Arıtürk, “Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras konu ile ilgili ‘Hemen iade edeceğiz’ yönündeki açıklamalarına rağmen verdiği sözü tutmamıştır. Yunanistan Başbakanı’nın sözünde durup durmayacağını beklemekteyiz” dedi.
DAVA SÜRECİ
Darbe girişimi sonrası askeri bir helikopter ile Dedeağaç'a kaçan sekiz darbecinin Türkiye'ye iadesiyle ilgili kısa bir süre önce Atina'daki temyiz mahkemesinde görülen üç ayrı duruşmanın ardından, üç asker için Türkiye'nin iade talebi kabul edilmiş, beş askere yönelik iade talepleri ise reddedilmişti.
Yunan temyiz mahkemeleri başsavcısı Antonis Liogas, iade talebi reddedilen darbecilerle ilgili Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunurken, mahkemenin Türkiye'ye iadeleri yönünde karar verdiği üç darbeci asker de temyiz başvurusunda bulunmuştu.