Ankara Üniversitesi ve TÜSİAV işbirliği ile hazırlanan “İş Dünyasının Geleceği Yaratıcılık, İnovasyon, Marka ve Patent” başlıklı panel, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Konferans Salonu’nda yapıldı.
TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak Türkiye’nin daha fazla uluslararası marka üreterek rekabet gücünü arttırması gerektiğinin altını çizerken Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, amaçlarının inovasyon, marka, patent konusunda bilinç yaratmak olduğunu, 2016 yılında çıkarılan Sınai Mülkiyet Kanunu’nun bu alanda daha önce yapılan tüm atılımları taçlandırdığını belirtti.
Patent, inovasyon, yapay zekâ, endüstri 4.0, bulut teknolojisi, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti ve akıllı şehirler gibi çok sayıda kavramın hayatımıza girdiğini ifade eden İbiş, “Bu teknolojilere uyum sağlamaya çalışıyoruz. Biz de bu değişime uyum sağlayarak geleceğimizi ona uygun bir biçimde tasarlamaya çalışıyoruz. Böyle olunca da ağır bir uluslararası rekabet meydana geliyor. Bu anlamda da marka ve patent kavramları çok önemlidir. Patentler ve tasarımlar markalara dönüştükçe dünyada rekabet gücümüz artacaktır. Bizlerin de bunu teşvik etmemiz gerekiyor” dedi.
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise 2002 yılında Türkiye’nin bir yılda yaptığı patent başvurusunun 414 iken, 2018 yılında 17 kat artarak 7347’ye çıktığını, başvuruların niteliğinin de artarak patent tescil sayısının 38 kat arttığını belirtti. Asan, “Bu artışa ilişkin önemli göstergelerden biri de uluslararası patent başvurularıdır. Türkiye 2002 yılında 85 olan yıllık uluslararası patent başvuru sayısını, 2017 yılında bin 233’e çıkarmıştır. 12 katlık bir artış yaşanmıştır. Bu dönemde Türkiye, marka başvurularında birinci sırada yer almış, tasarım başvurularında ise, ikinci sırada yer almıştır. Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu’nda, Türkiye ulusal patent başvurularında dünyada 13’üncü sıradadır. Hedefimiz, bir sonraki raporda ilk 10 sırada yer almaktır” diye konuştu.
Yerli 5G, 2020’de
Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt ise 15 bin işyerinin bulunduğu Ostim’de üniversite-sanayi işbirliği konusunda önemli mesafeler alındığını belirtti. Ostim’de yürütülen kümelenme çalışmalarında atılan mayanın tuttuğunu, çok başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Kurt, haberleşme teknolojileri sektöründeki gelişmelere değindi.
Kümelenme çalışmalarının yerli ve milli 5G’nin geliştirilmesine katkı sağladığını anlatan Kurt, “Şu anda haberleşme sektöründe yerlilik oranı, yüzde 60’a çıktı. Mart ayında yerli ve milli radyolink çıkacak. 2020 yılının sonlarına doğru ise yüzde 100 yerli 5G’nin testlerine başlayacağız” dedi. Kurt, BTK ve TÜBİTAK’ın bu alanda çalışan firmalara önemli destek ve teşvikler sağladığını da vurguladı.