Sismik Dedektör isimli firma İstanbul'da Emlak Konut'a ait bir arazide 1. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından gömüldüğü iddia edilen 2 milyar dolar değerindeki altını bulabilmek için "resistivite" ismini verdikleri gelişmiş bir dedektör imal etti. Firmanın satış müdürü Ersin Dönmez, "Yıllardır dedektör imalatı yapıyorduk. Televizyonda seyrettiğimiz bir haber bizim dikkatimizi çekti. Zeytinburnu'nda bulunduğu iddia edilen Alman altınlarını için arama yapılacağını bu haberden öğrendik. Ar-ge aşamasında olan risistivite isimli cihazın yapımına hız verdik ve kısa sürede tamamladık. Cihaz zeminden gelen verileri grafiğe dönüştürüyor. Cihaz bir kaç aşamadan sonra size net olarak yerin altında ne olduğu konusunda kesin bilgiler veriyor. Arama yapılacak alanlara çok sayıda çubuk dikiyoruz. Bu çubuklara bağlı olan kablolardan belli aralıklara yerin altına çok güçlü sinyaller gönderiyoruz. Elde edilen veriler özel tasarladığımız bir program sayesinde 3 boyutlu bir grafik olarak önümüze geliyor.
Bu grafikler sayesinde yerin 100 metre altında ne olduğunu çok net olarak görebiliyoruz. Biz bu cihaz sayesinden eğer Zeytinburnu'nda altın varsa onu çok kısa bir sürede bulacağımız söylüyoruz. Yetkililerin bize destek olmasını bekliyoruz" dedi.
Dönmez, cihazın su, petrol, maden aramalarında da rahatlıkla kullanılabileceğini belirterek, "Cihaz 4 el çantasından oluşuyor. Taşıması ve kullanılması çok kolay.
Türkiye'de ve Avrupa'da örneği yok. ABD'de de bu kadar gelişmişi yok. Cihazı biz imal ediyoruz ve satış fiyatı 15 bin YTL. Cihazın daha az gelişmişini ABD'den getirmeye kalktığınızda ödeyeceğiniz rakam 80 bin avro" şeklinde konuştu.
Türkiye'de yılda yaklaşık 25 bin civarında dedektör satıldığını belirten Erdal Dönmez, bu rakamın ancak yüzde 25'inin yerli firmalar tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Dönmez, "Türkiye'deki dedektör imalatı yapan 4 firma var. Genelde cihazları hazine aramak isteyen, bu işi hobi olarak yapan vatandaşlarımız alıyor. Belediyeler de rögar kapağı, su vanası gibi yer altı aramalar için cihazları alıyor. Bir yılda 25 bin dedektör satışının yüzde 75'i yurt dışından, ağırlıklı olarak da ABD'den geliyor.
Bu cihazların kullanımı çok zor ve İngilizce. Alan vatandaşlar binlerce avro verip cihazı kullanamıyorlar bile. Oysaki yerli imalat olan cihazların menüleri Türkçe" dedi.
Dedektör alacak vatandaşların aldığı cihazı iyi araştırmasını isteyen Erdal Dönmez, kendi geliştirdikleri cihazları Ürdün, Suriye, Bulgaristan, Azerbaycan, Kuveyt, İran ve Japonya'ya sattıklarını sözlerine ekledi.