Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Zeytinyağı Kalitesi Neden Bozuldu?
Zeytinyağı Kalitesi Neden Bozuldu?
 
2016-2017 Yılı zeytin ve zeytinyağı sezonu sancılı geçeceğe benziyor. Bir yandan geçen sezonda TARİŞ'in verdiği hatalı yüksek fiyat politakası nedeniyle üreticinin elinde kalan stok zeytinyağı diğer yandan bu sezonda zeytin meyvesinde kuarklıktan oluşan hastalık ve zararlıların verdiği kurtlu meyve paniği.
 
17.11.2016 - 00:47


    Geçtiğimiz 2015-2016 hasat döneminde zeytin meyvesinde ürünün az olması nedeniyle yağlığa ayrılan meyvelerin azlığından kaynaklanan yüksek fiyatlama ve kaliteli üretim butik zeytinyağına olan ilginin artmasını fırsat bilen konvansiyonel üretim yapan firmaların iştahını kabartan pastadan pay kapma yarışı ile fiyatlarda büyük bir artış yaşandı.

    Çiftçi/Üretici ve konvansiyonel ürün satan firmalar butik üretim yapan firmaların fiyatlandırmasını görünce ellerindeki ürünlerinde aynı özelliklerde olduğu hatasına kapılarak fiyatlarını yüksek tuttular. Fakat butik firmaların sağlık ve kaliteden ödün vermeyen yaklaşımları ve artık kaliteyi ve sağlığı arayan tüketici ile buluşunca pazar payları hızlı bir artışa girmiştir. Konvansiyonel üretimlerini butik üretimlerle bir tutarak ellerindeki ürünün daha da artacağını düşünen büyük bir kesim üretici ,yıl ortasına geldiğinde fiyat yüksekliğinden dolayı market firmalarının TUNUS'tan yağ ithal etmesi ile  ortada kalmışlardır. Geçen yıldan ellerinde büyük miktarda yağ kalan üreticilerin saklama koşulları da uygun olmadığından elde kalan yağlar sıcak ve oksijen etkisiyle bozulmuş ve kusurlu hale gelmiştir.

Geçen yılın / sezonun kusurlu yağlarından oluşan tahminen 70 000 tonlar civarında elimizde nur topu gibi stok yağımız bulunmakta iken  2016-2017 hasat yılının meyvelerde oluşan kurtlanma nedeniyle sofralık zeytinlerinde yağa verilecek olması ile 160 000 ton civarında kaliteden uzak yüksek asitli yeni yağlarımız olacaktır. İki sezonun toplam yağ miktarı 230 000 tonlar seviyesinde olması, kalitenin olmaması, zeytin meyvelerindeki kurtlarda artış yaşanması sofralık yeşil zeytin sektörüne de darbe vurmuştur. Bu yıl sofralık yeşil zeytinde fiyat yükselmeleri yaşanması aşikardır. Bir çok yeşil zeytin işleyen firma alımlarını durdurmuş toplanan zeytinlerin tamamı yağlık olarak değerlendirilmiştir ve değerlendirilmeye de devam edilmektedir.

 

    Çiçeklenme döneminde alınmayan önlemler , zeytinliklerin takibinin yapılmaması zeytin güvesi popülasyonu artışının görülememesi , üzerine sıcaklık artışları ve iklimsel kuraklıkla birleşince hasarsız zeytin meyvesi bulmak neredeyse olanaksızlaşmış duruma gelmiştir.

    Bu kalite sorunlarının yaşanmasından üretici olduğu kadar İl/ilçe tarım müdürlükleri, araştırma istasyonları da sorumludur. Hastalık popülasyonunu öngörememek bu işle uğraşan ziraat mühendislerinin işlerini nasıl yapamadıklarını göstermektedir. Ülke ekonomisi çok büyük zarar görmüştür ve görmeye de devam edecektir.

    Zeytinyağı fiyatlarına gelince ; şu anda bölgesel olarak değişen 8,30 lira ile 12,00 lira arasında konvansiyonel üründe fiyatlama vardır. Kurtlu ve kurumuş meyvelerden dolayı 1 ve 3 asit değerinde yemeklik ve rafinajlık zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. Dizem yağ üretenler neredeyse zil takıp oynayacak duruma gelmişlerdir. Bir çok yerde bu yıl üretilen yeni yağlar eski düşük asitli yağlar ile karıştırılarak / paçallanarak piyasaya sunulmaktdır. Tağşişli yağlar her seneden daha fazla artarak satışta kalmaya devam etmektedir, denetimler yetersiz cezalar caydırıcı olmamaktadır. Yüzsüz firmalar yüzsüzlüklerine devam etmekte, açıklanamayan/açıklanmak istemeyen firmalarda bu düzende haksız kazanç sağlamaktan fayda sağlar duruma gelmişlerdir.

    Tunus'tan yağ ithal edip ambalajına koyup market raflarında ithal yağ ibaresi koymadan satan firmalar, üreticisini koruyamayan kooperatifler, çatı kurumun büyük sektör firmalarının oyuncağı haline gelip onlara çalışması, tağşişe göz yumularak haksız kazanca ortak olunarak  , tağşiş yapan firmaları üye kabul edip ,onları kollaması ile  durumun düzelmesi olanak dahilinde görülmemektedir.

KAYNAK: http://hangizeytinyagi.com/haberoku.asp?id=175



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Diyabet kanser riskini arttırıyor!

Sakinleştiren ve Mutluluk Veren 5 Koku!

Ehliyet Yenilemede Son Gün Ne Zaman?
»  Gökyüzünde Süper Ay Heyecanı
»  İnternette Şantaja Direnen Kadınlar!
»  Acı Biber Zararlı mı?
»  Aldatılmak İstemeyenler Dikkat!
»  Çocuk Gelin Doğurdu, Öldü
»  "Simit Sigaradan Daha Tehlikeli"!
»  "En İyi Aşı Ev Yoğurdu"
»  Hayvanlar İntihar Eder mi?
»  Klavyeler Yakında Tarih Olacak!
»  Ehliyet Sınavlarına Yeni Standart!
»  İphon 7 Alacakları Üzecek Haber
»  Türkiye'de Yaşam Beklentisi 10 Yıl Arttı
»  Uçakta Nereye Oturmalı?
»  Kızılay-Batıkent Şöhret Hattı
»  Rirm Bozukluğu Deyip Geçmeyin!
»  6 liralık Kuponla 1.3 Milyon Kazandı!
»  Kaya Tuzu Masalına Kanmayın
»  Whatsapp'ta Yenilik
»  Doğal Yollarla Gevşemenin 7 Yolu!
»  2017'de Tatiller Üzecek!
»  Aynı Anda Kaç Nokta Görebiliyorsunuz?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.