Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÇOK KRİTİK 5 GÜN
ÇOK KRİTİK 5 GÜN
 
İlk randevu yarın Ankara’da Dışişleri Bakanı Rice’la... İkinci Cumartesi İstanbul’da: Rice, Babacan, Zebari... En önemli randevu ise Pazartesi Bush ve Erdoğan arasında
 
1.11.2007 - 10:05

Türkiye’nin Irak’taki PKK varlığına karşı “hangi adımı atacağı” önümüzdeki kritik beş gün içinde şekillenecek. Sınırötesi operasyonun yapılıp yapılmayacağını, yapılırsa bunun “tek başına mı, yoksa ABD ile ortaklaşa mı” gerçekleşeceğini, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, Türk yetkililerin beş gün boyunca yapacakları temaslar belirleyecek.

Henüz Gül ve Erdoğan, Rice’a randevu vermedi

Krİtİk süreçte ilk randevu, Ankara’da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la gerçekleşecek. Başkent’e bu akşam geceyarısı gelmesi beklenen Rice’ın şu ana kadar kesinleşen tek randevusu Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la. ABD Yetkilileri, Rice’ın Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’la görüşmesini sağlamaya çalışıyorlar. Ancak henüz ne Gül, ne de Erdoğan, Amerikalı Bakan’a “kesin randevu vermiş” değil.

İstanbul’da PKK’ya üçlü koalisyon tartışılacak

SInIrötesİ operasyonun kaderini belirleyecek ikinci kritik Randevu 3 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşecek. Irak’a Komşu Ülkeler Genişletilmiş Konferansı çerçevesinde, Ali Babacan, Amerikalı ve Iraklı Dışişleri Bakanları, Rice ve Hoşyar Zebari ile biraraya gelecek. Üçlü görüşmede, Irak’taki PKK varlığına karış “üçlü ortak operasyon” olasılığı masaya yatırılacak. Bu görüşme, Bağdat hükümetinin de PKK’ya karşı izlenecek politikada “aktif rol oynayabilmesi için” son şans niteliğinde.

Erdoğan, Washington’a dört ayrı liste ile gidiyor

En son ve en kritik randevu ise 5 Kasım’da Washington’da yaşanacak. Başbakan Erdoğan, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Bush ile biraraya gelecek. Erdoğan, Beyaz Saray’a çantasında 4 ayrı liste ile gidecek. Yetkililer, Erdoğan’ın ABD Başkanı’na “Irak’ta bulunan ve Türkiye’ye iadesi istenen PKK’lıları”, “Irak’taki PKK kamplarını”, “PKK’nın Irak’taki siyasi yapılanması ve Kürt grupların buna desteğini” ve “PKK’nın Batı’daki yapılanması ve finans kaynaklarını” içeren listeler sunacağını kaydediyorlar.

Org. Saygun, Bush’un önüne haritalar koyacak

Beyaz Saray’daki buluşmada ilk kez Genelkurmay İkinci Başkanı da Erdoğan’ın heyetinde yer alacak. Orgeneral Ergin Saygun dışında, heyette gerçekleşmesi halinde, Irak’a sınırötesi operasyonun “askeri planlarını hazırlayacak çekirdek kadro” içinde bulunan Genelkurmay Plan Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Kenan Koçak da yer alacak. Erdoğan’ın yanında kabineden “savaş ve barış” konularındaki en etkili iki bakan, Dışişleri ve Savunma Bakanları da olacak. Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyaretine iki generalle birlikte katılması, Ankara diplomatik kulislerinde “Beyaz Saray’da haritalar açılacak” yorumlarına neden oldu. Erdoğan’ın, ABD Başkanı’na Irak’taki PKK üslerini, kamplarını, eğitim alanlarını haritalar üzerinde göstererek, buna karşı “Amerika ile birlikte operasyon” imkanı arayacağı belirtiliyor. Ancak görüşmede Bush’un buna yanaşmaması halinde ise, Erdoğan’ın “o zaman Türkiye, tek taraflı olarak meşru müdafaa hakkını kullanacaktır” diyerek, TSK’nın tek başına Kuzey Irak’a operasyonu için düğmeye basacağı kaydediliyor.

Rice, kar yağsın diye dua ediyor 
 
Uzmanlar, Condoleezza Rice’ın Türkiye’ye yapacağı ziyareti ve sonuçlarını değerlendirdi. İşte görüşler

REUTERS’IN ANALİZİ...

UluslararasI Reuters haber ajansı ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaret ve bunun PKK ile mücadeleye olan etkilerini önemli uzmanlarla değerlendirdi. İşte değerlendirmeleri:

* ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris: Şapkadan tavşan çıkarabilmek ve böylece biraz da olsa gelişme kaydedildiğini öne sürmek için neler yapabileceğini hayal bile edemiyorum.

* Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanı Sam Brannen: Irak’taki çok uluslu gücün Irak’ın kuzeyini ve 25. Piyade Tümeni’ni kontrol eden Amerikalı komutanı Tümgeneral Benjamin Mixon’ın, PKK’ya karşı askeri olarak “hiçbir şey yapılmayacağı” açıklaması Türkler’e hemen ulaştı. Rice Türkiye ziyaretinde amacına ulaşma konusunda gerçekten zorlanacak.

* Hudson Enstitüsü Avrasya Politikaları Uzmanı Zeyno Baran: Türkiye, ABD’nin daha fazlasını yapmaması nedeniyle hüsran yaşıyor. Değişecek bir şey görmüyorum. ABD’nin iki kız kardeşi (Irak ve Türkiye) var. Ankara, Washington’a “ikisi arasında seçim yapmak için” baskı yapıyor.

* Dışişleri Bakanlığı’nın eski yetkilisi Henri Barkey: Rice, iki taraf arasında arabulucu olmaya çok da niyetli değil. ABD’nin, PKK sorunu konusuna yaklaşımı yetersiz... Rice’ın bu konudaki en büyük şansı soğuk hava olacaktır. Bu yüzden kar yağması için dua etmesi gerek...
 

 





Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRBAN GERGİNLİĞİ UÇAKLARI'DA AYIRDI

TALAT PAŞA KOMİTESİ KIBRIS'TAN UYARACAK

HERKES ASKER YAPILDI
»  KUZEY IRAK'LI 63 AŞİRET TÜRKİYE'YE BAĞLANMAK İSTİYOR
»  HAMİLİ KART'LA 1 MİLYON RİCASI
»  TATİLE ÇIKACAK FATMA BABACAN'IN KIZI MI?
»  KÖLN'DE TÜRK LOKALİNE PKK SALDIRISI
»  ATATÜRK FOTOĞRAFLARI AÇIK ARTTIRMADA
»  BAKANH ÇİÇEK: " TEK HEDEF VAR ODA PKK"
»  HABUR'DA KAPATILMAMA SEVİNCİ
»  FENER, FORTİS'TE YEDEKLERİYE
»  ARINÇ'TAN YENİ VEKİLLERE DERS
»  BENZİN VE MOTORİNE ZAM
»  İNÖNÜ İÇİN MECLİS'TE DEVLET TÖRENİ DÜZENLENECEK
»  SEFERBERLİK KADROLARI EN ÜST DÜZEYDE TUTULACAK
»  MECLİS PLAN BÜTÇE KOMİSYONUNDA ALEVİ TARTIŞMASI
»  GAZPROM VE AVRASYA GAZ ANLAŞTI
»  OLAY KADIN'DAN RİCE'NİN GELİŞİNE İLGİNÇ BENZETME
»  OLAY KADIN'DAN RİCE'NİN GELİŞİNE İLGİNÇ BENZETME
»  ERDAL İNÖNÜ, 5 KASIM'DA TOPRAĞA VERİLECEK
»  "ÖCALAN KÜRTLERİN LİDERİDİR"İ ZANA EKLETMİŞ
»  ERDOĞAN'IN GEZİSİ'NE SÜRPRİZ KATILIM
»  KADINA YÖNELİK ŞİDDET İÇİN BELGESEL
»  BAYKAL'DAN ERDAL İNÖNÜ AÇIKLAMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.