Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1517
EURO
38,0279
IMKB
9.922,000
ALTIN
2.885,380
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Çalışan Emekli İçin Formul Arayışı
Çalışan Emekli İçin Formul Arayışı
 
2025-2027 yıllarını kapsayan yeni Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan emeklilerle ilgili düzenlemeler netleşmeye başladı. Ekonomi yönetimi sosyal güvenlik sisteminde dengeyi sağlamak için birçok seçeneği masaya yatırdı. Alternatif öneriler masada ancak tartışılan öneriler arasında çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası alınması formülü öne çıktı.
 
24.9.2024 - 08:16

Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan sosyal güvenlik sistemi için atılacak adımlar netleşmeye başladı.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2025-2027 yıllarını kapsayan OVP, ekonomideki üç yıllık yol haritasını çizerken, sosyal güvenlik sistemi ile emeklilik düzenlemelerini de ortaya koymuştu. Programda 2025 yılının ikinci çeyreği için alınacak önlemler “Sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzenlemeler hayata geçirilerek sistemin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir” cümlesiyle anlatılmıştı. Bu çerçevede tartışılan düzenlemeler de netleşmeye başladı.

Çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası alınması formülü öne çıktı
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, ekonomi bürokrasisi sosyal güvenlik sisteminde dengeyi sağlamak için birçok seçeneği masaya yatırdı. Tartışılan öneriler arasında çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası alınması formülü öne çıktı. Yetkililer, alternatiflerin tartışıldığını belirtirken, belli bir yaşa kadar emekli olup çalışanlardan genel sağlık sigortası primi alınabileceğini belirtti.

Yüzde 12.5’lik prim kesintisi
Halen emeklilik dönemine kadar çalışanlardan toplam yüzde 12.5 genel sağlık sigortası primi kesiliyor. Bu primin yüzde 7.5’u işveren payı olurken, yüzde 5’i ise çalışan payı oluyor. Emekli olduktan sonra emekli maaşını da alarak, çalışmaya devam edenlerde ise sistem değişiyor. Böyle bir durumda çalışanlardan sadece sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Ayrıca bir genel sağlık sigortası primi ödenmesi söz konusu olmuyor.

Bu kapsamda tartışılan modelde ise emekli maaşı alarak çalışmaya devam edenlerden, belli bir yaşa kadar genel sağlık sigortası alınması öngörülüyor.

Yaş sınırı olacak mı?
Yaş sınırı için şu anda bir netlik bulunmazken, 55-60 yaş gibi bir kriterin getirilebileceği belirtiliyor. Genel sağlık sigortası primlerinin çalışanın aldığı hangi maaştan kesileceği, alınması öngörülen primlerde işçi-işveren dengesi olup olmayacağı konularında ise çalışmaların sürdüğü ifade ediliyor.

Yetkililer, “Sosyal güvenlik sisteminde dengelerin oturması ve çalışma hayatında oluşan yeni yapı için bir takım kararlar alınması gerekiyor. Seçenekler içinde bu da yer alıyor. Böylece sosyal güvenlikte sürdürülebilir bir denge kurulması, çalışma hayatında da herkes için adil bir sistem oluşturulmasını hedefliyoruz. Masadaki seçenekler benimsenirse, sonrasında yasal düzenleme süreci söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.

‘İkinci emeklilik’ dönemi: Kıdem tazminatını tehlikeye mi atıyor?
Bir süredir gündemde olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) de OVP’de yer almıştı. Böylece şu anda zorunlu olmayan ve 45 yaş altı çalışanlara uygulanan BES’teki Otomatik Katılım Sistemi ikinci emeklilik olarak uygulanacak. Bu uygulamayla çalışanların, işverenlerin de katılımıyla hem SGK’dan emekli olacağı hem de ikinci bir emeklilik imkânına kavuşacağı belirtiliyor. Ancak bazı uzmanlar ise bunun kıdem tazminatını tehlikeye atabileceğine dikkat çekiyor. Mevut sistemde çalışanlar her ay brüt ücretlerinin yüzde 3’ünü BES’e (Bireysel Emeklilik Sistemi) aktarıyor. Devlet bunun yüzde 30’u kadar katkı yapıyor ve birikimler değişik fonlarda artıyor. Bu sisteme işveren katkısı da gelecek. 10 yıl, 56 yaş olarak şu anda uygulanan şartlar yerine gelince birikim sahibine toplu para ya da emekli maaşı ödenecek.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Suç Makinası Kadın Polis Şehit Etti!

21 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!

Bankalardan Yeni Müşteri Kapma Yarışı
»  Uçaklarda Telsiz ve Çağrı Cihazına Yasak
»  Kışlık Kıyafetler Cep Yakıyor!
»  Tokat'da Telefon Şarjı Faciası
»  Damadına Ateş Etti,Kızını Öldürdü
»  İnstagram'a Yaş Sınırı Geliyor!
»  Zam Eleştirilerine Damacanalı Savunmama
»  Meteoroloji'den Sağanak Yağış Uyarısı
»  Aidat Fiyatları Kiralarla Yarışıyor
»  İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem
»  19 İlde Ankara Merkezli Fetö Operasyonu
»  Miras ve Tapu İşemlerinde Yeni Düzenleme
»  Eyüp Sabri Tuncer'in Kolonyalarına Şokj
»  Sakarya'da Makarna Fabrikasında Patlama
»  Bu Gece Mevlit Kandili
»  Annesini Öldürüp 2 Gün Cesediyle Yaşadı
»  Tamer Karadağlı : Lale Devri Bitti
»  Şevket Yahnici'ye Yeni Görev
»  Dur İhtarına Uymayan Motosikletli Öldü
»  Türkiye Genelinde Narkotik Operasyonu
»  La Nina Kışı Geliyor
»  Okullar Açıldı, Yumurta Zamlandı!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.