Çanakkale’de dün çıkan orman yangına havadan ve karadan müdahale sürerken; Çanakkale Valiliği, 6 yerleşim alanının daha tahliye edileceğini duyurdu.
Valilikten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
*İlimiz merkez Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen yangın rüzgarın da etkisi ile büyüme eğilimi göstermiştir.
Aşağı Okçular köyü, Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlısı Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü tedbir amaçlı boşaltılacak olup, vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdunda misafir edilecektir.
Play Video
Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir.
İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: 37 VATANDAŞIN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale’deki orman yangınına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.
Bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Türk Kızılay, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve özel idarelerden 3 bin 84 personel, 8 uçak, 30 helikopter, 240 arazöz, 81 su tankeri, 375 diğer araç ve iş makinesi sevk edildiğini kaydeden Yerlikaya, merkeze bağlı Kayadere, Fevzi Çakmak (Damyeri Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular (Salavat Mahallesi, Andıktaşı Mahallesi), Sarıcaeli, Elmacık (Değirmendere Mahallesi) ve Çiftlikdere köylerinden ve 18 Mart Üniversitesi kampüsünden 394 haneden 1428 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini açıkladı.
Yerlikaya, şu bilgileri verdi:
“Taşlıtarla ile Kızılcaören köyünün risk altında olduğu değerlendirilmekte ve takip edilmektedir. Orman yangınında 97 kişi dumandan etkilenmiş olup, 37 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Tahliye edilen Yağcılar köyünde 4 ev, Ulupınar köyünde 5 ev hasar görmüştür. Sarıcaeli köyü yaşlı bakımevinden 54 vatandaşımız tahliye edilmiş olup toplamda 74 vatandaşımız Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan kara yolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı çift taraflı deniz ulaşımına kapanmıştır. Afet psiko-sosyal destek grubu 11 personel ile görev yapmaktadır.”
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çanakkale’deki yangın söndürme çalışmalarına 8 söndürme uçağının katıldığı, bu uçaklardan bir tanesinin çok yüksek tonajda su taşıyabilen, Rusya’dan kiralanan uçaklardan olduğu, 4’ü gece görüş özelliğine sahip 26 söndürme helikopteri, 639 arazöz ve iş makinasının yanı sıra 2 bin 700’e yakın personelle çalışmalara devam edildiği aktarıldı.
Herhangi can ve mal kaybı yaşanmaması adına, yangının tehdit ettiği yerleşim birimlerinde olası en kötü senaryoya karşı her türlü tedbirin alındığı ifade edilen açıklamada, bu amaçla 9 köyün tahliye edildiği, 337 hanenin bulunduğu bu köylerde 1251 vatandaşın yaşadığı belirtildi.
Bu köylerden Ulupınar köyünde 5, Yağcılar köyünde de 4 evin hasar gördüğü kaydedilen açıklamada, şu bilgiler yer aldı:
“Köylerden ilk etapta kronik hastalığı olan yaşlı olan vatandaşlarımız tedbiren ki bunların sayısı yaklaşık 83 kişi bu vatandaşlarımız hastanelere sevk edildi. Bunlardan sadece 8'i müşahede altında, o da yine kronik hastalığı olan ve belli bir yaş üzerinde olan vatandaşlarımız, herhangi bir hayati tehlikesi olan bir vatandaşımız yok.
85 küçükbaş, 3 büyükbaş olmak üzere toplam 88 hayvan zayiatı bulunmaktadır. Ayrıca 10 ahır hasar almıştır. Halihazırda hava araçları yoğun bir şekilde şu anda su alma faaliyetlerine devam ettiği için Çanakkale Boğazı çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale-Çan kara yolu tedbiren kapatılmıştır. 1500 hektarlık bir alanda geniş bir alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediliyor. Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı bu 1500 hektarın etrafı hemen hemen çevrilmiş vaziyette. Bugün akşamüstü daha genel bir resim ortaya çıkar.”
BAKAN YUMAKLI: MÜDAHALEMİZ ARALIKSIZ DEVAM EDECEK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan, Eceabat ilçesinde bugün başlayan orman yangınına, ilişkin paylaşım yaptı.
Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde, bugün başlayan orman yangının kontrol altına alındığını belirten Yumaklı, açıklamasında şunları kaydetti:
“Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Çanakkale’nin Merkez ilçesinde dün başlayan yangını kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan müdahalemiz gece boyunca da aralıksız devam edecek”
JANDARMADAN TAHLİYE ANONSU
Valiliğin bugün 6 yerleşim yerinin daha tahliye edileceğini duyurmasının ardından jandarma ekipleri bölgede tahliye anonsu yapmaya başladı.
Ekipler, tahliyesine karar verilen köyler arasında yer alan Aşağıokçular köyünde megafonlarla tahliye anonsu yaptı.
Anonslarda, “Sayın vatandaşlar can ve mal güvenliğiniz için hazırlıklarımızı yapıp, köyden çıkalım. Aracı olmayan vatandaşlar için köy meydanında araç sağlanacaktır” denildi. Köylülerden büyük bir bölümünün yapılan anonsların ardından güvenli bölgeye gitmek üzere harekete geçtiği görüldü. Tahliye edilen köy sakinlerinin KYK yurduna yerleştirileceği bildirildi.
ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma ve Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağı Açılış Töreni’ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantıyla katıldı.
Erdoğan, sözlerine, dünden bu yana yangınla mücadele eden Çanakkaleli ve Bursalı vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın koordinasyonunda 8 uçak, 26 helikopter, 296 arazöz ve iş makinesinin yanı sıra 1328 personelle yangına müdahale edildiğini belirten Erdoğan, “800’ü ormanlık olmak üzere toplam 1500 hektar alanın etkilendiği yangının can kaybına yol açmaması için gerekli tüm tedbirler alındı. Hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgar işimizi zorlaştırsa da yangının yayılması durduruldu. İnşallah kısa sürede de kontrol altına alacağız.” diye konuştu.
Türkiye’deki yangınların yüzde 90’ından fazlasının insan kaynaklı sebeplerle çıktığını aktaran Erdoğan, ihmalkarlık veya özensizliğin, çok büyük felaketlerin yaşanmasına neden olduğunu söyledi.
Erdoğan, “Buradan tüm vatandaşlarımı hava sıcaklıklarının 40 ila 50 dereceler arasında seyrettiği bu yaz günlerinde daha dikkatli olmaya çağırıyorum. Türkiye’nin başına gelen her sıkıntılı durumu ellerini ovuşturarak izleyenleri, size, milletimizin vicdanına havale ediyorum.” ifadelerini kullandı.
TAHLİYELER SÜRÜYOR
Alevlerin yaklaştığı Aşağıokçular köyü sakinleri uyarıların ardından büyük ve küçükbaşlarını güvenli bölgelere taşıdı, bazıları ise depolarına, kovalara su doldurup beklemeye başladı.
Önlem olarak ev ve ahırların etrafını toprak barikat ile çevirenler gözünü dumandan ayırmazken, sert esen rüzgarla ise zaman zaman etkili olan duman da köydeki yaşamı olumsuz etkiliyor.
“KÖYÜMÜZDE KALIP ELİMİZDEN GELEN MÜCADELEYİ VERECEĞİZ”
Aşağıokçular köyü sakinlerinden Sefa Özdemir, ateşin köye yaklaşmasıyla tedirgin olduklarını belirterek, “Kendimizce önlem aldık. Evin etrafında toprak setlerle barikat oluşturduk. Olası durumda müdahale için de tankerlerle su getirdik. Elimizden gelen önlemleri aldık ve gidecek yerimiz olmadığı ve tüm hayatımız burası olduğu için burada beklemeye devam edeceğiz” dedi.
Mehmet Özdemir ise yangın nedeniyle büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi. Köyü terk etmeyeceğini belirten Özdemir, “Burada hayvanlarımız var, onlar da canlı. Hayvanlarımızı nereye götüreceğiz. Köyümüzde kalıp elimizden gelen elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz” diye gözyaşı döktü.
Köy sakinlerinden İsmail Duman ise sahibi olduğu hayvanları yangın bölgesinden uzağa taşıdığını belirtti. Dumandan etkilenen hayvanlarını güvenli alana taşıdığını ifade eden Hatice Akar ise yangının kontrol altına alınmasıyla yeniden köye döneceğini dile getirdi.
İNEK ÖLDÜ, SAHİBİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Çanakkaledeki orman yangını sebebiyle birçok hayvan telef olurken, yangının çıkış noktası olan Damyeri kevkisinde de yangından kaçamayan bir inek dumandan etkilenerek öldü İneğin sahibi Ali Tezuysal gözyaşlarına hakim olamadı.
Tezuysal, “Koruda hayvanların yanındaydım. Bir arkadaş arayıp köyün yandığını söyledi. Ben de traktörümle hemen köye döndüm. Buradaki alan bir hayli geniş olduğundan hayvanların kendilerini kurtaracağını düşündüm. Ama bir tanesi kendini kurtaramamış. Akşamüstü arkadaş arayıp söyledi. Zaten ben anlamıştım. En sevdiğim hayvandı. Yavrusu vardı. İster istemez duygusal bir bağ kuruyorsunuz. Acıyorum. Diğer hayvanlar da yangından sonra korkudan bulundukları yerden aşağıya inmiyorlar” dedi.
BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİ, KUZEY- GÜNEY TEK YÖN OLARAK AÇILACAK
Çanakkale’de çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürerken, Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat 22.00’den itibaren kuzey- güney tek yön olarak açılmasının planlandığı bildirildi.
KAYNAK/SÖZCÜ