Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2634
EURO
37,6113
IMKB
9.138,000
ALTIN
2.914,050
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÇİN'DEKİ DEPREM'DE 900 ÖĞRENCİ TOPRAK ALTINDA
ÇİN DEKİ DEPREM DE 900 ÖĞRENCİ TOPRAK ALTINDA
 
Çin'deki depremde yaklaşık 900 öğrenci toprak altında kaldı.
 
12.5.2008 - 14:05

     Yeni Çin Haber Ajansı, ülkenin güneybatısındaki Sichuan'da meydana gelen, Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğündeki depremde 900 kadar öğrencinin toprak altında kaldığını bildirdi.Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, Çin'in doğusundaki Sichuan eyaletinde Richter ölçeğine göre 7.8 büyüklüğünde deprem olduğunu bildirdi. Şiddetli deprem Şanghay ve Pekin kentlerinin yanı sıra, Tayvan'da da hissedildi.
Depremin merkezinin Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu'nun 92 kilometre kuzeybatısında, yerin 29 kilometre altında olduğu bildirildi.
Eyalette çok sayıda kişinin panik içerisinde olduğu ve insanların evlerine giremediği belirtildi.
ÖLÜ SAYISI 107'YE YÜKSELDİ
Çin'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 107'ye çıktı.Resmi Yeni Çin Haber Ajansı, ölü sayısının 107'ye yükseldiğini duyurdu. Daha önce 4 çocuk öldüğü, 100 kadar da yaralının bulunduğu açıklanmıştı.
900 ÖĞRENCİ TOPRAK ALTINDA
Çin'deki depremde yaklaşık 900 öğrenci toprak altında kaldı.Yeni Çin Haber Ajansı, ülkenin güneybatısındaki Sichuan'da meydana gelen, Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğündeki depremde 900 kadar öğrencinin toprak altında kaldığını bildirdi.
BÜYÜK KENTLERDEKİ BİNALARDAN BİNLERCE KİŞİ TAHLİYE EDİLİYOR
Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde meydana gelen ve bölge ülkelerinde de hissedilen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından, ülkenin büyük kentlerindeki yüksek binalardan binlerce kişi tahliye edildi.

Şanghay'daki ticaret merkezinde bulunan ülkenin en yüksek binası Jinmao Kulesi'nin de güvenlik nedeniyle boşaltıldığı belirtildi.Amerikan Ulusal Jeofizik Enstitüsü'nün ilk olarak 7,8 büyüklüğünde olduğunu duyurduğu depremin eyaletin başkenti Çengdu'ya 92 kilometre mesafede ve yerin 10 kilometre derininde olduğu bildirildi.Deprem nedeniyle başkent Pekin'deki binalardan binlerce kişinin tahliye edildiği kaydediliyor.

Görgü tanıkları, sarsıntının yaklaşık 2-3 dakika sürdüğünü, büyük depremin ardından hala küçük artçı sarsıntılar hissettiklerini aktardı.Yer sarsıntısı, Pekin, Şanghay gibi büyük kentlerin yanı sıra Tayland'ın başkenti Bangkok'ta da hissedildi. İlk belirlemelere göre, 4 çocuk öldü, 100 kadar da yaralı var.

İKİ OKUL ÇÖKTÜ, 4 ÇOCUK ÖLDÜ


Çin'in güneybatısındaki şiddetli depremin, ülkenin güneybatısındaki Chongqing kentinde iki ilkokulun çökmesine neden olduğu, 4 çocuğun öldüğü bildirildi.

Yeni Çin haber ajansı, 100'den fazla çocuğun da yaralandığı bilgisini verirken, Sichuan eyaletine komşu Yunnan eyaletinde de bazı binaların yıkıldığı bildirildi.

Sichuan Eyaletinin başkenti Çengdu'daki uluslararası havalimanının deprem nedeniyle geçici olarak kapatıldığı, kurtarma ve yardım çalışmalarına yardım amacıyla bölgeye asker sevk edildiği duyuruldu. Devlet Başkanı Hu Cintao'nun da, orduya yardım tedariki için talimat verdiği, Başbakan Wen Ciabao'nun, sarsıntıdan etkilenen 10 milyon nüfuslu Çengdu'ya hareket ettiği belirtildi.

Depremin ardından 6,0 ve 5,4 büyüklüklerinde artçı sarsıntıların olduğu, birçok binayla kentteki hastanenin boşaltıldığı, kentte elektrik kesintisi olduğu ve cep telefonlarının çalışmadığı belirtiliyor.


DEPREM MERKEZİNE YAKIN BÖLGEDE ÇOK SAYIDA BİNA ÇÖKTÜ

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne yakın bölgede onlarca evin çöktüğü bildirildi.

Çin'in resmi haber ajansı, Dujiangyan kentinde çok sayıda evin çöktüğünü, 5 olarak açıklanan ölü sayısının artmasından endişe edildiğini duyurdu. Bölgedeki telefon bağlantılarının kesik olduğu belirtiliyor.

Bu arada, depremin meydana geldiği Sichuan eyaletine komşu Santai'deki Sismoloji Bürosu sözcüsü Deng Changwen, depremin büyüklüğünün Richter ölçeğine göre 7,8 olduğunu belirtti. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi de (USGS) bazı ajansların 7,5 olarak duyurduğu depremin büyüklüğünün 7,8 olduğunu açıkladı.


KURTARMA ÇALIŞMALARINA ASKERLER DE KATILACAK

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin merkezi Çengdu'ya 92 kilometre uzaklıktaki Vençuan ilçesinde yerel saatle 14.28'de meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin yol açtığı kayıpla ilgili ilk haber Çongqing şehrinden geldi.

Şinhua haber ajansı, Çongqing'in Liangping ilçesinde iki ilkokulun yıkıldığını ve 4 öğrencinin öldüğünü, 100'den fazla öğrencinin yaralandığını duyurdu. İlçedeki bir başka ilkokulda ise ikisi ağır 10'dan fazla öğrenci yaralandı. Sichuan eyaletinin Mianyang şehrine bağlı Santay ilçesinde de su kulesinin çökmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Şinhua ajansına açıklama yapan bir yetkili, "Vençuan ilçesi yakınındaki Dujiangyan şehrinde çok sayıda evin yıkıldığını ve ölü sayısının artabileceğini" belirtti.

BAŞBAKAN BÖLGEYE GİTTİ

Devlet Başkanı Hu Cintao, ilgili birimlerden depremden etkilenenlere yardım için ellerinden gelen her şeyi yapmalarını isterken, Başbakan Ven Ciabao kurtarma çalışmalarını yönetmek üzere bölgeye gitti.Halk Kurtuluş Ordusu'ndan yapılan açıklamada, kurtarma çalışmalarına askerlerin de katılacağı kaydedildi.

UÇAK SEFERLERİ İPTAL

Bu arada Çin Doğu Hava Yolları (CEA), Sichuan eyaletinin merkezi Çengdu'ya yaptığı seferleri iptal ettiğini açıkladı.CEA tarafından yapılan açıklamada, bölgeye yardım malzemesi ve kurtarma personeli taşınması için takviye seferler düzenleneceğini ve bütün şubelerin yardım malzemesi ve personeli taşınmasına öncelik vereceği belirtildi.

Depremin ardından 10 milyon nüfuslu Çengdu'da 6,0 ve 5,4 büyüklüklerinde artçı sarsıntılar olduğu, birçok binayla kentteki hastanenin boşaltıldığı, kentte elektrik kesintisi olduğu ve cep telefonlarının çalışmadığı belirtiliyor.

Çin'in en büyük telekomünikasyon şirketleri China Mobile ve China Unicom'dan yapılan açıklamada, Sichuan ve Şaanşi eyaletlerindeki haberleşme sistemlerinin zarar görmüş olabileceği kaydedildi.Aba Tibet-Çiang Özerk İli'ndeki Vençuan'ın nüfusu 111 bin 800. Woolong Panda Üreme ve Koruma Merkezi bu bölgede bulunuyor.Vençuan'a komşu Maowen ilçesinde 1933 yılında meydana gelen 7.5
büyüklüğündeki depremde 9 binden fazla insan ölmüştü.

PEKİN'DEKİ DEPREM

Şinhua haber ajansı, Pekin'in Tongcou bölgesinde yerel saatle 14.35'te 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Bu sarsıntı üzerine yüksek binalarda bulunan binlerce kişi panik içinde sokaklara döküldü. Bu sarsıntı liman şehri Tianjin'de de hissedildi.Sichuan'daki deprem, ülkenin finans ve ticaret merkezi olan doğudaki Şanghay şehrinde de hissedildi. Bu şehirdeki ülkenin en yüksek binası Jinmao Kulesi de dahil gökdelenlerde bulunanlar tahliye edildi.

Görgü tanıkları, bölgede bulunan Üç Boğaz Barajı ve Lancou rafinerisinin zarar görmediğini bildirdi. Meteoroloji birimleri, bölgenin üç gün daha yağışlı olacağını açıkladı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DENKTAŞ, "ABD KIBRIS RUM KESİMİNİ TANIYIN DİYE DAYATIYOR"

SABA MELİKESİ BELKIS'IN SARAYI BULUNDU

HAİTİ AÇIKLARINDA YOLCU GEMİSİ BATTI: EN AZ 20 ÖLÜ
»  6 MİLYON KİŞİNİN KİŞİSEL BİLGİLERİ İNTERNET'E DÜŞTÜ
»  HIRSIZ AYI BAL ÇALMAKTAN HÜKÜM GİYDİ
»  ARI ÖLÜMLERİNİN ZANLISI BULUNDU!
»  ÇİÇEKLER BÖCEKLERE "EL SALLIYOR" MUŞ
»  İRAN ORDUSUYLA PKK ÇATIŞIYOR
»  "TÜRKİYE'Yİ AB'DE İSTEMİYORUZ"
»  KIZLAR ERKEKLER İÇİN EV BOMBALADI
»  ARACININ YAKITINI EVİNDE KENDİN YAP DÖNEMİ
»  KRALİÇE GARSONLARINI DA GETİRECEK
»  İSRAİL ŞİMDİLİK TAKİPTE
»  İNGİLTERE'DE ASKERLER,SEFİLLER'İ OYNUYOR
»  KUZEY KORE'NİN NÜKLEER SIRLARINI BAVULLARLA ALDILAR
»  İŞTE DÜNYA'NIN EN BÜYÜK KELEBEĞİ
»  ÖLÜLERİ GÖMMEYELİM ERİTELİM ÖNERİSİ!
»  KİLİSELER CAMİYE DÖNÜŞECEK
»  YAVRULARINA KENDİNİ YEDİREN ETOBUR ANNE
»  GÖKYÜZÜ'NÜN EN BÜYÜĞÜ O, ONDAN BÜYÜĞÜ YOK
»  RUSYA 80 ÜLKEYE SİLAH SATIYOR
»  OĞUL LADİN'DEN ŞOK SÖZLER
»  ABD, KENDİ ASKERLERİNİ YAKMIŞ!
»  VEKİL KÜRSÜDE KONUŞURKEN ÖLDÜ.
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.