Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3795
EURO
34,7136
IMKB
10.004,000
ALTIN
2.421,920
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Çıkrıkçılar'da Sorun Çok, Çözüm Yok!
Çıkrıkçılar da Sorun Çok, Çözüm Yok!
 
Tarihi Çıkrıkçılar Yokuşu’na adını veren çıkrıkçı ustalarının son tanıklarından TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın sorunlarına dikkat çekti: “Şu an en büyük sıkıntı trafik ve altyapı. Mekânlar dar, itfaiye giremiyor. Sigorta şirketleri, kârlılık esasıyla betonarme binalara sigorta yapmıyor.”
 
19.9.2016 - 18:43

Kentin tarihi ticaret ve alışveriş merkezi Ulus’taki Çıkrıkçılar Yokuşu, 40 yıldır adını aldığı çıkrıkçılardan yoksun yaşıyor. Ankara Kalesi’nin eteklerine kurulu Atpazarı, Samanpazarı, Koyunpazarı ile birlikte 500-600 yıllık geçmişe sahip Çıkrıkçılar Yokuşu’nun adı, ham haldeki yünleri, çıkrık adı verilen ahşap aletle ip haline getiren ustalardan geliyor. Varlıklarını yüzyıllar boyunca sürdürmeyi başaran Çıkrıkçılar Yokuşu’ndaki son çıkrıkçı ustaları, zamanla çırak bulmakta zorlandıkları ve ip fabrikaları karşısında daha fazla direnemedikleri için 1970’li yıllarda ortadan kayboldu. Çıkrık ustalarından bazıları geçimini sağlamak için aynı dükkânlarında yorgancılık yapmaya başlasa da Yokuş’ta artık çıkrık sesi duyulmuyor. Alışveriş sistemiyle Ankara’nın kimliğini oluşturan unsurlardan biri olan Çıkrıkçılar Yokuşu ile yokuşa adını veren çıkrıkçılar hakkında bilgi veren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şunları söyledi:

EN ESKİ TİCARET MERKEZİ

“Ankara’nın en eski ticaret merkezi. Düğün alışverişleri buradan yapılırdı. Burada önceleri Ankara’nın ünlü tiftik keçilerinden elde edilen ve dokumacılığın ham maddesi olan yün ve pamukları, mamul haline getiren çıkrıkçı ustaları vardı. Çıkrıkçılık buraya adını veren bir meslekti. Daha sonra modern fabrikalar kuruldu. Zaman kaybına, çırak bulmadaki zorluk da eklenince bu meslek, 40-50 yıl önce ortadan kayboldu. Dolayısıyla iş artık hazır giyime döndü. Son kalanlar da şimdilerde yorgancılık yapıyor. Zamanla bu tür kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere vergi muafiyeti sağladık. Bir kısmı kayboldu ama bazı meslek grupları yaşatılmaya çalışılıyor.

AKILLI ALIŞVERİŞİN ADRESİ

Çok güzel alışveriş sistemine sahip, şehre kimlik olmuş bir yer. AVM’lerin sayısının artmasıyla buraların popülaritesi bitti. Yeme-içme alışkanlıkları değişti. Mesela şimdi bir AVM’ye gidiyorsun ve yarım saat sonra sıkılıyorsun, hep aynı şeyler. Ama o çarşılara gittiğin zaman saatlerce ayrılamazsın. Akılı alışveriş o zaman yetişmiş. İnsanlar ihtiyaçlarına göre alışveriş yapıyordu. AVM kültürü, bireysel işletmeler olarak oralarda vardı. İnsanların anıları var. Gençlerin de buralarda öğrenecekleri var.”

ALTYAPI VE TRAFİK SORUNU

Alışveriş geleneğini günümüze kadar yaşatan ancak sayıları her geçen gün artan AVM’ler karşısında ciddi kan kaybeden Çıkrıkçılar Yokuşu’ndaki altyapı sorunları ile esnafın şikayetlerine de değinen Palandöken, şöyle devam etti:
“Çıkrıkçılar Yokuşu’na önceden direkt minibüs hatları vardı. Dolayısıyla alışveriş konsepti oluşmuştu. Şu an en büyük sıkıntısı trafik. Otopark olmayınca hiçbir şey olmuyor. Altyapı sorunu var ve mekânlar dar. Ankara’da 15 dakikada söndürülecek yangın, Çıkrıkçılar Yokuşu’nda saatlerce söndürülemiyor. Çünkü itfaiye giremiyor. Binaların sağlıksız oluşu da var tabii. Sigorta şirketleri, kârlılık esasıyla betonarme binalara sigorta yapmıyor. Esnafın böyle sıkıntıları var.”

BURADAKİ RUH FARKLI

46 yıldır Çıkrıkçılar Yokuşu’nda esnaflık yapan Erdoğan İper, “Çıkrıkçılar 1970’ten sonra kayboldu. Çocukken koşarak, yokuşu yarım saatte çıkamazdık kalabalıktan. Her yer çarşı, AVM olunca rağbet azaldı. Buradaki ruh farklı” diyor.

81 YAŞINDAKİ ALEM USTASI

Çıkrıkçılar Yokuşu esnafının, “En eskimiz” dediği 81 yaşındaki Alem Ustası İlhami Zeyrek, ilerleyen yaşına rağmen ustalığından bir şey kaybetmiş değil. Önceleri ev eşyaları yapıp satan Zeyrek, şimdilerde camilerin minarelerini süsleyen ay yıldızlı alemler yapıyor. SEDAT CENİKLİ)HÜRRİYET ANKARA



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İtfaiye Uyarıyor: İhmale gelmez

Başkent'te Pazartesi Trafiği Önlemleri

Mamak'tan Uzaya Yolculuk!
»  Şampiyon Sporcu ve Antrenörlere Ödül
»  Sincan'da temizlik Seferberliği
»  Halk Ekmek'den Cerablus'a Ekmek Fırını
»  Kazan'da Kaçan Kurbanlar İçin Özel Tim!
»  Otobüsler Bayramda Bedava!
»  Kurban Pazarına Huzur Denetimi
»  Çankaya'dan Uluslararası Proje
»  Mezarlıklar Bayrama Hazır
»  Kazan'ın Meşhur Kara Kavun'u Tezgahlarda
»  Ankara Tarihinde Bir İlk!
»  Etimesgut'ta Güzel Şeyler Oluyor!
»  Çankaya'da Gecekondu Yıkımına Devam
»  Yenimahallelilere Vergi Affı Uyarısı
»  Gökçek'ten O İddialara Sert Tepki!
»  Keçiören Meydanı Tamamlandı
»  Lokman Ertürk'ten Zabıta Haftası Mesajı
»  Pursaklar'da Kedi Festivali!
»  Ankara'ya 15 Temmuz Müzesi!
»  Dikmen'de Kaldırımlar Yenileniyor
»   Harikalar Diyarı'na Rekor Ziyaretçi
»  Çankaya'dan Öğrencilere Tam Destek
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.