Kastamonu'nun Küre ilçesine bağlı Çaybükü köyünde Kezban K, yaşamı boyunca, babasından kalan maaşı aldı. Kezban K, 9 Eylül 2001 tarihinde 87 yaşında öldü. Çaybükü köyünde cenazesi toprağa verilen Kezban K'nın oğlu Ahmet K, iddiaya göre, ölümünden önce verdiği vekaletname ile annesinin maaşını bankadan çekmeye devam etti. Köy muhtarı İdris K'dan annesinin hayatta olduğuna dair aldığı belge ile her üç ayda bir Ziraat Bankası Küre Şubesine giderek ölen annesinin maaşını 4 yıl boyunca çeken Ahmet K, bu süre içerisinde bankadan 18 bin 808 YTL aldı.Köyde dedikoduların yayılması üzerine, bir vatandaş, Ahmet K'nın ölen annesinin maaşını aldığı yönünde İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçesi verdi.Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunulduğunun öğrenilmesi üzerine muhtar İdris K, Küre Nüfus Müdürlüğüne Kezban K'nın ölümünü 10 Nisan 2005 olarak bildirdi.
Ayrıca, Kezban K'nın ölüm tarihinin 9 Eylül 2001 olarak yazılı olduğu mezar taşı da değiştirildi. İnebolu'daki bir mermerciye yaptırıldığı belirlenen yeni mezar taşına Kezban K'nın ölüm tarihi 10 Nisan 2005 olarak yazdırıldı.
Kezban K'nın ölümünün nüfus kayıtlarına işlenmesinin ardından yaşlı kadına Emekli Sandığı'ndan bağlanan maaş kesildi.
AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE YARGILANIYORLAR
İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianamenin hazırlanması üzerine annesi hayattayken vekaletname ile aldığı maaşını ölümünden sonra da almaya devam ettiği öne sürülen Ahmet K. ile Kezban K'nın sağ olduğuna dair belge verdiği iddia edilen Çaybükü Köyü Muhtarı İdris K. hakkında Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. ”Nitelikli dolandırıcılık” iddiasıyla açılan davada sanıkların 3 yıldan 5 yıla kadar hapsi isteniyor.Emekli Sandığı müfettişlerinin hazırladıkları raporda da “haksız yere ödenen maaşın faiziyle birlikte sanıklardan tahsil edilmesi” talep ediliyor.
ZANLILARIN AÇIKLAMALARI
Evli ve 9 çocuk babası Ahmet K, annesinin ölümünden sonra muhtar İdris K'nın maaşın alınmaya devam edilebileceğini söyleyerek kendisini ikna ettiğini öne sürdü. Ahmet K, olayla ilgili şu iddialarda bulundu:
“Annem öldükten sonra muhtar İdris K. bana 'Annen için sağ ilmühaberi veririm. Maaşı almaya devam edersin. Parayı da aramızda bölüşürüz' dedi. Ben de muhtarın bu teklifini kabul ettim. Maaşı aldıktan sonra yarısını götürüp muhtara verdim. Kalanını da çocuklarım için harcadım. Köyde olay yayılınca muhtara 'Artık bu işi bırakalım' dedim. Savcılığa şikayet olunca da muhtar İnebolu'da yeni bir mezar taşı yaptırdı. Mezara eski taşı sökerek yenisini taktırdı.”
Kezban Kaya'nın hayatta olduğuna dair belgeyi verdiği öne sürülen muhtar İdris K. iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, şöyle konuştu:
“Ben Kezban K. öldüğünde İstanbul'daydım. Yerime bakan arkadaş ölümü nüfusa bildirmeyi unutmuş. İstanbul'da 4 ay kaldıktan sonra köye döndüm. Ben durumu öğrenince 10 Nisan 2005'de ölümü nüfusa bildirdim.”