Tasarıda ayrıca, "Daha önce yasakalanmış olan PKK'nın alternatif ismi olarak kullanılan KONGRA-GEL, yeni hazırlanan 2006 yılı terör yasasına göre oluşturulan terör gurupları listesine alınmış olup, bu da İçişleri Bakanlığı'na terörist gurupların listelenmesinde kolaylık sağlayacaktır."deniliyor.
Parlamentoya gelen tasarıda, "Zaten uzun zamandır terör listesinde yer alan PKK'nın alternatif ismi olarak ta bilinen KONGRA-GEL'de bu listeye eklenmiştir." ifadesi geçiyor.
Konuyla ilgili parlamentoda açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı John Reid, "Terörist saldırılarda aktif olarak yer almış ve dolaylı olarak yardımda bulunmuş olan bu örgütlerin yasaklanması şunu gösteriyor ki, Birleşik Krallık terörizmle uzaktan yakından bağlantısı olduğu tespit edilen bu tür guruplara kesinlikle tölerans tanımayacaktır."dedi.
Terör guruplarının farklı isimler kullanmakla teröre karşı alınacak önlemlerde herhangi bir değişikliğe neden olmayacağını belirten Reid, "Terörizmle direk bağlantısı olmayan ancak destek veren ve terörist hareketleri övücü açıklamalarda bulunan veya arka çıkan bu tür guruplara karşı durmakla kararlıyım.
Ayrıca, bu tür örgütlerin isim değişikliğine gitmeleri de teröre karışı olan duruşumuzda bir değişikliğe neden olmayacaktır. Halkı koruma ve ülkenin güvenliğini sağlama en önemli önceliğimizdir." diye konuştu.
Direk bağlantısı olsun olmasın teröre karşı verilen savaşta bu tür gurupların yasaklanmasının önemini vurgulayan John Reid, "Bu yıl genişletilmiş bir şekilde hazırlanan yeni terörle mücadele yasası, bizlere çok sayıda avantaj saylayacak. Ayrıca, bu yasa terör ağlarını çökertmede bizlere oldukça yardımcı olacaktır." şeklinde konuştu.
Bu arada, KONGRA-GEL'in İçişleri Bakanlığı tarafından terör listesine alınması bu ülkedeki PKK'lıları da zora soktu.
Londra'da yasadışı faaliyetlerde bulunan ve PKK ile bağlantısı olduğu bilinen Halkevi adlı derneğin resmi web sitesinde yer alan KONGRA-GEL ve Abdullah Öcalan isimleri kaldırıldı. Bu isimlerin, parlamentoya getirilen yasa tasarısıyla aynı gün içinde web sitesinden kaldırılması dikkat çekti.
Öte yandan, İngiltere'de 2000 yılında hazırlanan Terör Yasası'nın II.kısmında yer alan paragrafa göre, İçişleri Bakanlığı'nın terörle bağlantıları olduğu tespit edilen gurupları yasaklama yetkisi bulunuyor.