Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İNGİLİZLER ATATÜRK VE ARKADAŞLARINI FİŞLEMİŞ
İNGİLİZLER ATATÜRK VE ARKADAŞLARINI FİŞLEMİŞ
 
Prof. Dr. Metin Hülagü’nün ’İslam Birliği ve Mustafa Kemal’ kitabına göre İngiliz İstihbaratı Atatürk’ü ve arkadaşlarını da fişlemiş.
 
15.9.2008 - 05:30

 İngiliz belgelerinde Kurtuluş Savaşı sonrası Atatürk’le birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapmış olan milletvekili ve bakanların özgeçmişleri de yer almış, karakter analizleri yapılmış

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Hülagü’nün kaleme aldığı ve Timaş Yayınların’ndan çıkan ’İslam Birliği ve Mustafa Kemal’adlı kitap büyük gürültü kopartacağa benziyor. Tarihin karanlıkta kalan birçok noktasına ışık tutacak ve beraberinde yeni tartışmalar yaratacak olan çalışma için Prof. Hülagü, 3 yıl boyunca merkezi Londra’da bulunan Foreign Office’te (Yabancılar Ofisi) yüzlerce gizli belgeyi mercek altına aldı. Kitabın en ilginç bölümlerinden biri ise “İngiliz belgelerine göre 1927, 1933 ve 1935 yıllarındaki Büyük Millet Meclisi Üyeleri’nin özgeçmişleri, ruh ve karakter yapıları...” Diğer bir deyişle, bu bölüm İngiliz istihbaratının başta Mustafa Kemal olmak üzere TBMM üyelerini nasıl fişlediğini gözler önüne seriyor. İşte İngiliz arşivlerine göre önde gelen milletvekili ve bakanlarla ilgili fişleme raporundan bazı çarpıcı örnekler...

Mustafa Kemal Atatürk

Kuvvetli bir irade ve şuura sahiptir


Arnavut bir baba ve Türk bir annenin oğlu olarak 1880’de Selanik’te doğdu. (...) Yaklaşık 5 fit, 7 inç uzunluğundadır (170,18cm). Bakışları sabit, gözleri gridir. Güçlü ve düzgün bir fiziği vardır. Etkileyici bir hitabeti varsa da çok az bir şahsî çekiciliği mevcuttur. Lider olmaktan ziyade sevk edici, kendisinden üstünleri kıskanıcı, geçmişinde açıkça görüleceği üzere muhalefete tahammülü olmayan bir yapıya sahiptir. İlk günlerinden beri aşırı derecede alkol almaktadır. Bununla birlikte kuvvetli bir irade ve şuura sahiptir.

İsmet İnönü Zaman zaman işine gelen sağırlıktan muzdariptir

1880’de İzmir’de doğdu. 1920’de Mustafa Kemal’e katıldı... Lozan müzakerelerinde kendisini inatçı, fakat iyi bir müzakereci olarak tanıtmıştır. Kibar, fakat zaman zaman işine gelen sağırlıktan muzdarip biridir. İlk milliyetçi liderler arasında Mustafa Kemal’in güvenine mazhar olan ve bu güveni Gazi’nin sağ kolu olarak uzun bir müddet sürdürebilen sadece odur. Halide Edib’e göre İsmet Paşa ’Kendini tamamıyla Gazi’nin emrine adayan ve herkesi asmak isteyen birdir.’ Şüphesiz İsmet, karakterinde sertlik olan birdir. Gazi ile birlikte imrenilir bir birlik oluşturmaktadırlar.

Biraz gelenekçi

ama çok hoş sohbet biridir


1874’te İstanbul’da doğdu. Kemalist orduyu vücuda getirmede ve cephane imal ve sevkıyatını tertiplemede büyük paya sahiptir. Halide Edib tarafından ’sadece iyi bir asker’ olarak tavsif edilmiştir. Orduda büyük nüfuzu mevcuttu. Önceleri Panturan ve Panislâmcı bir düşünceye sahipti. Hilafetin kaldırılmasından sonra, hayat tarzını reddettiği Mustafa Kemal’in rakibi olarak kabul edilmiştir. Musul meselesi sırasındaki savaş taraftarlarının lideri olarak kabul edilmiştir. Biraz gelenekçi ve münzevi biridir. Bir parça Fransızca bilmektedir ve hoş sohbettir.

Hızlı ve parlak

bir zekası vardır


Fakir bir anne babanın oğlu olarak 1878’de Manastır’da doğdu. Barıştan sonra Erzurum’da iken Mustafa Kemal ile ilişki kurdu. Aynı zamanda Bolşeviklerle de yakın münasebet içerisindeydi. Ankara’dan bağımsız olarak hareket etmek eğiliminde oldu ve dolayısıyla bir süre Mustafa Kemal ile olan münasebetleri gerginleşti. Gazi’nin 1927 Ekimi’ndeki uzun nutkunda ağır bir şekilde tenkide uğradı. 1933’te bir gazeteye gönderdiği bir mektupta, Millî Mücadele’ye Mustafa Kemal’den önce başladığına dair beyanatı basında dalgalanmalara ve Gazi’nin: ’Karabekir’in akıl doktoruna ihtiyacı vardır’ şeklindeki infialine yol açtı. Tabii olarak hızlı ve parlak bir zekâsı vardır. Mesleğinin her şubesinin üstadı ve görevini ifada şuur sahibidir. Millî Mücadele’deki başarıların çoğu onun Doğu Ordusu’nu akıllı bir şekilde kullanmış olmasına bağlıdır.


1.68’lik heykel gitti, 1.85’lik geldi

Atatürk’ün boyunun kaç santimetre olduğu bugüne kadar sıkça tartışma konusu yapıldı. Son olarak 2003 yılında ünlü ’Balmumu Heykel Müzesi’ Türkiye’de sergilenmişti. O müzede Ata’nın boyu 1.68’di. Ancak vatandaşlar ’Atatürk’ü çok kısa göstermişler’ diye tepki gösterince Ankara sergisi için Rusya’ya 1 metre 85 santimlik yeni bir Atatürk heykeli sipariş edilmişti. Atatürk’ün bugüne 30’u aşkın bire bir balmumu heykelini yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de VATAN’a, “İngiliz istihbaratçıları Atatürk’ün boyunu doğru tespit etmiş” dedi: “Atatürk’ün 1930’ların başında giydiği elbiselerinden yola çıkarak boyunu 1.71 olarak hesapladık. Gerek Anıtkabir’deki müzede gerekse Harp Okulu’na yaptığım balmumu heykellerinde boyu 1.71. Ancak ayakkabılarla birlikte 1.72-173 oluyordu.




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRK TOPÇUSU KUZEY IRAK'I BOMBALADI

ERDOĞAN'IN METROBÜS ELEŞTİRİSİ: NATAMAM

ORG.BAŞBUĞ'UN İLK KONUĞU ABD GENEL KURMAY BAŞKANI
»  BAKAN ONU BANKAMATİKÇİ YAPTI
»  ASIL KARADELİĞİN BÜYÜĞÜ CERN'İN SİSTEMİNDE ÇIKTI
»  ASRIN PATLATMACILARI GELİYOR
»  ERDOĞAN'A SORDU: BU MUYDU?
»  HUMEYNİ İRAN'IN HÜRRİYETİNE NE YAPMIŞTI
»  GÜL VE BAYKAL'IN SÖĞÜT DOSTLUĞU
»  DÜŞEN RUS UÇAĞINDA BİR DE TÜRK ÖLDÜ
»  DTP, AKP'NİN YOLUNU İZLEYECEK
»  YOU TUBE SAVCISANI ŞOK
»  ÇİL'DE TOPRAK KAYMASI, 245 KİŞİ ÖLDÜ
»  PKK TEHDİT ETTİ CEMAAT TOPLANTIDAN VAZ GEÇTİ
»  DENİZ FENERİ DERNEĞİ GENEL BAŞKANI MEYDAN OKUDU
»  SÜPER TELEVİZYON GELİYOR
»  ASIM GÜZELBEY'E BAŞBAKAN'DAN SAVUNMA TAKTİĞİ
»  ŞEHİT ÇOCUKLARINA DEVLET YARDIMI
»  VATANDAŞA VAR, VEKİL EMEKLİYE YOK
»  ADNAN DOĞAN PAŞADAN YALANLAMA
»  SAKARYA'DA 30 PROVOKATÖR
»  İP'TEN ADALET BAKANI ŞAHİN'E İSTİFA ÇAĞRISI
»  KANAL7 RAPORU SPK'DA SÜMEN ALTI
»  SAVCIYI YOUTUBE YAKTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.