Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
33,9934
EURO
38,0346
IMKB
9.976,000
ALTIN
2.829,040
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İRAN'DA ATOM ÇAĞINA GİRİŞ KUTLAMALARI!
İRAN DA ATOM ÇAĞINA GİRİŞ KUTLAMALARI!
 
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ülkesinin artık ''sanayi ölçeği''nde nükleer yakıt üretme yeteneğine sahip olduğunu söyledi. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade de, ''Bugün, atom sanayisi çağına girişimizin günüdür. Bunu kutluyoruz'' dedi.
 
9.4.2007 - 17:50
Agazade, İran'ın orta kesimindeki Natanz uranyum zenginleştirme tesislerinde yaptığı konuşmada, "İran'ın uranyum zenginleştirmede, artık sanayi aşamasına geçmiş bulunduğunu" belirtti.
"Nükleer şölen"
İran'ın uranyumu zenginleştirme yıldönümü dolayısıyla Natanz nükleer tesisinde "nükleer şölen" düzenlendi. Şölene Ahmedinecad'ın yanı sıra din adamları, askerler, devlet adamları ve yabancı ülke temsilcileri katıldı.
Kuran-ı Kerim'in okunmasının ardından başlayan şölen, orkestranın çaldığı marşlar ve şarkılarla devam etti.
Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisini gezen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran'ın nükleer programına ilişkin baskılara boyun eğmeyeceğini ve faaliyetlerini sürdüreceğini açıkladı.
İran lideri, "Nükleer yakıtı endüstriyel düzeyde üreten ülkeler arasında girdiğimizi gururla ilan ediyorum" dedi.
Bir yıl önce uranyum zenginleştirmeyi başardıklarını anlatan Ahmedinecad, geçen bir yıl içerisinde İranlı bilimadamlarının nükleer teknolojide önemli adımlar attıklarını söyledi.
Batılı ülkelerle yaşanan krizin çözümü için müzakereye hazır olduklarını ifade eden Ahmedinecad, kendilerine karşı tutumun değişmemesi durumunda politikalarını gözden geçireceklerini kaydetti.
 
Santrifüjlere gaz püskürtüldü
 
İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani de, santrifüjlere gaz püskürtüldüğünü bildirdi. Laricani, "bununla atom bombası yapmanın mümkün olmadığını" belirtti.
 
Laricani gazetecilerin, Ahmedinecad'ın "politikalarımızı değiştiririz" ifadesiyle neyi kastettiğini sormaları üzerine "Barışçıl amaçlı faaliyetlerimizin durdurulması yönünde baskılar devam ederse biz de Meclis'in kararı doğrultusunda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPT) üyeliğimizi gözden geçiririz" dedi.
 
Batılı devletler kaygılı
 
Başta ABD olmak üzere, Batılı devletler "atom bombası üretimine yönelik olabileceği" gerekçesiyle İran'ın çalışmalarını kaygıyla izliyor.
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ambargoları ağırlaştırma kararına karşın, İran barışçıl olduğunu belirttiği nükleer programından geri adım atmıyor.
 
Son olarak geçen ay Güvenlik Konseyi, Tahran'dan nükleer programını bir kez daha askıya almasını istemiş, İran ise programın genişletilerek süreceğini açıklamıştı.
 
BM kararı
 
BM Güvenlik Konseyi, 24 Mart'ta İran'ın nükleer programı ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almadığı için bu ülkeye karşı yaptırımlar içeren ikinci bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.
 
Kararda, İran bir kez daha nükleer faaliyetlerini durdurmaya çağrıldı ve buna uymaması durumunda yeni yaptırımlarla yüzleşeceği belirtildi.
 
Kararda İran, uranyum zenginleştirme, yeniden işleme, ağır su reaktörleri, nükleer silah sevkıyat sistemlerinin geliştirilmesi gibi faaliyetlerini, Uluslararası Atom Enerji Kurumu (IAEA) ile işbirliği yaparak askıya almaya çağrıldı.
 
İran'a karşı 23 Aralık 2006 tarihinde yaptırımlar içeren 1737 sayılı kararı genişleten bu ikinci karar tasarısında, İran'ın nükleer faaliyetlerine katılan grup, kişi ve firmaların isim listesi genişletildi ve bunların mallarının da dondurulacağı belirtildi.
 
Kararda ek olarak verilen bu genişletilmiş yeni listede İran devlet bankası Sepah ve İran Devrim Muhafızları tarafından yönetilen şirketler bulunuyor.
 
İran'ın diğer ülkelere silah satışına yasak
 
Kararda ayrıca İran'ın diğer ülkelere geleneksel silah satışı yasaklanırken, BM ülkelerinin de İran'a ağır silah sevkiyatı olmaması konusunda çok dikkatli olmaları istendi.
 
Karar, BM ülkelerini ve uluslararası finans kuruluşları, İran'a insani yardım ve kalkınma amacı dışında hiçbir şekilde ''hibe, mali destekya da kredi verme'' sözünde bulunmamaya çağrıldı.
 
BM ülkelerini, İran'ın nükleer faaliyetlerine katılan İranlı yetkililerin diğer ülkelere yaptığı seyahatler konusunda BM'yi bilgilendirmeye çağıran karar, bir anlamda İranlı yetkililerin yurtdışı seyahatlerini sınırlandırmayı amaçlıyor.
 
Kararda İran'ın Konsey'in taleplerine uyması ve bunları müzakere etmek istemesi durumunda, tüm yaptırımların askıya alınacağı, ancak tam tersi olursa yeni yaptırımların görüşüleceği bildiriliyor.
 
BM kararının önemli bir başka yanı BM Şartı'nın 7'nci bölümünün 41'inci maddesi kapsamında hazırlanmış olması. 41'inci maddede uluslararası güvenliği ve barışı tehdit eden ülkeler karşısında askeri değil, daha çok ekonomik ve diplomatik yaptırımların kabul edilmesi öngörülüyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


IRAK'TA YÜZBİNLER "AMERİKA DEFOL" YÜRÜYÜŞÜNDE

KURT KOLONLAMASINA SORUŞTURMA

CASTRO: ABD DÜNYAYI AÇLIKTAN ÖLDÜRECEK
»  IRAKLI'YA DEĞİL AMERİKALILARA SALDIRIN
»  BUSH, ABD ASKERLERİ İÇİN DUA ETTİ
»  FRANSA'DAN PKK'LILARA YURT DIŞI YASAĞI
»  IRAK'TA 4 AMERİKAN ,ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ
»  ALMANYA'DA DÖNER ÜNİVERSİTESİ KURULDU
»  ÜNLÜ YOLCU GEMİSİ BÖYLE BATTI
»  EVİN KEDİSİ ÜÇ KİŞİLİK AİLEYİ ÖLÜMDEN KURTARDI
»  ODASINA İŞEYEN DOKTOR DOKTORLUKTAN ATILDI
»  İNGİLTERE ABD'NİN OPERASYON ÖNERİSİNİ REDDETTİ
»  PAPA 16.BENEDİKT'DEN AFRİKAYI SOYDUK İTİRAFI
»  IRAK'TAN SÜRPRİZ KARAR!
»  GALAKSİMİZİN ZARİF VE SEKSİ KUZENİ
»  İNGİLİZ ASKERLER İNGİLTERE'YE GİDİNCE AĞIZ DEĞİŞTİRDİ
»  SADDAM DÖNEMİ KOMUTANLARA EMEKLİ MAAŞI
»  DELİK ÇORAPLI BAŞKANIN AŞK SKANDALI
»  RUSLAR TÜRKİYE'Yİ ORTAK ÜLKE GÖRÜYOR
»  DÜNYA'DA ESKİSİNDEN DAHA SÜRATLİ DÖNMEYE BAŞLAMIŞ
»  YOLCU GEMİSİ EGE'DE KARAYA OTURDU
»  BLAİR'İN ASKERLER İÇİN PAZARLIK YAPILMADI YALANI
»  AMERİKA DÜNYA'NIN EN KÖTÜ YÖNETİLEN EN YALANCI ÜLKESİ
»  RUSYA İLE ABD ARASINDA UYDU KRİZİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.