UNESCO’nun verilerine göre, dünyada kadın üniversite mezunlarının erkeklere oranının en yüksek olduğu ülke İran, bu özelliğini kaybedeceğe benziyor. Çünkü önümüzdeki akademik yılda 36 İran üniversitesi, kız öğrencilere kapılarını kapatacak.
Yeni uygulamaya göre, aralarında nükleer fizik, bilgisayar bilimleri, elektrik mühendisliği, endüstri mühendisliği, işletme, arkeoloji, İngiliz Edebiyatı ve otelciliğin de aralarında bulunduğu 77 bölüme kız öğrenci alınmayacak.
"KADINLARIN DOĞASINA UYGUN DEĞİL"
Konuyla ilgili, Rooz haber sitesine konuşan Ebülfeyz Hasani adlı yetkili, "bazı bölümler kadın doğasına uygun değil" diyerek yeni uygulamayı savundu.
BM'YE ŞİKAYET
Nobel Ödüllü İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi ise uygulamaya sert eleştirilerde bulundu. BM Genel Sekreteri Ban ki Mun ve BM İnsan Hakları Yüksek komiseri Navi Pillary'e mektup yazan Ebadi, bu uygulamanın arkasındaki asıl amacın, üniversitede okuyan kız-erkek oranını yüzde 50-50 oaranına çekmek olduğunu belirtti.
Ebadi, mektubunda "yeni uygulamanın, kadınların kamusal alanda yer almasını hoşgörnmeyen ve kadınları eve kapatmamayı amaçlayan İslam Cumhuriyeti'nin varolan politikalarının bir parçasıdır. Amaç, kadınları muhalefet etmek ve haklarını talep etmekten vazgeçirmektir" dedi.
AHMEDİNEJAD KIZ-ERKEK AYRIMI İSTEMİŞTİ
Temmuz ayında İran cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, üniversitelere kız ve erkeklerin ayrı ayrı eğitim almalarını savunmuştu.
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de 2009'daki protesto eylemlerinden sonra yaptığı açıklamada, üniversitelerin "yıkıcı" faaliyetleri beslediğini iddia etmiş ve üniversitelerde İslami kuralların daha titiz biçimde uygulanması gerektiğini söylemişti