Türkiye'nin dış ticaret açığında nisan ayından bu yana görülen düşüş eğilimi ağustosta da devam etti. Dış ticaret açığı ağustos ayında 5.9 milyar dolara geriledi, beklenti ise 8 milyar dolar olması yönündeydi. Ocak - ağustos döneminde dış ticaret açığı yüzde 21.2 gerileyerek 56.6 milyar dolara indi.
Açığın azalmasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İran'a yapılan altın ihracatı etkili oldu. Türkiye'nin altın ihracatı ağustosta yüzde 868 artışla 2.35 milyar dolar oldu. Bunun 1.91 milyar doları BAE'ye ihraç edildi. on 4 ayda Türkiye'den 7 milyar doların üzerinde altın ithal eden İran'a ihracat ta ağustos ayında yüzde 76.8 artarak 540 milyon doları buldu.
AĞUSTOSTA EN ÇOK İHRACAT BAE'YE
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ihracatın ithalatı karşılama oranı ağustos ayında yüzde 68.7'ye çıktı. Türkiye'nin ihracatında Avrupa'nın payı yüzde 36.6'ya geriledi. Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 2011 yılı Ağustos ayına göre yüzde 753.8 artarak 2.23 milyar dolar olurken bunun 1.91 milyar doları altın ihracatı oldu.
Ağustos ayında otomotiv ihracatı yüzde 22.6 geriledi. İhracat Ağustos'ta yüzde 14.5 artarak 18.7 milyar dolar, Ocak-Ağustos'ta yüzde 12.8 artarak 100 milyar dolar oldu. İthalat Ağustos'ta yüzde 4.8 azalarak 18.7 milyar dolar, 8 aydayüzde 2.4 azalarak 156.6 milyar dolar oldu.
CARİ AÇIKTAKİ İYİLEŞMEDE ASLAN PAYI İHRACATIN
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,Türkiye'de büyümenin lokomotifinin ihracat olmaya devam ettiğini kaydetti. Çağlayan ''Türkiye'de büyümenin lokomotifi ihracat olmaya devam ediyor. Net ihracatın büyümeye katkısı ile yılın ilk yarısında ekonomimiz yüzde 3,1 büyüdü. Görünen o ki 3. ve 4. çeyrekte de net ihracatın büyümeye katkısı pozitif olacak. Yani 2012 yılında net ihracat sayesinde büyümüş olacağız" dedi. 2011 yılı sonunda yüzde 10 olan cari açığın GSYİH'ye oranının 2012 yılının ilk yarısında yüzde 8'e indiğini hatırlatan Bakan Çağlayan şöyle konuştu: "Yıl sonunda bu oranın yüzde 7,5 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Cari açıktaki bu iyileşmede aslan payı mal ve hizmet ihracatımızdaki artıştan kaynaklanıyor. İthalattaki gerilemenin bundaki payı çok düşük"
'CARİ AÇIK 3 YILIN EN DÜŞÜĞÜNE İNER'
Odeabank Ekonomik Araştırmalar & Strateji Bülteni'nde cari işlemler açığının 1,4 milyar dolar ile yaklaşık üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşeceğini ve 12 aylık cari açığın temmuzdaki 61,4 milyar dolardan 58,8 milyar dolara ineceğini tahmininde bulunuldu.
'PİYASAYA OLUMLU ETKİ YAPMAZ'
Marbaş Menkul değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan ağustos ayında dış ticaret açığının beklenenden fazla düşmesinin piyasa tarafında olumlu etki yapmayabileceğini belirtti. Doğan "Geçtiğimiz aylarda İran'a yapılan değerli maden ihracatı dikkat çekerken, bu ay bu ülkenin yerini Birleşik Arap Emirlikleri almış durumda. Türkiye'nin değerli maden sektöründe normal şartlarda net ihraççı olmaması, değerli maden ihracatının uzun süre sürdürülebilir olmadığının göstergesi. Değerli maden ihracatı çıkarıldığında, ihracatta sınırlı da olsa bir gerileme yaşanmış durumda. Değerli maden ihracatının sürdürülebilir olmadığı düşünüldüğünde, dış ticaret açığında olan bu sürpriz düşüşün de sürdürülebilir olmadığı anlaşılabilir. Bu nedenle açıklanan dış ticaret açığındaki sürpriz düşüş, piyasa tarafında beklenen olumlu etkiyi yaratmayabilir'' dedi.
İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır, açıklanan verilerin Türkiye'nin dış ticaret açığında nisan ayından bu yana görülen düşüş eğiliminin bu ay da devam ettiğini gösterdiğini söyledi.HABERTÜRK