Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1186
EURO
38,1555
IMKB
9.923,000
ALTIN
2.919,860
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İSTANBUL'UN EZAN AKUSTİĞİ DİJİTAL ORTAMA ALINDI
İSTANBUL UN EZAN AKUSTİĞİ DİJİTAL ORTAMA ALINDI
 
Her semte, camiye özellik katan ezan, dijital ortama taşındı. En güzel ezanları tamamen akustik ortamda kaydederek harika bir belgesel-albüm çalışması gerçekleştiren müzisyen Emre Yücelen, bu çalışmasının bir ilk olduğunu söylüyor
 
28.9.2008 - 18:30
Medyanın konserve konularından birini teşkil eden ve zaman zaman ısıtılarak tartışma ortamına sürülen ancak bir sonuca varmayıp vardırmayan ‘ezan’ meselesi, geçen ay İzmir’de konser veren Sezen Aksu’nun ironi gündemine bile taşınmış ve sanatçı müezzinlerin musikiyi bilen güzel sesli kişilerden seçilmesi gerektiğini söylemişti.

Birçok güzel şey gibi, İstanbul semalarında çınlayan ruh okşayıcı ezanlar da yok oluyor. Nadiren duyduğumuz güzel sesler ve yorumlar da çıldırtan gürültü içinde eriyip gidiyor. Ancak, çirkin teknolojinin sunduğu kimi imkanlar da bazı güzelliklerin meydana getirilmesine ve onların korunmasına vesile oluyor.

İYİ EZANA ÇOK CEMAAT

En güzel ezanları tamamen akustik ortamda (kayıtların tamamı müezzinlerinin görev yaptığı camilerde gerçekleştirilmiş) kaydederek harika bir belgesel-albüm çalışması gerçekleştiren müzisyen Emre Yücelen, bu çalışmasının bir ilk olduğunu söylüyor.

11 ay boyunca İstanbul camilerini izleyen, ezan okuyan müezzinleri dinleyen Yücelen, bu camilerde işittiği ezan seslerini ve sahiplerini de yorumluyor:

‘Mesela Sultanahmet Camii müezzini iyi bir tenor, Ağa Camii’nde ikili ezanla düet yapan müezzin ve imamlar da tenor ve sesleri gayet iyi. Fatih Camii’nin müezzini ise bas bariton. Bunlar seslerini iyi kullanan insanlar olduğu için belli bir dinleyici kitlesi de oluşmuş. Ezanı iyi okuyan cemaati topluyor.’

İyi ezan okuyan müezzinin geçmişinde muhakkak surette amatörce de olsa bir müzik süreci bulunduğunu vurgulayan Yücelen, ‘Günümüzde insanların bu konuya dair bilgileri son derece kıt. Sadece Osmanlı’ya ve çok büyük oranda İstanbul’a özgü olan makamlarla ezan okuyuşları bize kültürel bir miras. Bunları geleceğe iletmek istedik’ diyor ve ekliyor: ‘İyi ezan için müezzinler en az iki yıl şan eğitimi almalı. Bu eksiklik müezzinleri de rahatsız ediyor. Çift ezanda müezzinlerin ses renkleri birbiriyle uyumlu değil. Akustiği çıplak sese göre yapılmış tarihi camilerde sonradan konulan ses düzenekleri ezanı da iç ezanı da olumsuz etkileyecek seviyede. Müezzin ezanı güzel okuyor olsa da cihazların ayarının yapılmaması ve kent gürültüsü ezanın yok olmasına yetiyor. Ezanlar birbirine karışıyor. Bu konuda en iyi düzenleme Kadıköy’de en kötü düzenleme Üsküdar’da. Üsküdar’da gürültü kirliliği yüzünden ezanlara yazık oluyor. Çözüm; toplam gürültüyü azaltmak.


Belgesel-albümü hazırlayan Emre Yücelen, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü mezunu.


En büyük kubbenin altında!


İSTANBUL Müezzinleri-Ezanlar ve Makamlar adlı çalışmanın kayıtları, beş asırlık camilerimizde gerçekleştirilmiş ve bu tarihi mekanların akustiği ile stüdyo aşamasında hiçbir biçimde oynanmamış. Ses kayıtları tüm camilerde en büyük kubbe altında yapılmış. Müezzinlerin okuduğu ezanlar tek okuyuşta kaydedilmiş ve sesleri ile oynanmamış, kayıtlar sırasında ortamdan ve dıştan gelen sesler silinip değiştirilmemiş.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KERİZ FENERİNE HALA KERİZ ARIYORLAR

KANAL7 İNT'İN KÖKÜNE KİBRİT SUYU DÖKÜYORLAR

İŞTE TÜRK GENÇLERİNİN EN ÇOK KORKTUKLARI
»  ZAHİT AKMAN, İSTİFA ETMEMELİ..!
»  ERDOĞAN, BAYKAL'IN KARŞISINA ÇIKAMAZ ÇÜNKİ..!
»  KERİZ FENERİ BİRBİRLERİNE DÜŞÜRDÜ!
»  ERYGUR, YOĞUN BAKIMDAN ÇIKIYOR
»  LİDERLER, BAYRAM'I NEREDE GEÇİRECEK?
»  ERGENEKON SORGUSUNDA İLK AYRINTILAR
»  İSTANBUL'DA ASKERE HAİN TUZAK
»  'YARGIÇLAR DİNLEMEYE HİÇ İTİBAR ETMESİN'
»  YAMYAM KRİZİNİ YARGI ÇÖZECEK
»  KANAL 7'NİN RAPOR SKANDALI SPK'YI KARIŞTIRDI
»  DENİZ FENERİ'NDEN IŞIK EVLERİNE
»  SARKİSYAN GÜL'ÜN ÖNÜNDE SOYKIRIMI TEKRARLADI
»  HATAY'DA BİR YÜK GEMİSİ ALABORA OLDU
»  HEMZEMİN GEÇİTLERDE BİLGİSAYARLI GEÇİŞ KULLANILACAK
»  ARANIYOR!
»  VE YARGI İFLAS ETTİ
»  HAKİKİ DİNDAR YALAN SÖYLER Mİ, HARAM YERMİ, HİLE YAPAR MI?
»  SUÇSUZ YERE GÖREVDEN ALDIĞINI KABUL ETTİ
»  KABE ÇAKMA DİNCİ VAKİT'İ İLGİLENDİRMİYOR
»  KILIÇDAROĞLU, HALKIN ÜMİDİ OLDU
»  "BOYNUMA TABELA ASTILAR"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.