Telefon konuşmalarının dinlenmesine, kısa mesaj ve elektronik posta yazışmalarının savunma bakanlığına bağlı özel birim tarafından, izlenmesine olanak sağlayacak yasa teklifine muhalefetin yanı sıra iktidar partilerinden bazı milletvekilleri de karşı çıkınca hükümet geri adım attı.
Hükümetin geri adım atmasından önce, yasa önerisi, parlamento genel kurulunda pek alışık olunmayan sert tartışmalara neden oldu.
Terör ve uyuşturucu suçlarını önlemek, suçluları yakalamak amacıyla hazırlandığı açıklanan "telekulak" yasasına muhalefetteki sosyal demokratlarla, çevreciler ve sol parti milletvekillerinin tümü karşı çıktı.
Gizli dinlemenin, kişi hak ve özgürlüklerinin çiğnenmesi anlamına geldiğini hatırlatan muhalefet temsilcileri, iktidar partilerinin milletvekillerini tasarıya hayır oyu vermeye çağırdı.
Muhalefetin sert eleştirileri ile parlamento dışında sivil toplum kuruluşlarının protestoları sonuç verdi ve gece geç saatlerde hükümet ortağı partilerden üç milletvekili tasarıya ’Hayır’ oyu vereceklerini açıkladı.
İktidar kanadındaki bu fire üzerine başbakan tasarının komisyona komisyona geri gönderilebileceğini bildirdi.
Bu sabah parlamento önünde telekulak yasasını protesto etmek üzere toplanan göstericilerin arasından geçerek, tasarıyı oylamak üzere genel kurul salonunda toplanan milletvekilleri de oylama yerine üzerinde değişiklik yapılması için tasarının komisyona geri gönderilmesine karar verdiler.
Yasaya karşı çıkanların bir bölümü dinleme servisinin denetim altında olması gerektiğini savunuyorlar.
Sivil toplum kuruluşlarıyla muhalefetin bir bölümü de telekulak yasasına tümden karşılar
Yasa taslağının dinleme servisinin, parlamenterlerden oluşacak bir komisyonun denetiminde çalışacak şekilde değiştirilmesi bekleniyor.
Tasarının değiştirilmiş haliyle bu gece ya da yarın parlamento tekrar ele alınması bekleniyor.
BBC