Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, 'tavan fiyat' uygulamasında asıl amacın, petrol piyasasında rekabetin oluşmasında görmek istedikleri nokta olduğunu söyledi. Tavan fiyat uygulamasının 2 ay süreyle uygulanacağını belirten Köktaş, bu sürede kendilerinin de piyasayı denetleyeceklerini ve karara uymayan, düzenlemelerini karara uygun hale getirmeyen şirketlere cezai yaptırım uygulayacaklarını dile getirdi.
Fiyatların EPDK'nın internet sitesinde yayımlanarak güncelleneceğini hatırlatan Köktaş, vatandaşların da akaryakıt alırken fiyatları kontrol etmesi gerektiğini vurguladı. Köktaş, kendilerinin piyasayı denetlerken, vatandaşlardan da duyarlılık beklediklerini ifade etti. Bugünkü petrol fiyatları göz önünde tutularak düzenleme yaptıklarını aktaran Köktaş, "Eğer petrolde artış olursa akaryakıt fiyatları da artacak; düşme olursa fiyatlara yansıyacak. Ancak dağıtıcı ve bayi toplam marjları bu süre zarfında EPDK'nın belirlediği marj olarak uygulanacak.'' diye konuştu.
BAKAN YILDIZ: KÂR MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLDİ Enerji Bakanı Taner Yıldız da konuya vatandaşın haklarının korunmasının yanı sıra piyasa düzeninin korunması noktasından da bakmak gerektiğini aktardı. Yıldız, bunu bir piyasa müdahalesi olarak görmemek gerektiğini bildirdi. İki konuya dikkat etmek gerektiğini belirten Yıldız'a göre, birincisi tüketicinin, vatandaşın haklarını korumak, diğer konu da hem dağıtım şirketlerinin hem de bayilerin haklarının zayi olmaması. Sektörü makul kârlarda buluşturmanın önemli olduğunu, bunu yaparken de belli kriterler bulunduğunu kaydeden Yıldız, EPDK'nın da bu doğrultuda Akdeniz havzasında benzer ülkelerin uygulamaları ve rafineri çıkış fiyatlarını esas alarak değerlendirmelerde bulunduğunu ifade etti. Tavan fiyat uygulamasının 2 ay süreyle geçerli olacağını hatırlatan Yıldız, "Bu süre içerisinde piyasanın kendi normal fiyatını, stabil fiyatını bulacağını düşünüyorum. Bundan sonra bu tip şeylere de ihtiyaç olmayacağı kanaatindeyim." diye konuştu. Bakan Yıldız, serbestleşmenin ana mantalitesinde devlet-tröst (devlet tekeli) bir yapıyı engellemenin yanı sıra özel sektör tröstü bir yapının da oluşmamasını sağlamak olduğunu kaydetti.
YENİ FİYATLAR
Buna göre, 95 oktan benzin 3.04, motorin 2.49, kırsal motorin ise 2.35 liradan satılacak. Ancak karar çıkmasına rağmen akaryakıt dağıtım şirketleri pompa fiyatlarında değişikliğe gitmedi...
Yüksek fiyatla benzin satan akaryakıt dağıtım şirketlerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) tokat gibi bir karar çıktı. Önceki gece toplanan Kurul, 2 ay süre ile benzinde “tavan fiyat” uygulamasına karar verdi. Bu kapsamda dağıtıcı ve bayi toplam marjları benzin için litre başına 25 kuruş, motorin için litre başına 30 kuruş, kırsal motorin için de litre başına 27,5 kuruş olarak düzenlenmesine ve güncellenmesine ilişkin formülasyon kurul kararında yayınlandı.
Böylece bugünden geçerli olarak 95 oktan benzinin litre fiyatı 3.21 liradan 3,04 liraya, motorin fiyatı 2.55 liradan 2,49 liraya, kırsal motorin fiyatı ise 2.45 liradan 2,35 liraya düşürüldü.
FİYATLAR DEĞİŞMEDİ
Ancak EPDK’nın kararını açıklamasından sonra akaryakıt dağıtım şirketlerinin fiyat konusunda hiçbir değişikliğe gitmemesi dikkat çekti. Petrol ve doların artışını bahane ederek zam konusunda aceleci davranan dağıtım şirketleri, pompa fiyatlarda hiçbir indirime gitmedi. Benzin istasyonlarına giden araç sahipleri karara rağmen eski fiyattan depolarını doldurmak zorunda kaldı. Dağıtım şirketleri EPDK’nın kararına daha ilk günden uymayarak tepkilerini gösterdi.
DEPO 9 LİRA UCUZLADI
Bu arada, 95 oktan benzinin litresinin 3,21 lira olduğu ele alındığında 55 litrelik bir depo 176,55 liraya doluyordu. Tavan fiyat uygulamasına göre benzinin litresi 3,04 liraya çekildiğinde ise aynı depoyu doldurmanın maliyeti 9,35 lira ucuzlayarak 167,2 liraya düştü.
KONTROL EDİN
Öte yandan, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye genelinde 15 bin bayi olduğunu ve akaryakıt alan vatandaşların da akaryakıt alırken fiyatları kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Köktaş, kendilerinin piyasayı denetlerken, vatandaşlardan da duyarlılık beklediklerini bildirdi. Söz konusu fiyatların petrol fiyatları baz alınarak düzenlendiğine işaret eden Köktaş, “Eğer petrol fiyatlarında artış olursa, akaryakıt fiyatları da o oranda artacak; düşme olursa yine düşüşler fiyatlara yansıyacak” dedi.
PİYASAYA MÜDAHALE YOK, VATANDAŞIN HAKKI KORUNDU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına ilişkin karara dönük olarak konuya vatandaşın haklarının korunmasının yanı sıra piyasa düzeninin korunması noktasında da bakmak gerektiğini söyledi. Yıldız, bunu bir piyasa müdahalesi olarak görmemek gerektiğini vurguladı. Tavan fiyat uygulamasının 2 ay süreyle geçerli olacağını hatırlatan Yıldız, şöyle devam etti: “Bu süre içerisinde piyasanın kendi normal fiyatını, stabil fiyatını bulacağını düşünüyorum. Bu piyasayı regüle etmek, piyasanın normal fiyatını bulması, stabil hale gelmesi için son derece önemli bir fırsat. Bundan sonra bu tip şeylere de ihtiyaç olmayacağı kanaatindeyim.”
2 AY SONRA YİNE ZAM YAPARLAR
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, bu indirimin yeterli olmadığını söyledi. Kaya, “Müdahale kararı alındığında 95 oktan benzinin litresi 3,18 liraydı. Litresi 3,25 liraya göre indirimin 21 kuruş olduğu söyleniyor. İndirim 21 kuruş değil. Bu müdahale sadece 2 ay sürebilecek. 2 ay sonra akaryakıt firmaları yine yüksek karlı satışlara dönebilir. Ayrıca daha önce firmaların yüksek kârlar ettiği ortaya çıktı. Neden cezai yaptırım uygulanmıyor?” diye konuştu