Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1852
EURO
36,7069
IMKB
9.725,000
ALTIN
2.967,330
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 10 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KUVVETLER AYRILIĞI ve KAYNAK YERİ…
 Ercan Deva 21 Aralık 2012 Cuma  

Demokrasinin ve hukuk devletinin en temel unsurlarından biri kuvvetler ayrılığı ilkesidir.
 
Kuralların geçerli olduğu bir hukuk devleti demek kuvvetler ayrılığını kabul etmek ve icraatlarının hesabını verebilmektir.
 
Osmanlı İmparatorluğu döneminde bile, mağrurlanan padişaha bile “kuvvetin göreceli olduğunu” hatırlatan ifadeler vardır. Bu ifadeler dini bir boyut içerse de “sınırsız gücün geçici olduğu” tezini içeren bir anlam taşır.
 
Siyasi yönetimin etkin olması kamu düzeni için mutlak bir gerekçeymiş gibi gösterilemez, gösterilmemelidir. İktidar sahipleri, işlerin süratle sonuçlanmasını isteyebilirler. Ancak, fazla sürat, özellikle icraatta kontrolsüz sürat beraberinde onarılması güç sonuçlar ve hatta felaket bile getirebilir. Bu açıdan bakıldığında, yargı yeri geldiğinde bir emniyet kemeri gibidir.
 
Hukukun amacı ise iş ve eylemlerin yasalara uygun yapılmasını temin etmektir. Hukuk, TBMM’den geçen yasaların üst normlar diye tanımlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi vb. kurallara uygun olmasını denetler.
 
“Ben ne dersem o olur” mantığı olsa olsa, şarkı sözü olur. MFÖ grubunun bu şarkısı çok sevildi. O şarkının en güzel bölümü ise “Sen neymişsin be abi!... aaaa… aaa” şeklindeydi.
 
….     
 
 
Başbakan, kuvvetler ayrılığını icraatlarının önündeki engel gibi görüyor! Başbakan, bunun umulmadık bir şekilde karşılarına “bürokratik oligarşi” olarak dikildiğine ve “yargı ile karşı karşıya kaldıkları ”nı söylüyor.
 
Başbakan Erdoğan’ın bu yaklaşımı ile “kuvvetler ayrılığı” kavramının içini boşaltma düşüncesini yansıtmaktadır. Başbakan’ın yürütmenin yargı karşısında üstün bir konuma getirme arayışını öngören bir yönetim modeli özlemi içinde olduğunu gösteriyor.
 
Meclis’te iktidarın sahip olduğu sayısal güç “mutlak haklılık” anlamı taşımaz. Bu yaklaşım olsa olsa, diktatörlük özleminin bir yansıması olabilir. O kadar…
 
Ve bir konu, çok zorlandığı zaman, adeta bir atasözü gibi, ünlü bir deyiş vardır:
“Fazla zorlama, kaynak yerinden kırılabilir”
 
                                                                  ****

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 1   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 
zeliha bedir
24 Aralık 2012 Pazartesi 03:14
Elinize, dilinize, kaleminize sağlık. Tespitlerde sizden öğreneceğimiz çok şeyler var. Taş gediğine oturmuş. Saygılarımla...
Katılıyorum  Katılmıyorum  
%50 %50

 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.