Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1953
EURO
37,5055
IMKB
8.964,000
ALTIN
2.883,760
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÇAKICI'YA ÖCALAN İNDİRİMİ
ÇAKICI YA ÖCALAN İNDİRİMİ
 
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 1995'te Uludağ'da işlenen Uğur Kılıç cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan Alaattin Çakıcı hakkında Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 19 yıl iki ay hapis cezasını oyçokluğu ile onadı.
 
24.11.2007 - 15:55

Öldürülen Uğur Kılıç’ın, öldürülmeden önce kamuoyuna yansıyan “Onunla evlenmem bir hataydı. Keşke Abdullah Öcalan ile evlenseydim. Şimdi benim gözümde Abdullah Öcalan bile ondan daha onurlu bir erkek” sözleri Çakıcı’nın daha az ceza almasına neden oldu.
Mahkeme, Uğur Kılıç’ın bu sözlerinden dolayı Çakıyı’ya ‘tahrik’ indirimi uyguladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘bozma’ talepli tebliğnamesinde, Çakıcı’ya tahrik indirimi uygulanmasına karşı çıktı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Başsavcılığı’nın tebliğnamesinde belirtilen itirazları yerinde görmeyerek mahkemenin kararını oyçokluğuyla onadı. Karara muhalif kalan bir Yargıtay üyesi karşı oy yazısında, “Boşandıktan sonraki davranış tahrik oluşturmaz” dedi.
KARŞI OY KULLANAN YARGITAY ÜYESİ: “ÖNCE ÇAKICI TAHRİK ETTİ”
Üye, karşı oy yazısında şu görüşlere yer verdi:
“Mahkemece tahrik uygulamasına esas alınan, dosyaya konulmuş gazete, dergi ve kitapçıklar olayların oluş sırasına göre dikkatle incelendiğinde tahrik uygulaması bakımından değerlendirme yanlışı yapıldığı açıkça ortaya çıkmaktadır. Öldürülen sanığın yönlendirmesiyle kamuoyunca yakından bilinen ünlü bir yolsuzluk olayına karışmış, sanığın tercihleri dışında davranması ve istenmemesine karşın bu davada tanıklık yapması kızgınlık yaratmış, olaylar bu şekilde başlamıştır. Bu tarihte yurt dışında kaçak yaşayan sanık, görsel basında yayımlanmasını sağladığı bir kasette, öldürülenin kişiliğine ve namusuna yönelik aşağılayıcı, hakaret ve tehdit oluşturan sözler içeren açıklamalarda bulunarak ilk önce olayı kendisi başlatmıştır. Öldürülen, bu açıklamaların yayımlanmasının önüne geçebilme uğraşı vermiş, başarılı olamayınca da hakaret içeren karşı açıklamalarda bulunmuştur.”
“HAKSIZ DAVRANIŞTA BULUNAN KİŞİ, HAKSIZ TAHRİK ALTINDA KALDIĞINI İLERİ SÜREMEZ”
Karara muhalif kalan Yargıtay üyesi, sanık Alaattin Çakıcı ile öldürülen Uğur Kılıç arasında karşılıklı hakaret içeren sözlerin söylendiğine dikkat çektiği karşı oy yazısında, “Tahrik uygulaması bakımından aranan ön koşul, tahrik oluşturan davranışın haksız olması gerekmektedir. Gerek öğretide, gerekse yerleşik uygulamada genel kabul gören bir anlatımla, ‘önce haksız davranışta bulunan kişi, haksız tahrik altında kaldığını ileri süremez, tahrik hükümlerinden yararlanamaz’. Ancak, etki tepki ilişkisi bakımından, önceki haksız davranışa karşı gösterilen tepki oransız ve daha ağırsa bu oransız tepki tahrik oluşturabilecektir” görüşünü dile getirdi.
UĞUR KILIÇ’IN ÇAKICI’YI ALDATTIĞI ISPATLANAMADI?
Üye, karşı oy yazısında şunları belirtti:
“Mahkeme Nuriye Uğur Ali Kılıç’ın öldürülmesini tasarlayarak azmettiren sıfatıyla Alaattin Çakıcı’nın cezalandırılmasına karar vermiştir. Öncelikle belirtelim ki, suçun kanıtlanmasına, niteliğine ve tahrik dışında uygulama yerindedir. Esas mahkemesi, ‘evlilikleri süresince öldürülenin başka bir kişiyle ilişkisinin olduğuna ilişkin kanıt bulunmadığı, boşandıktan sonraki davranışlarının haksız tahrik oluşturmayacağı’ yolunda yerinde bir saptamada bulunduktan sonra, dosyaya sunulan gazete ve dergilerde yer alan açıklamalarında öldürülenin sanık için, ‘ ? C ruh hastası adamı tedavi etmek için sakin davranmaya çalışırdım, çünkü adam pranoyak... Onunla evlenmem bir hataydı, keşke Abdullah Öcalan ile evlenseydim. Şimdi benim gözümde Abdullah Öcalan bile ondan daha onurlu bir erkek...’ gibi sözlerinin tahrik oluşturacağı kabul edilmiştir. Sanıkla öldürülen 1991 yılında evlenmişler ve 1994 tarihinde şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşandıkları, ancak boşanmalarından sonra da ilişkilerini sürdürdükleri anlaşılmaktadır.”
Yargıtay üyesi karşı oy yazısında, mahkemece tahrik uygulamasına esas alınan, dosyaya konulmuş gazete, dergi ve kitapçıkların olayın oluş sırasına göre dikkatle incelenmesi halinde tahrik uygulaması bakımından değerlendirme yanlışı
yapıldığını belirterek şöyle dedi:
"Öldürülen sanığın yönlendirmesiyle kamuoyunca yakından bilinen ünlü bir yolsuzluk olayına karışmış, sanığın tercihleri dışında davranması ve istenmemesine karşın bu davada tanıklık yapması kızgınlık yaratmış, olaylar bu şekilde başlamıştır."
Üye karşıoy yazısını şöyle tamamladı:
"Sonuç olarak, sanık ile öldürülen arasında karşılıklı hakaret içeren sözler söylendiği, ancak, olay sanık tarafından başlatılmış, ondan sonra kendisine karşılık verildiği ortadadır. Bu durum ceza hukuku uygulamasında bir cezasızlık nedenidir. Böylece karşılıklı hakaretlerde etki tepki dengesi aşılmadığı gibi, önce haksız davranışta bulunan kişi, naksız tahrik altında bulunduğunu ileri süremez, tahrik hükümlerinden yararlanamaz ilkesi gereğince, sanığın haksız tahrik altında bulunduğuna ilişen Mahkeme kararının onanması yönündeki çoğunluk görüşüne katılmamaktayım"

 




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"AKP'NİN ÖNÜNDE ARTIK KÖŞK FRENİ DE YOK"

ATO'DAN NÜKLEER SANTRAL RAPORU

CUMHURBAŞKANI GÜL, YARIN FRANSA'YA GİDİYOR
»  BARZANİ ORTADAN KAYBOLDU!
»  PRENS CHARLES, KONYA'DA SEMA GÖSTERİSİ İZLEYECEK
»  ERDOĞAN, KIZILCAHAMAM KAMPINDA KONUŞTU
»  LİDERLER, BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE KAPIŞACAK
»  KIRAT'IN DİZGİNLERİ AĞAR'IN ELİNDE!
»  ERDOĞAN'DAN ALMAN BAKANA AŞK FIRÇASI
»  KALİTE ÖDÜLLÜ MECLİS'TE KÖKÜ KOKU!
»  PKK-MİT BAĞLANTILARI NİYE DEŞİFRE OLUYOR?
»   TSK'YA 350 ADET ÖZEL TÜFEK
»  BAYRAK HIRSIZI RUM VEKİL TÜRK KIZINA AŞIK OLDU
»  ÖCALAN, BU KİTABI OKUDU, TERÖRİST OLDU
»   "GÖZCÜ" ADLI CASUS UÇAK YAPMIŞIZ
»  "MUSUL VE KERKÜK'Ü ALMA HAKKIMIZ DOĞAR"
»  ''KARAYILAN BURADA, PAKETLEYELİM Mİ?''
»  KOCAELİ EMNİYETİNE SALDIRDI
»  KOCAELİ EMNİYETİNE SALDIRDI
»  TBMM'DEKİ JENERATÖR KORKUTTU
»  GENELKURMAY: "KORE'DE NE İŞİMİZ VARDI?''
»  HAKKARİ'NİN YENİ BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ
»  "MUSUL BÖLÜNÜRSE BİZE HAK DOĞAR"
»  "YEDEK PARTİMİZ YOK, KAPATILMAYACAĞIZ"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.