İYİ Parti’de tartışma ve istifalar devam ediyor. Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu hafta başında istifa ederek AKP’ye katılmıştı. Hatipoğlu’nun şirketinin 50 milyon dolar teşvik aldığı ortaya çıkmıştı.
Bununla birlikte İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, milletvekili Ümit Dikbayır’ı banka hesaplarını inceletmek ve belediyelerle ticari parasal ilişki kurmakla, Uğur Poyraz’ı ise arkadan iş çevirmekle suçladığı öne sürülmüştü.
Akşener’in grup toplantısında “En yakınım olsun, en güvendiğim olsun kazık atan herkesi buradan silmezsem adımı değiştireceğim” sözlerini bu isimler için kullandığı iddia edildi.
Şimdi de Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, İYİ Parti’den istifa ettiğini duyurdu.
Yılmaz, istifasıyla birlikte partiye ayrılma gerekçelerini sıraladı. Halk TV’nin ulaştığı, Yılmaz’ın istifa notu şöyle:
PARTİNİN SİYASİ YELPAZEDEKİ YERİ BELLİ DEĞİL
Bir plan ve program çerçevesinde olmadan, MHP de başlayıp, olağanüstü kongre süreciyle devam eden ve İyi Parti’nin kuruluşu ile sonuçlanan siyaset maceramın sonuna geldiğimi düşünüyorum.
Gerekçelerim:
1. Parti, bizim kurduğumuz parti olmaktan çıkmıştır. Başka bir ifade ile partinin siyasi yelpazedeki yeri belli değildir. Parti ne devedir ne kuştur.
Derin Talu sütyensiz tarzıyla olay yaratı!
Ve yeni teknik direktör Joachim Löw! Hayırlı uğurlu olsun
PARTİ DAHA İKTİDAR OLMADAN KİRLENMİŞTİR
2. Parti daha iktidar olmadan kirlenmiştir. İktidar olunca olacakları düşünmek bile istemiyorum.
3. En önemlisi, partinin Türkiye’yi yönetmek istek-arzu ve iradesi yoktur. İktidar olmaktan ve muhalefetten düşmekten korkuyor. Parti Yönetimi kamu parası ile bir elleri yağda bir elleri balde sefa sürüyor.
Niyetim sizlere yanlış örnek olmak değildi/olmadı. Ama gelinen yerde böyle düşünenler olursa yanlış düşünüyorlar diyemem. Vermem gereken hesap varsa vermeye hazırım.”
KİLİT İSİM DE İSTİFA ETTİ
Yılmaz'ın ardından İYİ Parti'de üst düzey bir istifa daha geldi.
İYİ Parti'de Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem istifa ettiğini açıkladı.
Erdem istifa nedenini şöyle duyurdu:
“Ancak “2024 yerel seçimlerinde” aday çıkarma kapsamına tüm illerin alınması ısrarı maalesef İstanbul ve Ankara’nın muhalefette kalmasını riske atmakta ve son dönemde Anayasa hususunda bilinçli olarak yaratılan büyük devlet krizini de göz önüne bulundurduğumuzda hukuk tanımaz AKP rejimi için yeni fırsatlar doğurmaktadır”
SEÇİM AÇIKLAMASI
Dokuz8 Haber'e konuşan Erdem, yerel seçimlere ittifak olarak girilmesi gerektiğini belirterek, "Daha fazla partide faydalı olabileceğime inanmıyorum. Bir hukukçu olarak seçime kadar çok büyük bir inançla çalıştım. Ancak seçimler kaybedildi. Türkiye’ye yeni bir başlangıç yapmak lazım. Ben bunun yolunun ufalmak olduğuna inanmıyorum" dedi.
Erdem sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önümüzde yerel seçimler var. Şunu görüyoruz; Yargıtay’ın AYM kararını uygulamaması, iktidarın açıklamalarına baktığımız zaman muhalefetin birlik beraberliği önem kazanıyor. Bu noktada ben sabırla bekledim. Şunu görüyorum ki bir hukukçu olarak bir faydam olmayacak. 6-7 aydan beri sabırla bekliyorum."
YENİ İSTİFALAR DA GELECEK Mİ?
Yılmaz’ın istifasının ardından partide yeni istifaların da yaşanacağı belirtiliyor. Temel tartışma ise seçim yenilgisi ve ittifaklar konusunda süregelen tartışmalar.
Parti yönetimi, Kılıçdaroğlu’nun kaybedeceğini düşünmüyordu
Bir kanat CHP ile ittifakı savunurken, diğer taraf partinin tarafsız gelmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle parti yönetiminin CHP kurultayında Kılıçdaroğlu’nun yeniden seçilmesine kesin gözüyle baktığı, bu yüzden de söylemlerin boşa düştüğü konuşulanlar arasında.
Partideki bir diğer tartışma da hakkında yolsuzluk, dolandırıcılık iddiaları bulunan bazı isimlerin milletvekili listelerinden aday yapılması. Bu konuda da partide yürüyen bir tartışma mevcut.